Hem » Vin Fakta » Veckans fråga: Blir man tjock av alkohol och vin?

Veckans fråga: Blir man tjock av alkohol och vin?

veckansfront - Vinjournalen.se

Veckans fråga:  Är det så att man blir tjock av alkohol och vin? 

Olika dieter har i alla tider rekommenderat att man ska sluta med vin och alkohol om man vill gå ner i vikt. Men nya rön kommer hela tiden! För om vi tänker efter, visst känner vi alla människor som regelbundet dricker ett eller två glas vin till maten och ändå håller vikten? Och med tanke på att det har konstaterats att de som dricker måttligt faktiskt lever längre än de som totalt avstår från vin och alkohol, så kanske man ska titta lite på forskningsrön de senaste decennierna. För det har faktiskt forskats ganska mycket kring detta med vikt och alkohol och en del forskningsrapporter har varit kontroversiella.

2015 gjordes till exempel en studie ’Current Obesity Report’ i Kanada, där forskare från Healthy Active Living and Obesity Research Group vid Ontario Research Institute i Ottawa undersökte och bedömde kopplingar mellan alkoholintag och kroppsvikt bland stora grupper av människor vid ett givet tillfälle. Man konstaterade att i genomsnitt att

  1. alkohol inte hade något med övervikt att göra om man hade ett lågt till måttligt alkoholintag
  2. ett kraftigt drickande däremot – säg mer än 4 glas vin om dagen – kan definitivt kopplas till övervikt och en rundare midja
  3. och hos ungdomar och äldre vuxna kan alkohol i viss mån bidra till mer kroppsfett

Det finns en annan studie (från samma grupp) som säger att till skillnad från protein, fetter och kolhydrater är alkohol en giftig substans som inte lagras i kroppen. Alkoholens kalorier används som bränsle, vilket minskar kroppens användning av andra kalorier. Det betyder då att människor som dricker måste äta mindre eller träna mer för att bibehålla sin vikt.

Med det sagt är det ju också konstigt att en del som super rejält är lövtunna och beniga, men det kanske beror på att de inte äter, vem vet? Detta kan man säkert spekulera i hur länge som helst.

Den regeln som är allra säkrast är nog att dricka med måtta. Ta gärna ett glas vin när du känner för det, en drick inte upp hela flaskan på en gång! 

Frågor och svar:

Blir man tjock av alkohol och vin?

Enligt en studie från Kanada har lågt till måttligt alkoholintag ingen koppling till övervikt, medan kraftigt drickande kan kopplas till övervikt och en rundare midja.

Kan alkohol bidra till mer kroppsfett hos ungdomar och äldre vuxna?

Enligt samma studie kan alkohol i viss mån bidra till mer kroppsfett hos ungdomar och äldre vuxna.

Är alkohol en giftig substans som inte lagras i kroppen?

En annan studie från samma forskargrupp säger att alkohol är en giftig substans som inte lagras i kroppen och att alkoholens kalorier används som bränsle, vilket minskar kroppens användning av andra kalorier.

Kan man bli lövtunn och benig trots att man super rejält?

Det är möjligt att vissa som super rejält är lövtunna och beniga, men det kan bero på att de inte äter tillräckligt.

Vad är den säkraste regeln när det gäller alkoholkonsumtion?

Den säkraste regeln är att dricka med måtta och inte dricka upp hela flaskan på en gång.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.