Senast Uppdaterad 19 januari, 2020 av Jeanette Gardner
Champagne anses vara en lyxvara. På Systembolaget finns olika prisklasser från 200 kr i standardsortimentet till nästan 50 tusen kr per flaska i beställningssortimentet. Men man behöver inte alltid välja en riktigt dyr Champagne. Det finns bra budgetchampagner. Nu tittar vi på äkta Champagne från regionen Champagne förstås, i standardsortimentet, prislappen är under 300 kr och ger några menyförslag till:
Den billigaste Champagnen som finns på Systemet platsar självklart på vår budgetlista. Trots det låga priset känns den riktigt lyxig och är mycket frisk med god fruktsyra och den typiska rostade brödsmaken. Dessutom honung, örter, äpplen och citrus. Champagne framställd enligt den traditionella metoden med jäsning på ståltankar eller ekfat. Ett superbra budgetalternativ!
Menyförslag: Servera gärna en räkcocktail eller en annan lättare skaldjursrätt.
En Champagne från Louis Roederer för 209 kr är verkligen inget att snäsa åt. I detta anrika Champagnehus har man gjort Champagne sedan 1933. Denna Brut Premier har en mycket bra kropp och en välnyanserad doft av rostat bröd, gula äpplen, hasselnötter, mineral och vit choklad. Hög fruktsyra, liten sötma och en välutvecklad Champagne för priset.
Menyförslag: Varför inte prova en vit fisk som torsk med skirat smör och pepparrot?
Gula Änkan har nog blivit mångas favorit under åren eftersom den verkligen är mycket prisvärd. Även denna Champagne kommer från ett anrikt Champagnehus som Veuve Clicquot som är kända för sina nyanserade och välutvecklade kvalitetschampagner. Denna har en läcker brödig doft med inslag av äpplen, nötter och vanilj.
Menyförslag: Passar utmärkt till Ostron naturell i sitt skal antingen med lite citron eller en god vinägrett.
Moët & Chandons prisvärda och goda rosa Champagne. Här har man gjort några av världens mest lyxiga årgångschampagner sedan 1743. Detta är ingen årgångschampagne men ändå en god torr, frisk roséchampagne med ton av blodgrapefrukt och smultron med bara en nypa peppar i dessa goda rosa bubblor. Blommig och härlig till sommarkvällen.
Menyförslag: En härlig laxpasta eller kanske enbart som trevlig välkomstdrink?
Elegant årgångschampagne från 2006. Torr, frisk och fruktig med inslag av röda äpplen, blodapelsin, nougat, mineral. Doft av vita blommor. Detta är en Blanc de Blancs av enbart den vita druvan Chardonnay från Cru-byar. Mycket välbalanserad och utvecklad Champagne som lagrats i minst 6 år innan den placerats på hyllan och den kan lagras ytterligare 5 år till om du vill.
Menyförslag: En lyxig sjötunga à la Meuniere med räkor känns som en klockren rätt att servera till.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok