Många blir nog förvånade av att vingårdarna här inte är fullpackade av italienska druvsorter. De flesta vindruvorna på Sardinien kommer istället från Spanien och Frankrike, vilket naturligtvis har influerat de viner som produceras här.
Populära vindruvsorter som används för att göra viner från Sardinien:
- Bobal
- Cabernet Sauvignon
- Cannou (en kloning av Grenache)
- Carignan
Till skillnad från grannarna så är inte vinproduktion speciellt stort på Sardinien. Faktum är att, trots bidrag från den italienska regeringen, så odlas det väldigt lite vin på ön. Detta kan till del bero på att vin inte är en del av den sardiniska kulturen.
Sardiniska viner produceras enbart för export, men några av vinmakarna på ön har trots det börjat fokusera på att framställa viner av hög kvalité. Något som har uppmärksammats av resten av vinvärlden. Idag kan Sardinien skryta om flera DOC, en DOCG och över 15 IGT-titlar. Dessa viner är väl värda att tittas närmare på.
Vinjournalen Rekommenderar
Brunello di Montalcino Fattoi
Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.
Artikelnummer: 3097
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Italien, Montalcino, Toscana
Alkohol: 14,5 %
Pris: 249 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET