12 cocktailtrender 2024!

cocktailtrender - omsla

Vi spekulerar i cocktailtrender 2024? Givetvis vill vi ligga steget före och hitta nya, fräscha smaker!

2023 ledde definitivt till ett ökat intresse för nya och spännande smaker när till exempel tequila säkrade en första plats på drinklistorna.  Så kollar vi in ‘mixologin’ för 2024!

Mixologin förändras och utvecklas hela tiden. Klassiska, originella cocktails kommer alltid att finnas men killar och tjejer bakom baren hittar hela tiden nya stilar och skapelser med en personlig twist.

Nya oupptäckta kombinationer, nya ingredienser och ny sprit utvecklas snabbt när barer vill ligga steget före, vara super-trendiga. Då gäller det att skapa fantastiska upplevelser för gästerna.

Under 2023 såg vi en förändring i barmenyn och vår konsumtion av drinkar. Inte bara bubbeldrinkar, utan nu fick spriten en tillväxt, alkoholfria spritdrycker bled poppis och fokus lades på hållbarhet och mångfald.

cocktailtrender - mixa drink

Cocktailvärlden för 2024

Cocktails är egentligen en fantastisk markör för den tid vi lever i och fascinerande trender att följa för de mixologer som serverar dig sina skapelser framme i baren!

I år kommer bartendern att servera både nostalgiska drinkar med nya stiler och drinkar med helt ny cocktailtanke där alkoholfria drycker möter mainstream, generation Z anländer till baren i höst och kaffecocktails går långt bortom Espresso Martini.

Här är våra cocktailtrender!

Retro och nostalgiska cocktails

Klassiska cocktails med fokus 90-talet enligt traditionella recept blir intressant. En saltig Dirty Martini med olivjuice eller en Expressi Martini … fräscha inslag på den kaffebaserade cocktailen kommer att innehålla kallbryggt kaffe med subtila toner som vanilj eller varför inte byta ut vodkan mot whisky?

Hälsosamma cocktails

Vi blev redan 2023 mer medvetna om vår hälsa i baren och vi väljer att minska mängden alkohol eller undvika det helt. Baren kommer definitivt att fortsätta trimma sitt utbud och alkoholfria meny med nya skapelser. Låg- eller alkoholfria cocktails är en trend mot medvetet drickande 2024 – fler komplexa mocktails! En Nielsen-rapport visade en tvåsiffrig ökning för den alkoholfria dryckeskategorin redan för 2 år sedan. Och enligt WHO avstår redan över hälften av världens befolkning (57 %) från alkohol. Detta är mer som en tredjedel av befolkningen i västländer.

Hållbara cocktails

Det en ökande betoning på hållbarhet även i cocktailvärlden. Tänk lokala råvaror, minskat avfallet och miljövänliga metoder bakom baren. Slut med cocktailparaplyer, klibbigat salt och limehjul – in med arombubblor eller ingredienser som örter och växter.

cocktailtrender -drnik med ingefära

Personliga cocktails

Det en ökande betoning på hållbarhet även i cocktailvärlden. Tänk lokala råvaror, minskat avfallet och miljövänliga metoder bakom baren. Slut med cocktailparaplyer, klibbiga saltfälgar och limehjul – in med arombubblor eller ingredienser som örter och växter.

Vi vill ha valuta för pengarna och vi blir mer angelägna om att skräddarsy våra drinkar. 70 % av de yngre bargästerna vill skräddarsy sin cocktail genom att välja ingredienser, byta ut spritsorten och garneringen ….

Cocktails med globala smakinfluenser

I baren experimenteras med cocktailtrender som smaker från hela världen, unika och exotiska ingredienser skapar innovativa och kulturellt mångfaldiga cocktails. Mer exotiska smaker som litchi, kokos, vanilj och tryffel – det finns massor av aromer för att fräscha upp en vanlig cocktailmeny utan att ändra stort i recepten.

Cocktail med fler asiastiska influenser

Asiatisk sprit som japansk shochu, koreansk soju och kinesisk baijiu är bland några av de äldsta och mest konsumerade i världen, även om de fortfarande är nya på vår marknad, men de kommer att dra nytta av lobbyinsatserna från dessa länder och vi är generellt mer nyfikna på sprit som destillerats från ett bredare utbud av basingredienser, särskilt då ris.

cocktailtrender skitig martini

Cocktails med mer frukter och kryddor

Nya cocktailtrender är också mer fruktsmaker i cocktails, en trend som kommer att hålla i sig. Mer rabarber, fikon, plommon kommer upp på cocktaillistorna. Salta och kryddiga cocktails blir allt mer populära, eftersom vi letar efter mer komplexa och intressanta smaker i sina drinkar. Cocktails kan innehålla jalapeño, wasabi, ingefära och basilika.

Cocktails med kulinariska inslag

Gränsen mellan kök och bar fortsätter att suddas ut med nya kulinariska tekniker, salta ingredienser och gastronomiska tillvägagångssätt. Fler aromer skapas, samma aromer i både maträtter och drycker, exempelvis salta smaker som fungerar för både mat och dryck.

Cocktails på burk och flaska

Drickfärdigt, klart och bekvämt blir mer populärt nu, inte minst i hemmabaren, när alltfler hantverksdestillerier producerar kvalitativa, färdigblandade alternativ.

Cocktails med vackra isbitar

En trend som redan hunnit komma igång. Att “äta med ögonen” och dricka också! Borta är de små fyrkantiga isbitarna som vi är vana vid, 2024 är året för kreativ is är ett sätt att dekorera en cocktail med intrikata mönster och lägga till ännu mer smak. Nya, udda formar att experimentera med och lägga till smaker som lavendel, timjan, citron, gurka och mynta eller kaffe.

Mixad cocktail spelar roll

cocktailtrender - en drink med frukter

Mixad cocktail spelar roll

I barer läggs mer krut än någonsin på vad man mixar cocktailen med. Man kommer att få se fler hemmagjorda siraper, fler ovanliga mixers, som kombucha och fermenterade juicer, tonic vatten med gurkmeja…

Vincocktailen får nyttigare alternativ

Vi drar mot en mer lättdrickande stil och dricker välbekanta druvor som Pinot Grigio och Sauvignon Blanc.

Trots att champagneförsäljningen har fått en volymminskning, så är den goda nyheten är att alternativa mousserande viner, som Franciacorta, Prosecco col fondo, pet nat och andra bubbliga naturviner gör sin entré, så bubblor i glaset kan fortsätta att gnistra under det kommande året.

Det här är endast en kort exposé av vad vi tror att vi kommer att få se mer av i barens cocktailtrender under detta år. Kul, stimulerande och spännande!

Frågor och svar

Vilken är kungen av alla cocktails?

Onekligen en Gin martini som är en klar, klassisk, mycket stark cocktail.

Vilka är de mest populära cocktails?

De klassiska The Old Fashioned, Negroni, Mojito, Whisky Sour, Daiquiri och Margarita toppar listan.

Vilka mixers är bra för cocktails?

Typer av cocktailblandare som är mest populära är sodavatten, Tonic vatten, Ginger Ale och juice.

Vad blandar man bäst med vodka?

Nästan allt. Bästa vodkamixers är kolsyrat vatten, sodavatten, tranbärsjuice, apelsinjuice, tomatjuice, citronsaft…

Vad är en 0% cocktail?

En helt alkoholfri cocktail som många kallar för mocktail.

Läs mer om starka drycker:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.