Årets heta julklappar för alla vin- och dryckesfans!

julklappar - snygg kille framför granen

Julen börjar närma sig med stormsteg och det är hög tid att inhandla alla klappar om du inte redan har gjort det. Böcker om vin och drycker är förstås aldrig fel och uppskattas alltid. Dom läsare får man liksom en fantasiresa till olika regioner med på köpet och varför inte, kanske får man inspiration att börja planera inför sommarens resor i realiteten?  Men det finns förstås också andra klappar till vänner och vinentusiaster eller till de som gillar andra, kanske lite starkare drycker.

Här några tips på böcker och annat och självklart finns länkar så att du kan klicka hem klapparna till en vän eller till dig själv!   

jlklappar - boken Atlas of Wine

World Atlas of Wine

 • av Hugh Johnson
 • engelska
 • 325 kr

Den händer mycket i vinvärlden! The World Atlas of Wine nu i 8:e upplagan är en måste bok och den väsentligaste och mest genomarbetade referensbok om vin för alla vinälskare, om man får döma av kritikerna i bland annat The Guardian, Decanter och New York Times. Första upplagan kom redan 1971 och den skrevs på den tiden av både Hugh och Jancis Robinson. Det finns mycket vetande som samlats ihop och uppdaterats efterhand i denna spännande vinbok under åren. I över 400 sidor ger Hugh Johnson, världens mest lästa vinskribent en inblick i dagens föränderliga och globala vinvärld. Hugh Johnson blev också vald till Decanter Man of the Year 1995.

juklappar - dryckesspel

Spela mera: roligt spel om vin och andra drycker

 • Nicotext
 • svenska
 • 149 kr

Vilken druva som är kungen av druvor? Vilket öl som bryggs av munkar? När vid middagen serveras en Sauternes? Vilken smak är fin baserad på?  

Kan du svara på dessa frågor så kommer du att tycka att detta sällskapsspel för vuxna om vin, öl och drinkar är underhållande. Unna dig en spelkväll tillsammans med dina vänner kanske över ett glas glögg och lär er mer om olika drycker från världens alla hörn. Svara på 400 intressanta och varierande frågor som poängsätts och först till 15 poäng vinner!

juöklappar boken om ölprovningar

Prova öl – titta, dofta, smaka

 • av Robert Andersson, Peter Eronson
 • svenska
 • 158 kr

En mycket läsvärd bok skriven av två äkta ölentusiaster: Peter M Eronson, aktiv hembryggare sedan 2007 och Robert Andersson som bloggar om hantverksöl. Boken är nyuppdaterad eftersom den blev så populär när den kom ut och sålde hela 5000 exemplar. Men denna uppdatering blev faktiskt en helt ny bok! Bland frågorna som du får svar på: Hur läggar man upp en ölprovning? Vilka teman kan man välja? Vika ölstilar ska man prova? Vilka felsmaker man ska leta efter? Och vilka glas ska du välja? En utförlig guide i ölprovningens värld!

julklapp Monda lisa vin i presentkartong

Lisa 1503

 • SB Nr: 72479
 • Pris: 89 kronor 

Ett vin i presentförpackning! Jodå, vinlådornas tid är inte förbi och finns fortfarande ifall du beställer detta goda och fylliga vin som har tagit namnet efter Leonardo Da Vincis mästerverk Mona-Lisa som också är avbildad på etiketten. Druvorna är Sangiovese och Primitivo. Det här kan vara inte bli fel, det är en nyhet som fungerar utmärkt som present eller att njuta av själv medan man slår in klapparna. Dricks till allt från kötträtter till pasta, pizza och vego.

julklapp - korkskruv

Korkskruv Le Creuset

 • 439 kr

Inte bara snitsig men vacker också. Inte undra på att kyparen kan le när han öppnar varje vinflaska! Eller är du stark nog att öppna vinflaskan med armkraft? Om inte så satsa på denna fantastiska hävkorkskruv med snyggt snidat trähandtag från lyxiga Le Creuset. Lyxigt pris, en värd varje krona!  

julklappar - sherrybok

Sherry: drycken till mat – tillverkning, historia, kultur

 • Karl Lennart Högman
 • svenska
 • 259 kr

Visste du att man har producerat sherry i 3100 år och att sherry på 1500-talet ansågs vara världens bästa vin? Allt du vill veta om den ädla drycken sherry och egentligen den allra första heltäckande boken om sherry på svenska. Trevlig ge-bort bok eller behålla själv. Skriven av dryckesentusiasten Karl Lennart Högman och vackert formgiven och fotograferad av Anders Petterson.  Du hittar info om olika sherryklasser, druvorna, lagring, buteljering, produktion och region, i synnerhet i Jerezområdet i Andalusien men också i andra delar där man tillverkar sherry.

julklappar - champagnekylare

Klassisk champagnekylare

 • 945 kr

Mousserande viner blir allt populärare! Detta är en vacker och prisvärd champagnekylare i en rund och snygg klassisk modell med en diameter på 38 cm och av blank metall som står på fot. Här får man plats med 6 flaskor champagne, cava, sekt eller crémant och massor med is!

julklappar - ebok om mat och vin

Smak: mat och vin – de bästa kombinationerna

 • Peter Streijffert
 • svenska
 • 118 kr

Finessrik liten e-bok som du kan ha med dig i mobilen. När Peter Streiffert inte komposterar enligt bokashi-metoden eller ger matkurser, så lagar han gudomlig mat och tar gärna ett glas vin till. Inspireras av Peters fantastiska smakkombinationer samtidigt som han förklarar varför och hur man gör rätt (om man vill göra rätt) och lite om smakernas värld!

Läs tidigare tips om dryckesböcker:

Frågor och svar:

Vilken bok rekommenderas som en måste läsning för alla vinälskare?

World Atlas of Wine av Hugh Johnson.

Vad är “Spela mera” för typ av spel och vad handlar det om?

“Spela mera” är ett sällskapsspel för vuxna om vin, öl och drinkar. Det innehåller 400 intressanta och varierande frågor om olika drycker från världens alla hörn.

Vilken bok ger en utförlig guide i ölprovningens värld?

“Prova öl titta, dofta, smaka” av Robert Andersson och Peter Eronson.

Vad är speciellt med vinet Lisa 1503?

Lisa 1503 är ett vin som kommer i en presentförpackning och har tagit namnet efter Leonardo Da Vincis mästerverk Mona Lisa. Det är ett fylligt vin med druvorna Sangiovese och Primitivo.

Vad är speciellt med Le Creusets korkskruv?

Le Creusets korkskruv är en hävkorkskruv med ett snyggt snidat trähandtag. Den är både snitsig och vacker och gör det enkelt att öppna vinflaskor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.