Hem » Vin Tips » Haka på trenden – prova mexikanskt vin!

Haka på trenden – prova mexikanskt vin!

26_itemthemeimage_5021-png - Vinjournalen.se

Kanske är Mexiko inte det första landet du tänker på när vin kommer på tal. Men faktum är att landet har en lång tradition av vinodling som idag är under snabb utveckling. Det är framför allt i Guadalupedalen som man satt igång en revolution, man använder sig till och med, i sann framåtanda, av slagorden ”Viva el vino!”. Några av topproducenterna är:

  • Casa de Piedra
  • Viñas de Garza
  • Vinisterra
  • Rincón de Guadalupe

Det var år 1791 som spanjorerna startade sin mission att plantera vinodlingar. Fram tills 1980-talet hände det inte särskilt mycket på den internationella marknaden, men den erfarne vinmakaren Hugo D’Acosta med flera börjat studera områdets terroir har många nya möjligheter dykt upp. Man fann att jordmånen var lik den Kaliforniska, vilket innebar att liknande förutsättningar för att producera kvalitetsviner var möjliga.
Det som idag är av störst intresse på den internationella marknaden är de små boutiquegårdarna, varav många av dem studerat vintillverkning på D’Acostas skola ”La Escuelita”.

Klimatet i området är mycket hett på sommaren men med kyliga nätter. De vanligaste röda druvorna som odlas är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Zinfandel, Cabernet Franc, Grenache och Nebbiolo. Bland de vita hittar vi Chardonnay, Sauvignon Blanc och Voignier.

Mexikanska viner är än så länge inte de lättaste att få tag på, men förhoppningsvis kommer detta att ändras. Guadalupedalen med omgivningar är idag ett populärt resmål, och planerar du en resa till Mexiko kan vinområdet absolut vara värt ett besök.

Frågor och svar:

Vilka är några av de topproducenterna av mexikanskt vin?

Casa de Piedra, Viñas de Garza, Vinisterra och Rincón de Guadalupe är några av de topproducenterna av mexikanskt vin.

När startade spanjorerna sin mission att plantera vinodlingar i Mexiko?

Spanjorerna startade sin mission att plantera vinodlingar i Mexiko år 1791.

Vilka är de vanligaste röda druvorna som odlas i Guadalupedalen?

De vanligaste röda druvorna som odlas i Guadalupedalen är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Zinfandel, Cabernet Franc, Grenache och Nebbiolo.

Varför är boutiquegårdarna av störst intresse på den internationella marknaden?

Boutiquegårdarna är av störst intresse på den internationella marknaden eftersom de ofta producerar högkvalitativa viner och har studerat vintillverkning på Hugo D’Acostas skola ”La Escuelita”.

Är mexikanska viner lätt att få tag på?

Mexikanska viner är än så länge inte de lättaste att få tag på, men förhoppningsvis kommer detta att ändras i framtiden.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.