Hem » Vin Tips » Fruktiga Perdeberg Pinotage har äntligen kommit!
Vin Tips

Fruktiga Perdeberg Pinotage har äntligen kommit!

zebrafront - Vinjournalen.se

Vad har omslagsbilden på Zebran med vinet Perdeberg att göra? Jo, Zebran heter Merlot och är vingårdens maskot och logotyp. Zebrans svartvita ränder syns även på flaskan.

perd1 - Vinjournalen.se

Från och med den 1 dec kan du i Systembolagets öppna sortiment köpa det riktigt goda och friska vinet från Perdeberg Winery i Paarl, Costal Region i Sydafrika och på deras mer än 2000 hektar vingårdar.

p1 - Vinjournalen.se

Här startade man 1941 med att göra vin och nu drivs detta familjeföretag av tredje generationen och mottot har alltid varit ”mångfald och kvalitet”. Det fantastiska är att de priser som man fått för sina viner täcker sida upp och sida ner. Att Perdeberg vill utvecklas och ligga i framkant råder det ingen tvekan samtidigt som man har respekt för omgivning, miljö och inte enbart mångfald när det gäller druvor och produktion utan även när det handlar om goda arbetsvillkor för sina anställda.   ”Annars skulle man inte kunna göra utmärkta viner”, säger företagets VD Gerhard van der Watt.

Perdeberg Pinotage | Western Cape, Sydafrika | art. nr 2137 | 69 kr

Jo, visst lockar priset till att prova detta vin men även druvan Pinotage är spännande. Det är en sydafrikansk druva som är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault. Just i Sydafrika odlas den största delen av Pinotage och på ett sätt har druvan blivit en symbol för den långa vinmakartraditionen i landet och den har de senaste åren upplevt en enorm revival. Druvan har varit lite av en raritet i Sverige. Det finns bara 11 olika viner med Pinotage i Systembolagets sortiment.

Druvorna är förstås handplockade och den stora variationen i områdets jordmån har gett producenten möjligheter att experimentera med många olika druvsorter och blandningar. Man odlar ett flertal druvor om exempelvis Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage , Shiraz , Cabernet Sauvignon. Och precis, här gör man alltså både rött, vitt och mousserande vin. Detta är ett prisvärt och gott vardagsvin som kommer att ta den svenska marknaden med storm!

Vi häller upp!

  • Tät, fin röd färg i glaset, mörk röd åt det lila hållet.
  • I doften känner man aromer av fat och ett flertal mörka frukter som björnbär, blåbär och vilda hallon. Smaken domineras av en frisk pepprig fruktkompott med drag av lakrits och aningens mynta.
  • Mycket livligt och balanserat vin, här hittar du den klassiska strukturen hos en Pinotage. Vinet har kryddigheten och charmen som finns hos de sydafrikanska vinerna. Ett ungt vin förvisso, men ändå ett vin med en finess som man sällan ser i den prisklassen.

Här är en kort film om Perdeberg Winery, området och produktionen.

Vill du läsa lite mer om sydafrikanska viner?

Frågor och svar:

Vilken druva används för Perdeberg Pinotage?

Pinotage, en sydafrikansk druva som är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault.

Vad är Perdeberg Winerys motto?

“Mångfald och kvalitet”.

Vilka andra druvor odlar Perdeberg Winery?

Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz och Cabernet Sauvignon.

Vad är Zebran på omslagsbilden?

Zebran heter Merlot och är vingårdens maskot och logotyp. Zebrans svartvita ränder syns även på flaskan.

Vad är smaken och doften av Perdeberg Pinotage?

I doften känner man aromer av fat och ett flertal mörka frukter som björnbär, blåbär och vilda hallon. Smaken domineras av en frisk pepprig fruktkompott med drag av lakrits och aningens mynta.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.