Hem » Vin Tips » Mousserande italienska vintips inför julen!

Mousserande italienska vintips inför julen!

Mousserande italienska - omslag

Inte bara Prosecco, det finns många goda mousserande italienska viner!  Här tipsar vi om nåra viner utöver landets mest kända bubbelvin, så kan du prova!

Vi tipsar om italienska mousserande viner! Enligt OIV, International Organization of Vine and Wine är Italien världens största producent av mousserande viner. Man producerar nästan 30% av världens totala andel av mousserande viner och det motsvarar 10 % av landets totala produktion.

Veneto är hem för det mest uppskattade mousserande italienska vinet, Prosecco, som görs av den lokala druvan Glera.  Men vilka andra bubbelviner görs i Italien och i vilka vinregioner? Vilka druvor används?

Det finns många viner som Prosecco…

… men de får bara inte ha namnet, eftersom vinet Prosecco är begränsat till ett särskilt område i nordöstra Italien. Men de är också fräscha, lättdruckna viner.

I regionen Emilia-Romagna finns det goda mousserande röda Lambrusco som kan göras på 8 olika druvsorter. Mest känt är kanske Lambrusco di Sorbara som är ett mörkare mousserande rosévin.

Moscato d’Asti från Piemonte, ett sötare, skarpt aromatiskt vin av druvan Moscato Bianco är en spumante och har en lägre alkoholhalt.

Prosecco och liknande viner görs med tankmetoden och med en enda jäsning som sker i trycktank för att fånga upp kolsyran. Sedan inns det förstås även viner som är gjorda enligt den traditionella metoden med 2 jäsningar och som man förknippar med Champagne. Oftast används druvor som Chardonnay och Pinot Noir.

Franciacorta (DOCG) från regionen Lombardiet, ett vin som görs enligt strikta regler och minimikravet för lagring på jästfällningen för icke-vintage (icke årgång) Franciacorta är faktiskt längre än för Champagne – 18 månader i motsats till 12. En så kallad Millesimato, eller årgångsdaterat vin måste lagras 30 och en Riserva minst 60 månader. Dessa mousserande viner håller faktiskt en kvalitet i världsklass.

I regionen Trentino, Trento DOC, görs också fina viner med den traditionella metoden på Chardonnay och Pinot Noir.

Mousserande viner görs även i Piemontes Alta Langa DOCG, i Veneto finns den lilla appellationen Lessini Durello DOC med sina viner på klassiska druvor… det finns totalt en massa fina mousserande viner för dig som gillar bubbel!

I varje hörn av Italien kan du förmodligen finna bubblande specialiteter – men du behöver titta lite utanför Prosecco-boxen för att upptäcka dessa viner.

Mousserande italienska vintips

Vi tipsar om några intressanta, prisvärda viner som finns i Sverige och som vi tycker att du ska prova dessa nu i december:   

Lambrusco di Sorbara Corte degli Attimi, 2023 (# 93721/149 kr)

En livlig, fyllig, torr och rosa frizzante på druvan Lambrusco di sorbara som har den ljusast färggpigmenteringen i skalet. Fruktiga toner som smultron, körsbär, hallon, persika, kex och blodapelsin. Fungerar fint till ljust kött, gärna kallskuret och småplock, eller till sallader.

Castelveder Franciacorta Brut (#77881 – 259 kr)

Franciacorta är inte så känd i Sverige än, men det börjar ta sig. I beställningssortimentet finner du många bra viner. Denna göra helt på Chardonnay med en bred fruktkaraktär av persika och gula plommon med mjuk, njutbar syra.

Castiôn Moscato d’Asti, 2023 (#7873 – 115 kr)

Genomträngande pigga dofter av apelsinblomma och jasmin leder till en munfull persikor och aprikos. Med krämigt milt skum är detta vin fräscht och lätt på fötterna. Söt och avslutar rent och upplyftande. Perfekt dessertvin!

Ferrari Perlé 2019 (#97714 – 289 kr)

Lite mer komplext och gjort uteslutande på Chardonnay har detta vin en fin och elegant rostad och nötaktig ton med citron och bakat äpple. Ihållande mousse på toppen och en ton av salta mandlar i finishen.

Frågor och svar

Hur mycket Prosecco produceras varje år?

Det verkar som om produktionen av Prosecco bara ökar och ökar. Förra året producerades 475 miljoner flaskor. Jämför även detta med Champagne som gjorde 320 miljoner flaskor.

Är Prosecco en region eller bara ett vin?

Det är både en geografisk beteckning och det tidigare namnet på regionens primära druvsort, som från år 2009 heter Glera. Men eftersom man snabbt insåg att en druvsort inte kunde vara geografiskt avgränsad och skyddad, registrerade man ordet Prosecco som en region eller DOC (som står för Denominazione di Origine Controllata).

Vilka olika sorters bubbelviner finns det?

Prosecco, Champagne, Spumante, Cava, Crémant är några olika vinstilar.

Vad är den traditionella metoden?

Den traditionella metoden kallas ävn Champagnemetoden och innebär att basvinet jäser en andra gång på flaska med en tillsatt jästtillsats som tillför bubblorna. Efter detta tas jästtillsatsen bort och sötman regleras med så kallad dosage innan flaskan försluts med kork och grimma.

Vilka länder producerar mousserande vin?

De flesta vinproducerande länderna har sin egen variant av mousserande vin, men Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike är några av de länder som producerar mest.

Fler artiklar om mousserande viner:

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.