Hem » Vin Tips » Experternas favorit: Domaine des Chanssaud 2012 Châteauneuf-du-Pape
Vin Tips

Experternas favorit: Domaine des Chanssaud 2012 Châteauneuf-du-Pape

26_itemthemeimage_4800-jpg - Vinjournalen.se

Domaine des Chanssaud 2012 Châteauneuf-du-Pape kammade nyligen hem hela 18,5 poäng av 20 möjliga av välrenommerade vinjournalisten och kritikern Jancis Robinson. Vinmagasinet Decanter har beskrivit henne som ”världens mest respekterade vinkritiker och journalist”, och det är många som är benägna att hålla med. Motiveringen till det höga betyget för Domaine des Chanssauds utsökta rödvin bestod av beröm för bland annat vinets rikedom, fyllighet, komplexitet och intensitet. Karaktären beskrivs även som djärv, blommig och mycket specifikt för just denna producent. Enligt Robinson är den bästa tiden att dricka vinet mellan år 2018 och 2030. Råvarorna består av följande druvtyper:

  • grenache
  • syrah
  • mourvèdre
  • cinsault

Vinifieringsprocessen börjar med att druvorna handplockas och sorteras för att eliminera omogna eller sjukdomsdrabbade druvor och se till att endast de bästa druvorna väljs ut. Alla stjälkar avlägsnas innan druvorna får jäsa i stora betongtankar. Man ser här till att utvinna optimal mängd aromer och tanniner, och efter tre veckors temperaturkontrollerad jäsning går man vidare och filtrerar vinet så att det blir klarare i färgen och fritt från grumligheter. Efter ett och ett halvt år buteljeras vinet på egendomen. Vinet har då en intensivt röd färg och en smak av körsbär, vanilj och tanniner. Rekommenderad mat som passar till är rött kött, fågel och ost, och vinet ska helst vara rumstempererat.

Frågor och svar:

Vilket betyg fick Domaine des Chanssaud 2012 Châteauneuf-du-Pape av Jancis Robinson?

Vinet fick 18,5 poäng av 20 möjliga av Jancis Robinson.

Vad beskrivs som några av vinets egenskaper enligt Robinson?

Vinets egenskaper beskrivs som rikedom, fyllighet, komplexitet och intensitet. Karaktären beskrivs även som djärv, blommig och mycket specifikt för just denna producent.

Vilka druvtyper ingår i vinet?

Vinet innehåller grenache, syrah, mourvèdre och cinsault.

Hur går vinifieringsprocessen till?

Druvorna handplockas och sorteras för att endast de bästa druvorna väljs ut. Alla stjälkar avlägsnas innan druvorna får jäsa i stora betongtankar. Efter tre veckors temperaturkontrollerad jäsning går man vidare och filtrerar vinet så att det blir klarare i färgen och fritt från grumligheter. Efter ett och ett halvt år buteljeras vinet på egendomen.

Vilken mat rekommenderas att servera till vinet?

Vinet rekommenderas att serveras till rött kött, fågel och ost, och ska helst vara rumstempererat.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.