Eftersom alkohol läggs till under jäsningsprocessen förstör det jästen och lämnar kvar en del av sockret. Det gör att både sockerhalten och alkoholhalten i vinet ökar. En del sherrysorter har så mycket som 22% alkohol.

Så här får du ut det mesta av din sherry:

  • Förvara alltid oöppnade flaskor svalt och mörkt.
  • Sherry behöver inte lagras, men det kan förvaras i flera år utan att förlora smak.
  • När man väl öppnar en flaska ska den dock konsumeras snart. Fino-viner samma dag, PX-blandningar kan vara okej i upp till några månader.

Vinmakarna förstärkte ursprungligen vinerna som ett sätt att konservera dem. På den tiden kunde vinerna tillbringa månader till havs, på väg till andra delar av världen. Tillägget av alkohol gjorde att vinerna inte blev dåliga under resan.

Trots att dagens vinmakare har bättre metoder för att bevara sina sherryviner, används förstärkningsprocessen fortfarande med brandy eller annan sprit. Idag används tilläggen för att ge mer smak och högre alkoholhalt. Vinerna håller nu på att göra en comeback, efter åratal av sjunkande popularitet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy