Lär dig mer om den trendiga, rökiga och agavebaserade alkoholen Mezcal som tagit värden med storm – igen! Vad är det som gör att den blivit så populär och hur dricker man Mezcal?
Snabbmeny för denna artikel
Förmodligen gjordes Mezcal redan på den tiden då spanjorerna kom till Mexiko på 1500-talet då indianerna själva drack en fermenterad dryck som hette `pulque´ som gjordes på agave. Så steget till den destillerade och starkare spriten var inte så långt. Namnet Mezcal skrivs med ”z” men på spanska låter zeta som ett ”s”, så det uttalas ”mescal”. Ordet kommer från två gamla aztekiska ord ”metl” och ”ixcalli” som betyder ”bakad agave” och agaven skördad när den är ungefär 15 år gammal.
Många tycker att Mezcal ganska lik Tequila i profilen, eftersom de båda är spritsorter som görs av agave, fast i spritflaskan på Mezcal ligger en liten mask. Men glöm det! Det hela är egentligen ett reklamtrick från början då många amerikanska barer la ner en mask i varje flaska för att öka försäljningen. Egentligen är det inte ens en mask, utan en liten larv som lever i agaveplantorna och heter ”guzano”. Dessa ”maskar” sägs också ge en hallucinerande effekt. Men det är heller inte sant. Trots namnet innehåller Mezcal inte meskalin eller annat psykedeliskt ämne.

Tequila eller Mezcal?
Du vet väl: All Tequila är Mezcal, men inte all Mezcal.
Skillnaden mellan Mezcal och Tequila, beror på vilken typ av agave man använder och hur den tillverkas. Både spritsorterna är nämligen gjorda av agave. Tequila måste innehålla 51% agave enligt reglerna, men all Mezcal innehåller 100% agave.
Mezcal produceras över hela Mexiko, även om den största tillverkningen verkar komma ifrån Oaxaca-regionen och den görs i princip av alla sorters agave och det finns ungefär 30 olika sorter som man kan använda.
Tequila däremot kommer från området kring staden Tequila, i den mexikanska delstaten Jalisco. Tequilan är ursprungskyddad, tillverkas endast i 5 mexikanska regioner och den tillverkas endast av en sorts agave, den blåa agaven.

Mezcal har ibland också en rökig karaktär som kommer från att agaven bakas i en jordgrop eller stengrop i jorden och över öppen eld som ger en rökig karaktär, innan man jäser och destillerar den tre gånger.
Tequila tillagas däremot genom långsam, vattenångande rostning i tryckkokare.
På grund av produktionsmetoder kan en ung Mezcal (Joven) ha en mer komplex smakbild än Tequila.
Mezcal – det unika!
Färg: klar, just gult till bärnsten
Alkoholhalt: 40% – 55%
Produktion: i flera specifika regioner, främst i Oaxaca-regionen
Råvara: agave, olika sorter, främst av sorten Espadin eller på varianten Tobalà som kallas för ”kungen av Mezcal” så den är mer sällsynt och superdyr
Drickes: rent eller blandas i klassiska drinkar
Smakprofil: Den stora skillnaden i smakprofil förutom åldrande och olika agavevarianter som används, är att själva agavefrukten förkolnas i produktionsprocessen eftersom man rostar och det ger den där underbara trevliga rökiga smaken, som en peated Scotch. Förutom den rökiga nyansen i smaken möts man även av en jordnära, komplex ton av sötma. Men den behöver inte alltid smaka rökig. Mezcal kan också bjuda på blommiga, fruktiga eller jordnära toner.
Ålder/lagring: kan lagras olika länge och beroende på lagringstid klassas den ung till äldre.
Blanco (Joven = ung): den vanligaste klassen.
Madurado en vidrio (”lagrad på glas”): lagrad på glasflaska i mer än 12 månader, under jorden eller någonstans med små förändringar i ljus, temperatur och fuktighet.
Reposado: lagrad på ekfat eller träkärl under minst två månader.
Añejo: lagrad i minst ett år i ekfat eller träkärl.
Abokado: smaksatt eller infuserad med de små maskarna, olika frukter eller örter.
Destilado con (”destillerad med”): en traditionell process där man destillerar en andra och en tredje gång, sedan tillsätts olika smakingredienser.
Hur dricker man Mezcal?
Det finns ett talesätt: ”Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también.” Vilket ungefär löst översatt från spanskan betyder att man kan skåla i Mezcal vid alla tillfällen, bra som dåliga.
Traditionellt serveras Mezcal i en liten låg kopp av glas, trä eller keramik. Man kan sippa den långsamt, men den passar också utmärkt som ingrediens i ett flertal klassiska drinkar. Vi tänker på speciella cocktails där man anpassar receptet för vanliga drinkar så att det ska passa Mezcal extra bra. Vi tänker osökt på Negroni eller Martini. Men självklart går det att ersätta alla vanliga Tequila-drinkar.

Här blandas en Negroni!
Negroni
- 3 cl Mezcal
- 3 cl Campari
- 3 cl söt och röd Vermouth
- 1 liten bit apelsin
- 1 skiva apelsinskal, doppat i Mezcal
- 1 nypa flinksalt
Lägg en bit skuren apelsin i ett högt tumblerglas. Kläm till eller krossa apelsinbiten lite.
Tillsätt övriga ingredienser. Lägg till en stor isbit och rör om. Strö med flingsalt på toppen och tänd på apelsinskalet för effekt!
Paloma
För att göra denna goda cocktail med grapefrukt som normalt görs med Tequila kan man enkelt byta ut den istället.
- 3 cl Mezcal
- 1 pressad lime
- 1 nypa fin salt
- 1 pressad grapefrukt
- sodavatten
Blanda alla ingredienser i ett highball-glas och tillsätt krossad is. Fyll på med sodavatten och garnera med en skiva grapefrukt.

Och trenden växer snabbt ….
Statistik visar att försäljningen av Mezcal har fördubblats enbart de senaste 5 åren och populariteten växer inte bara hos konsumenter, spritnördar, bartenders och mixologer. Färger, smaktillsatser och inte minst de goda drinkarna har nog gjort att trenden växer. I USA och Mexiko öppnar man till och med barer som enbart baserar sina drinkar och shots på Mezcal. Och hantverksdestillerier hänger förstås med på tåget.
Kanske dags att prova om du inte gjort det än?
Lär mer om Mexiko: