Hem » Vin Tips » Mest prissänkta vinerna på Systembolaget
Vin Tips

Mest prissänkta vinerna på Systembolaget

Mest prissänkta vinerna på Systembolaget - Vinjournalen.se

De mest prissänkta vinerna på Systembolaget i september? Jo, det är sant! Visste du att viner just nu i princip reas på Systembolaget?

September är en prismånad på Systembolaget. Egentligen perfekt för att prissänkta viner! Precis nu på hösten och alla julfester startar, så hittar man viner som en del har blivit prissänkta i vissa fall ända upp till 50%! 

Vi presenterar 12 av de bästa vinerna enligt vår mening, röda, vita rosé samt mousserande viner på denna rea-lista. Men varför prissänkts viner egentligen?

Vad vi vet…

Det är inte mycket. Man kan fråga varför viner prissänkts. Tittar man på listan så finns det faktiskt en hel del kända och populära vinproducenter som hängt med ett tag, som Concha y Toro i Chile, Mulderbosch Vineyards i Sydafrika, eller varumärket ”Lynx” som har ett flertal populära viner på bolaget.

Vinstilarna här varierar också, från snygga Bordeaux-blends och frisks vita Riesling-blends eller bubblande Prosecco och Cava. Vi tror att du säkert kan hitta en och annan favorit sedan tidigare. Så det gäller att passa på och fynda!

Det är ännu klart om dessa viner kommer att komma tillbaka någon gång, kanske med en nyare och aktuellare årgång, eventuellt då till fullt pris igen? Eller kommer de att försvinna ur sortimentet för alltid?

Vem är det då som prissänker viner? Det är förstås inte Systembolaget utan respektive vins importör ansvarar förstås för priset på sitt egna vin. Man kanske också kan ha funderingar kring varför det prissänkts. Kanske för att man vill ge vinet en skjuts i försäljning eller kanske för att vinet man vill tömma och få slut på sitt lager.

En del viner finns i beställningssortimentet och kan beställas, andra i det fasta sortimentet och det finns både box, burk och flaska. Bara att välja din förpackning. 

Vinjournalen.se kommer att med jämna mellanrum presentera prissänkta viner så du får en chans att handla lite billigare i dessa dyra tider.

Mest prissänkta vinerna på Systembolaget Bild 1 - Vinjournalen.se

Mest prissänkta vinerna på Systembolaget

Här är de 12 mest prissänkta och goda vinerna som vi valt ut denna gång och vi har rankat så att du ser rabattsatsen i procent:

Röda viner

Lynx Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2020 – 50 %

Kalifornien, Napa County. Ett fylligt, fruktigt och nyanserat finvin till 100% gjort av druvan Cabernet Sauvignon. Fatlagrat matvin som smakar mörka bär, fransk nougat och örter.

Mulderbosch Faithful Hound, 2021 – 32 %

Sydafrika, Stellenbosch. Salig blend av Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Merlot och Malbec. En klassisk blend, precis som i bästa Bordeaux. Nyanserat fatlagrat finvin med tydliga toner av svarta vinbär, boysenbär, kanel och choklad. Stilren struktur men utvecklas väl med lagring ända upp till 15 år.

Vita viner

Underwood Pinot Gris – 42%

USA, Willamette Valley. Här en bourgognedruva men odlad i USA förstås och i ett av världens svalare vinodlingsregioner, en Pinot Gris i burk 375 ml och typiskt i en frisk, fräsch och fruktig USA-stil. Smakar päron, äpplen och lite rökigt jordig. 

Mest prissänkta vinerna på Systembolaget bild 2 - Vinjournalen.se

Château Jolys Cuvée Pauline, 2014 – 41%

Frankrike, Jurançon. Torrt och fräscht vitt från sydvästra Frankrike av druvorna Petit Manseng och Gros Manseng som garanterar vinet en exceptionell fräschhet och mineralitet. Bra fiskvin med krisiga toner av allehanda frukter.

Màs Que 2, 2019 – 34%

Spanien,  Rías Baixas. Från Galicien kommer detta lätta och friska vin av de lokala druvorna Albarino en blend med Loureiro och Treixadura. Typisk citrus fräscht med fin mineralitet, så blir dt vackert och krispigt tillsammans med franska örter. Kan endast beställas i hela kollin om 3 st.

Bell Cros L’Addició, 2018 – 34%

Spanien, Montsant. I detta katalonska vita vin samlas gula frukter med smöriga toner. Perfekt fiskvin till torr vit fisk med citronsås. Druvorna här är också lokala storheter som Garnatxa Blanca och Macabeu som ger den där fina blommiga lummigheten. Fina ekfatstoner. 

