Hem » Vin Tips » Druvan Malbec har en egen världsdag

Druvan Malbec har en egen världsdag

malbec_front - Vinjournalen.se

Druvan Malbec är så populär att den har fått en egen dag uppkallad efter sig. Malbec World day 2016 firas med över 70 evenemang i över 70 städer världen över, från Kuala Lumpor till New York och Paris, men tyvärr inte i Stockholm, så vi tänkte fira druvan lite här på Vinjournalen.

Malbec är förvisso en fransk druva, men det är främst Argentina som gjort den till nationaldruva de senaste århundradet och som producerar närmare 70% av världens Malbecviner. Förutom i Frankrike, där Malbec ofta används som en populär blanddruva, skördas den även i exempelvis USA, Sydafrika, Australien och Chile.

Malbecviner är medelfylliga till ganska fylliga fantastiska rödviner till ett ofta vettigt pris. De har en djup, mörklila färg och en smakprofil som kan inkludera bland annat björnbär, svarta körsbär och plommon. Ett utmärkt grillvin med sin utpräglade rökighet, men som också passar till de flesta kryddstarka maträtter.

I Argentina tenderar vinerna ofta att ge en mer smak av bär, frukter, läder, tobak, medan de franska vinerna är mycket stramare och distinktare i smaken.

Tre smaktips i tre olika prisklasser, alla från Argentina och alla 100% Malbec:

trapicheTrapiche Malbec Oak Cask

 • Producent: Bodegas Trapiche
 • Årgång: 2014
 • Region: Mendoza
 • Artikelnr: 16554
 • Pris: 85 kr

Ytterst prisvärt vardagsvin som ändå känns mycket lyxigt på grund av sin distinkta rostade fatkaraktär och den fruktiga smaken av björnbär och blåbär samt doftinslag av mörk choklad och vanilj. Utmärkande tät blåröd färg i glaset. Bra balans och kraft men som kan kännas lite fadd i eftersmaken. Bodegas Trapiche är en av de ledande familjeproducenterna i Argentina. Trapiche 2014 toppar tyvärr inte 2010:s fantastiska årgång, men den är på god väg. Tips! Håll utkik efter mindre små partier från Trapiche som kan finnas på systemet under en begränsad tid.

QuaraQuara

 • Producent: Bodegas Felix Lavaque
 • Årgång: 2013
 • Region: Valles Calchaquies  i Cafayate
 • Artikelnr: 6551
 • Pris: 129 kr

Här får du mycket för pengarna. En stram och välsmakande Malbec, denna gång lite mörkare i färgen men lika smakrik av bär, choklad och örter och med en frisk och fruktig, lång eftersmak. Även detta vin har en typisk rostad fatkaraktär. Gott nyanserat allroundvin med bra syra och balans till ett mycket vettigt pris för den som tycker om vilda viner som passar lika bra till en mediumgrillad entrecôte eller en lyxpasta med oxfilé.

alfaAlfa Crux Malbec

 • Producent: Bodegas y Viñedos Fournier
 • Årgång: 2011
 • Region:  Uco Valley i Mendoza
 • Artikelnr:  95189
 • Pris: 299 kr

Typisk god Malbec som gör skäl för det något högre priset. Tätt, fruktigt Mendozavin med ambitiös kraft med lite örtig smak av citrus, äpplen och toner av vanilj. Färgen är djupt lila och heltäckande. Gott till exempelvis grillat kött eller till en vällagrad Manchego eller Cheddar. Smaken är varm och generös, eftersmaken är lång och kraftfull med bra syra. Har ditt systembolag kvar denna på lager, så ska du absolut prova.

Eric Taylor, vinentusiast från the Bottles på Rhode Island förklarar varför Malbec blir alltmer populär.

Frågor och svar:

Varför har druvan Malbec fått en egen världsdag?

Malbec är så populär att den har fått en egen dag uppkallad efter sig, kallad Malbec World day.

Vilka länder producerar Malbecviner förutom Argentina och Frankrike?

Malbec skördas även i exempelvis USA, Sydafrika, Australien och Chile.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Malbecviner?

Malbecviner har en smakprofil som kan inkludera bland annat björnbär, svarta körsbär och plommon. De är också utpräglade rökiga och passar bra till grillat kött och kryddstarka maträtter.

Vilka är tre Malbecviner från Argentina i olika prisklasser som rekommenderas?

Trapiche Malbec Oak Cask (85 kr), Quara (129 kr) och Alfa Crux Malbec (299 kr).

Varför blir Malbec alltmer populär enligt Eric Taylor från the Bottles på Rhode Island?

Enligt Eric Taylor blir Malbec alltmer populär på grund av dess smakprofil som passar bra till grillat kött och kryddstarka maträtter, samt dess prisvärda kvalitet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.