Hem » Vin Tips » Gevrey-Chambertin – Ett vinområde med goda geografiska förutsättningar

Gevrey-Chambertin – Ett vinområde med goda geografiska förutsättningar

map - Vinjournalen.se

År 640 var byn känd under namnet Gabriacus, under herravälde av Abboten av Béze vars munkar till stor del var ansvariga för de ursprungliga vingårdarna. Under tidigt 1100-tal påbörjades utbyggandet av Château under ledarskap av Abboten i Cluny och rester av dessa befästningar kan man se än idag en bit upp utanför byn.

Vinproduktionen här fortsatte fram tills vinlusens invasion som helt ödelade vinstockarna och hindrade vinproduktionen både här och i hela Europa i över hundra år. År 1847 utfärdades en kunglig förordning som beviljade regionen rätten att lägga beteckningen Grand Cru till vingårdar och viner som producerats i regionen. Från denna anrika historia grundades Gevrey-Chambertin och fortsätter att vara en av de mest prestigefyllda vinet i Frankrike om inte världen. Nu kanske du tror att denna stad, med ett sådant enormt rykte, skulle vara mycket stor. Men Gevrey i sig är faktiskt bara en liten by med en sammanlagd befolkning på endast 2.600 invånare. Här hittar du typiska utbud av butiker, bistros och vinbarer samt ett nyöppnat hotell och en eller två förstklassiga restauranger.

Vingårdarna

Vingårdarna omfattar totalt 1.300 hektar och är indelade i 215 tunnland av Grand Cru kvalitet och 212 av Premier Cru kvalitet samt 887 hektar som är dedikerade till vingårdar som producerar viner som har rätt att använda byns benämning. I denna senare benämning finns 11 climat från Brochon-området som har fått tillstånd att lägga till beteckningen Gevrey-Chambertin till sina viner.

I byn Gevrey kan du se vingårdarna med Village-kvalité som sträcker sig från båda sidor av huvudvägen främst i norr och öster om byns centrum. Mot söder och på den västra sidan av staden finns två sektioner som utgör majoriteten av vingårdarna i Premier Cru som inkluderar Lavaux St-Jacques, La Combe aux Moines, Etournelles St-Jacques, Le Clos St-Jacques och Les Cazetiers.

Alla vingårdar i Grand Cru ligger på den södra delen av Gevrey där mjukt sluttande kullar stiger till höjder på 850 till 1050 meter och ser ut mot öst där de kan fånga morgonsolens värme. Till skillnad från vanligt introvert tänkesätt finner du här att var och en av Grand Cru vingårdar har markerats med särskiljande kännetecken för att göra dem lättare för turister att hitta.

Klimat

Hela området är en fyllt med ett brett utbud av mikroklimat som alla spelar en mycket viktig roll i produktionen av högkvalitativa viner. Bakom själva byn ligger Combe de Lavaux och denna branta ensidiga dal tenderar att attrahera det sämsta vintervädret med hagel som lätt skadar vingårdarna. Turligt nog för de vingårdar som producerar Premier och Grand Cru, är sidorna av dalen så branta att frosten faktiskt rinner av vinstockarna likt regn. Ett perfekt exempel på detta inträffade år 1985 då nästan 200 hektar Village-vinstockar förstördes helt på grund av frost och de i Premier och Grand Cru klarade sig i stort sett oskadda.

Att vara lokaliserad uppe på kullarna kan även det ha sina nackdelar, särskilt när somrarna är kallare än vanligt. När somrarna är kyliga, mognar druvorna i övre Premier och Grand Cru betydligt långsammare, vilket leder till mindre skördar än normalt. Det händer även att det dåliga vädret kommer tidigare än väntat i slutet på säsongen vilket tvingar fram en tidig skörd.

Under många århundraden har kombinationen av finess och delikatess, nåd och kraft och fasthet och styrka varit prosa för författare från hela världen. Chambertin-viner tillsammans med de från den närliggande Clos de Beze anses vara ”bästa av de bästa”. Märkligt, med tanke på hur administrationen av vin hanteras här; viner som produceras i Clos de Beze har fått tillstånd att märkas som Chambertin, men de från Chambertin får inte bära namnet Clos de Beze på sina etiketter.

Jorden

Så som med alla vingårdar, och de viner som de producerar, har jordarna i Gevrey-Chambertin regionen en betydande inverkan. Jordarna i denna lilla region har en extrem mångfald. På toppen av kullarna ligger Grand Cru-gårdarna; här sitter jordarna på kalksten som har packats samman i långt många fler århundraden än vingårdarna existerat. Du kan se exempel på kalksten i det nedlagda gamla kalkbrottet när du äntrar byn mot Morey St Denis.

De bästa jordarna som finns i de olika vingårdarna är mycket rika på mineraler, även om de i Chapelle-Chambertin och Griotte-Chambertin tenderar att vara mindre än de i Mazoyeres. Dessa jordar är mycket bördiga och ligger på 30-45 cm grus som ger exceptionell dränering. Återigen, viner som produceras i Mazoyeres-Chambertin kan märkas som Charmes-Chambertin, men inte tvärtom, på grund av vissa brister i administrativa beslut.

Vingårdarna i Ruchottes-Chambertin och Latricières-Chambertin är bland de högst belägna och har jordar som innehåller mycket vitt märgel och framstående mängder kalksten. Detta gör att vinerna här får högre halter av tanniner än de som produceras i andra vingårdar i Grand Cru. Den minsta vingården i Grand Cru är Griotte-Chambertin som fått sitt namn eftersom den har en liten skål-formad yta som fångar upp värmen från solen och kan alltså liknas med en liten grill som på franska kallas ”grillote”.

Vinerna

Majoriteten av vinerna från Gevrey-Chambertin är kända för sina robusta smaker och tenderar att vara ganska kompakta i tidig ålder och liksom blomma ut över tid. Det anses inte ovanligt att många av Premier och Grand Cru-viner åldras i trettio år eller mer innan de når sin kulmen. Nyligen har ett antal nya domäner uppkommit på grund av yngre generationer av familjer som tagit över och i vissa fall faktiskt bryter dessa upp de ursprungliga domänerna i mindre enheter. Det finns även fall av domäner som under många år inte lyckats utvecklas så väl och som återupplivats i händerna på nya ägare.

Frågor och svar:

Vilken betydelse hade munkarna för vingårdarna i Gevrey-Chambertin?

Munkarna var ansvariga för de ursprungliga vingårdarna i området.

När utfärdades en kunglig förordning som beviljade regionen rätten att lägga beteckningen Grand Cru till vingårdar och viner som producerats i regionen?

År 1847.

Vilken typ av klimat finns det i Gevrey-Chambertin och hur påverkar det vinproduktionen?

Området har ett brett utbud av mikroklimat som spelar en viktig roll i produktionen av högkvalitativa viner. Kalla somrar kan leda till mindre skördar och tidig skörd.

Vilken betydelse har jordarna för vinerna i Gevrey-Chambertin?

Jordarna i området har en extrem mångfald och har en betydande inverkan på vinerna. De bästa jordarna är mycket rika på mineraler och ger exceptionell dränering.

Hur beskrivs vinerna från Gevrey-Chambertin?

Vinerna är kända för sina robusta smaker och tenderar att vara ganska kompakta i tidig ålder och blomma ut över tid. Många av Premier och Grand Cru-viner åldras i trettio år eller mer innan de når sin kulmen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.