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc Muscat Riesling, 2022 – 33%

Chile. Inget dumt box-vin alls då den säkra producenten står för 1/3-del av Chiles export av buteljerat vin och har odlingarna som omfattar 6 517 hektar. Bör stå på hyllan. Druvorna är Sauvignon Blanc, Muscat och Riesling som garanterar lättdrucket, friskt och gott allroundvin.

Mest prissänkta vinerna på Systembolaget Bild 3 - Vinjournalen.se

Roséviner

Paul Mas Jardin de Roses Traviata, 2021 – 24%

Frankrike, Languedoc-Roussillon. En riktigt schysst rosé och fransk charmerande rosépärla till lättare mat eller bara sipp. Toner av apelsin, en kort sötma med tydlig bärsmak. Drivorna är Grenache och Syrah, så det kan inte bli bättre rosékaraktär.

Crios Rosé of Malbec, 2021 – 10%

Argentina, Mendoza.  Ett elegant veganvin i lättare glasflaska och 200% av druvan Malbec. Torrt och frisk och fruktig rosé som smakar jordgubbar, krusbär och örter. Oerhört lättdrucket och fräscht rik lättare mat eller bara för att sippa.

Mousserande

Innocent Bystander Moscato, 2021 – 34%

Australien, Victoria. Druvona är Gordo Muscat med Black Muscat, nästan som en italiensk Moscato och då vet man direkt att det blir sött. Mycket fruktigt blir det med inslag av jordgubbar, hallon, aprikos, rosor honungsmelon och kryddor. Bra efterrättsvin som även klarar av att välkomna gäster.

Masia Cava Reserva Brut Organic – 32%

Spanien. Pénedes. Även denna Cava är lite lättare på 11,5% och gjort på Cava-druvorna Xarel·lo, Macabeo och Parellada. Vinet har en frisk och bra balancerad smakpalett gråpäron, äpplen, nötter och rostat bröd. Snygg mineralitet och bra mousse ger ett långt avslut.

Ö Organic Brut Nature – 24%

Spanien, Cava. Mousserande ekologisk Cava till 100% av den mångsidiga druvan Macabeo som biland även kallas för Macabeu och som garanterat ger friska, blommiga och aromatiska toner som förutom frukten strålar med toner av honung, nötter. Trevlig välkomstsipp eller varför inte till vegetariskt?

Disco Bubbles Brut – 24%

Frankrike. Av Chardonnay och Pinot Blanc är detta friska och fruktiga men ganska anonyma sparkling vinet. Inte dumt alls, en Blanc de blanc som strålar av goda smak av päron, honungsmelon och citrusskal. Torrt med ändå livligt och generöst vin som passar utmärkt till som ett glas välkomstvin i alla situationer.

Cielo Prosecco Rosé – 22%

Italien, Prosecco. Lättare med 11% och här är det Prosecco-druvan Glera som samsas med Pinot Nero som tonar färgen. Aromer av bär och gröna äpplen som några toner av lime ger en frisk framtoning. Klarar både lättare rätter och efterrätt. På begäran av leverantören kan denna dryck endast beställas i hela kollin om 6 st.


Frågor och svar

Vad är sulfiter?

Sulfiter är kemiska föreningar som förekommer naturligt, i varierande grad, i allt vin eftersom sulfiter finns naturligt i druvor.

Vad är tanniner?

Tanniner är en förening som finns i vin som ger vin en sammandragande, muntorkande effekt.

Vad betyder terroir?

Terroir är ett franskt ord för att beskriva miljön som finns kring själva odlingen där druvan växer.

Vilka är de bästa reglerna för vin?

Man brukar tala om 4 vinregler
Regel 1: Laga inte mat med ett vin du inte skulle vilja ha i glaset.
Regel 2: Karaffer är endast för fylligt och lagrat rött vin.
Regel 3: Du bör endast servera vitt vin med fisk.
Regel 4: Vitt vin bör serveras mycket kallt.

Finns det en grundregel för vin med mat?

Generellt ska vinet vara sötare än maten men samma smakintensitet som maten. Röda viner passar bäst till rött kött och vita viner passar bäst till fisk eller kyckling.

Mer läsvärt:

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - GRW Saperavi 2019 artikel nummer 209501 från producenten GRW (Georgian Royal Wine) från området Georgien - Vinjournalen.se
GRW Saperavi 2019
Pris:101 :-
Artikel nr:209501
Smak björnbär, choklad, ekfat, fruktig, lavendel, plommon, russin, mörka körsbär, nyanserad
Arom björnbär, choklad, ekfat, lavendel, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, russin, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2019Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.