Hem » Vin Skola » Hälsosamma viner – 4 typiska egenskaper

Hälsosamma viner – 4 typiska egenskaper

Finns det andra utmärkande egenskaper förutom en låg alkoholhalt som gör att ett vin anses vara nyttigare än ett annat?

Vad gör ett vin mer hälsosamt än ett annat? Det finns flera aspekter som gör att ett vin känns nyttigare gentemot ett annat. Låt oss titta på de mest nyttiga egenskaperna:

Tänk på blodtrycket

”Ju lägre alkoholhalt, desto bättre” – och nu pratar vi inte om kalorier. Den mest naturliga anledningen handlar förstås om alkoholhalten. Det finns många goda och friska viner som håller en lägre alkoholhalt, sådär mellan 7,5 till 10 volym procent. Dessa viner rekommenderas framförallt till personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom.

Kalorierna räknas också

Det säger sig självt att om man dricker söta viner, i motsats till torra viner, så får man i sig en större mängd kolhydrater eftersom dessa viner har en hög sockerhalt.

Rött mer fördelaktigt än vitt

Röda viner med djup blå färg har en låg anthocyaninhalt. Exempelvis viner av druvorna Grenache, Merlot och Pinot Noir sägs vara bättre för kroppen och framför allt för blodet, än just vita viner. Det har också visat sig att 90% av vinets anthocyanin försvinner om man lagrar vinet någon månad eller två.

Surt, sa räven

Tannin ger den lite syrliga och beska smaken i vin och som gör att gommen liksom ”drar ihop sig”. Tannin är en kraftfullt flavonoid, som är en typ av antioxidant och som är resultatet av druvskal, druvkärnor och ekfat.

Vad kroppen säger om vinet är också lite individuellt. Är du en inbiten vinentusiast så har du säkert redan lagt märke till att ett vin, eller en druva, får dig att må bättre än en annan.

Frågor och svar:

Vilka druvor är mest fördelaktiga för hälsan?

Druvor som innehåller höga halter av antioxidanter, som exempelvis Cabernet Sauvignon, Syrah och Sangiovese, anses vara mest fördelaktiga för hälsan.

Kan ett glas vin om dagen verkligen vara hälsosamt?

Ja, enligt forskning kan ett glas vin om dagen ha positiva hälsoeffekter, såsom att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ Men det är viktigt att komma ihåg att överkonsumtion av alkohol kan ha negativa effekter på hälsan.

Finns det några hälsosamma alternativ till vin?

Ja, det finns flera hälsosamma alternativ till vin, såsom alkoholfria viner, mousserande vatten och te. Dessa alternativ innehåller inte alkohol och har därför inte samma negativa effekter på hälsan som överkonsumtion av alkohol kan ha.

Kan vin hjälpa till att förebygga cancer?

Det finns vissa studier som visar att måttlig konsumtion av rött vin kan hjälpa till att förebygga vissa typer av cancer, såsom bröstcancer och kolorektal cancer. Men det är viktigt att komma ihåg att överkonsumtion av alkohol kan öka risken för andra typer av cancer.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.