Finns det andra utmärkande egenskaper förutom en låg alkoholhalt som gör att ett vin anses vara nyttigare än ett annat?

Vad gör ett vin mer hälsosamt än ett annat? Det finns flera aspekter som gör att ett vin känns nyttigare gentemot ett annat. Låt oss titta på de mest nyttiga egenskaperna:

Tänk på blodtrycket

”Ju lägre alkoholhalt, desto bättre” – och nu pratar vi inte om kalorier. Den mest naturliga anledningen handlar förstås om alkoholhalten. Det finns många goda och friska viner som håller en lägre alkoholhalt, sådär mellan 7,5 till 10 volym procent. Dessa viner rekommenderas framförallt till personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

Kalorierna räknas också

Det säger sig självt att om man dricker söta viner, i motsats till torra viner, så får man i sig en större mängd kolhydrater eftersom dessa viner har en hög sockerhalt.

Rött mer fördelaktigt än vitt

Röda viner med djup blå färg har en låg anthocyaninhalt. Exempelvis viner av druvorna Grenache, Merlot och Pinot Noir sägs vara bättre för kroppen och framför allt för blodet, än just vita viner. Det har också visat sig att 90% av vinets anthocyanin försvinner om man lagrar vinet någon månad eller två.

Surt, sa räven

Tannin ger den lite syrliga och beska smaken i vin och som gör att gommen liksom ”drar ihop sig”. Tannin är en kraftfullt flavonoid, som är en typ av antioxidant och som är resultatet av druvskal, druvkärnor och ekfat.

Vad kroppen säger om vinet är också lite individuellt. Är du en inbiten vinentusiast så har du säkert redan lagt märke till att ett vin, eller en druva, får dig att må bättre än en annan.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy