Hem » Vin Tips » Carignan – allt du behöver veta om druvan!

Carignan – allt du behöver veta om druvan!

Carignan - omslag

Carignan, druvan är inte bara en spännande ’återkomling’, den står för goda viner också. Här ett bra Carignan-vintips och intressant snabbfakta om druvan på 3 minuter!

På 1980-talet var Carignan den mest planterade druvsorten i Frankrike särskilt i hela Languedoc – Roussillon området. Men Carignan har tidvis haft ett fruktansvärt rykte. Eftersom druvan är högavkastande och är en druvsort som påverkas av röta så blev ofta vinerna inte av bästa sort. Så tuff var situationen tills dess att EU på 1990-talet startade ett plan för vinodling som nästan halverade sina planteringar.

druvan på rankan

Därefter började seriösa producenter som behållit sina gamla vinodlingar, få upp ögonen för druvan igen, vända på steken och visa att Carignan kan producera fantastiska viner. Självklart verkar även klimatförändringen detta.

Carignan är en senmognad sort och druvorna behåller friskhet, bra syra och struktur även i varma klimat som exempelvis i Chile. Druvan ger fortfarande generösa skördar och växer ganska bra som en buskranka utan något stöd.

Hemligheten bakom druvans framgång tidigare var att den var en ovärderlig blanddruva i viner med mer kända druvor som Syrah och Mourvedre.  Idag är den till och med en solodruva som kan lagras antigen på ekfat och i rostfria ståltankar.

När Carignan odlas med omsorg kan den producera viner med struktur och krydda – kolla in vinet nedan från Chile där man lyckats att få ett fint kvalitativt vin från druvan.

Lite fakta om Carignan

Carignan odlas idag i stora delar av världen. I Italien producerar den allt viktigare viner under beteckning Carignano del Sulcis DOC på Sardinien. I USA tillverkar producenter i Mendocino några utmärkta viner av druvan och i Chile är den ganska populär i Maule distriktet. Även i Israel används druvan med fördel.

Det råder ingen tvekan om att Carignan trivs bäst i torra, varmare områden där den verkar komma till sin rätt.

I smaken kan man förvänta sig röda bärsmaker av hallon och körsbär, med en del kryddiga toner som vanligtvis kanel och stjärnanis men även kanske en dov ton av lakrits är nog vad man hittar de flesta Carignan-viner av god kvalitet. Och ibland kan man också känna rökiga toner av kött och chark. Vinerna går ofta i en mörk färgskala i den röda färgen mot violett och ibland tegel. I allmänhet är de ganska rustik i stilen med en viss jordighet.

Detta är ett chilenskt ekologiskt rödvin av mycket bra kvalitet som är vegan-klassat från den uppmärksammade producenten Odfjell Vineyards som startades av en norsk skeppsredare i Maule.

Speciellt med detta vin är dels druvan, Carignan och den hör kanske inte till de mest vanliga druvorna. Och dels att druvorna odlas i vingårdar som är hundra år gamla i Maules obevattnade och mycket torra, regnfattiga terroir (Coastal Dryland) – där det alltså nästan bara är värme och solsken som gäller.

Vigno Odfjell Carignan 2019 är ett elegant, mycket moget och lite kraftigt rödvin på 15% med komplexa aromer. Vinet är en typisk välgjord Carignan, djupt lila i färgen som drar lite åt det tonade tegel-hållet. Först känner man dofter av körsbär med toner av ek, läder och kryddor. Man doftar också lite lakrits. Gommen bekräftar sedan smaker av nyplockade hallon och syrliga körsbär, murrig svartpeppar med ett sting av vanilj. Här samsas mogna tanniner som ger en komplex lång finish. Ett välgjort vin med en underbart balanserad, tät och rik smakprofil.

Vigno Odfjell Carignan 2019 är ett vin med bra harmoni mellan smakvolym, friskhet och syra och har rosats av ett flertal internationella vinprofiler och kritiker med höga poäng.

Vigno Odfjell Carignan 2019 ingår i Systembolagets fasta sortiment.

Och vilket matvin!

Carignan är ett mångsidigt matvin. Tänk Lite i Merlot-stil. På grund av sin goda syra fungerar vinet bra till stekt eller grillat kött och charkuterier. För att komplettera vinets rustika stil, kombinera med allmänt rustik mat gärna en oxbringa, stekt fläsk med vitlökspotatis och kryddiga rätter som matchar tonerna av kanel, spiskummin och stjärnanis som finns i vinet

carignan druva

Om producenten

Odfjell Vineyards i Maule i vinregionen Valle Central som ligger i mitten när man tittar på kartan på det avlånga Chile och vingården grundades faktiskt av en norrman, skeppsredaren Dan Odfjell. Under en av sina många långa resor till fjärran länder på 80-talet blev han kär i ett litet hörn av Maipo-dalen och han tyckte om klimatet. 

Senare skulle det visa sig att han hade hittat en bit mark i Chiles premium rödvinsproducerande dal, där vitis vinifera druvor har odlats i 400 år. 1998 grundades egendomen som idag omfattar 80 hektar vingårdar.

Medan många av de andra topproducenterna i Chile odlar relativt unga vinstockar, så har Odfjell skapat ett unikt rykte om sig genom att ta vara på Chiles gamla vinhistoria och på att återupptäcka en bortglömd vinrikedom i landets vinproduktion. Tidigare ansågs detta väldigt excentriskt för en vingård, men idag har ju intresset för dessa gamla platser växt exceptionellt. I området här mycket tack vare Odfjell som med sina hundraåriga vinstockar i det mycket torra klimatet och unika terroiren som råder, faktiskt gjort succé bland världens kända vinkritiker och experter som Tim Atkin, Jancis Robinson, James Suckling, med flera. Man tillämpar något som kallas för ‘Dry farming’ på grund av det mycket torra klimatet och då får man komplexa utvecklade vindruvor som ger dessa fantastiskt stilfulla och rika rödviner som faller så många vinsentusiaster i smaken.

Odfjell tillverkar viner som verkligen visar denna regions stora potential och man har grundat en lokal vinförening VIGNO eller Vignadores de Carignan som engagerar sig i ett hållbart jordbruk och skärpta biodynamisk vintillverkning – helt utan kemiska tillsatser förstås. Alla vingårdar/medlemmar odlar organiskt och biodynamiskt och man arbetar nu mot en certifiering. Druvan Carignan är Odfjells signaturdruva men man odlar även bland annat Cabernet Sauvignon, Carmenère, Merlot, Syrah, Cabernet Franc och Malbec som planteras i Maipo-distriktet.

Husets unga vinmakare sedan några år heter Francisca Palacios. Hon är agronom och oenolog från University of Chile och tillsammans med sönerna Laurence och Dan Jr. Odfjell förvaltar dessa 100% certifierade ekologiska och biodynamiska vingårdar.

Vigno Odfjell Carignan, 2019 (Artikel nr:253001)

vigno-odfjell-253001

Vigno Odfjell Carignan 2019

Rött Vin | Chile | Valle Central | Maule

Pris:289 :-

Vigno Odfjell Carignan 2019 är ett rött vin från Chile, närmare bestämt från Valle Central i Maule. Vinet har en vacker färg i nyanser av blått, lila och mörkt. Doften är intensiv och fruktig med toner av choklad, skogsbär, viol, mörka körsbär, mynta, svarta vinbär och en subtil fatkaraktär. Smaken är likaså fruktig och komplex med inslag av choklad, skogsbär, viol, mörka körsbär, mynta, svarta vinbär och en tydlig fatkaraktär. Detta vin passar utmärkt till rätter med lamm eller nöt. Druvsammansättningen består enbart av Carignan, vilket ger vinet dess unika karaktär. Producenten bakom detta fantastiska vin är Odfjell Vineyards, som är kända för att producera viner av högsta kvalitet.

SMAK

choklad, fruktig, mynta, mörka körsbär, mörka bär, fatkaraktär

AROM

choklad, fatkaraktär, mörka-körsbär, mynta, skogsbär, svarta vinbär, viol, fruktig

FÄRG

blå, mörk, lila

Frågor och svar

Vad är skillnaden mellan Merlot och Carignan viner?

Carignan är känt för sina höga nivåer av tanniner, färg och syra, ett strukturerat vin medan Merlot har mer en mjuk fruktighet och en spänst. Både Carignan och Merlot har rikligt med frukt som plommon och körsbär.

Vilken mat passar bra med Carignan-vin?

Carignan betyder syra, höga tanniner och köttiga toner så servera till smakrika kötträtter som kryddiga lammköttbullar, oxbringa eller rostat fläsk, men även till fågelrätter.

Vilken ost passar till vinet?

Gärna lagrade ostar som Manchego eller Pecorino Romano. Vinet balanserar rika ostar.

Vilket vinstil är detta?

Ett medelfylligt rött vin, frukt-framåt höga tanniner och lika hög syra samt en ganska rustik i stilen med en viss jordighet.

Kan man lagra dessa viner?

Detta är ett friskt och livligt vin med utmärkt potential för lagring.

Läs mer om originella druvor:

Vinjournalen.se Tips

Terroir de Lagrave
Terroir de Lagrave
Pris:91 :-
Artikel nr:266701
Smak björnbär, fruktig, lakrits, plommon, svarta oliver, viol, skogsbär, färska örter
Arom björnbär, lakrits, plommon, skogsbär, viol, svarta oliver, färska örter, fruktig
Färg blå, mörk, lila
Mat som passar
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.