Mezcal – det trendigaste att dricka just nu!

mezcal-i-shotglas-med-larv

Lär dig mer om den trendiga, rökiga och agavebaserade alkoholen Mezcal som tagit värden med storm – igen! Vad är det som gör att den blivit så populär och hur dricker man Mezcal?

Förmodligen gjordes Mezcal redan på den tiden då spanjorerna kom till Mexiko på 1500-talet då indianerna själva drack en fermenterad dryck som hette `pulque´ som gjordes på agave. Så steget till den destillerade och starkare spriten var inte så långt. Namnet Mezcal skrivs med ”z” men på spanska låter zeta som ett ”s”, så det uttalas ”mescal”. Ordet kommer från två gamla aztekiska ord ”metl” och ”ixcalli” som betyder ”bakad agave” och agaven skördad när den är ungefär 15 år gammal.

Många tycker att Mezcal ganska lik Tequila i profilen, eftersom de båda är spritsorter som görs av agave, fast i spritflaskan på Mezcal ligger en liten mask. Men glöm det! Det hela är egentligen ett reklamtrick från början då många amerikanska barer la ner en mask i varje flaska för att öka försäljningen. Egentligen är det inte ens en mask, utan en liten larv som lever i agaveplantorna och heter ”guzano”. Dessa ”maskar” sägs också ge en hallucinerande effekt. Men det är heller inte sant. Trots namnet innehåller Mezcal inte meskalin eller annat psykedeliskt ämne.

Mezcal-agave-plantor
I Mexiko finns över 300 tusen hektar odlad och vild agave, plantor som skördas efter 8 till 30 år.

Tequila eller Mezcal?

Du vet väl: All Tequila är Mezcal, men inte all Mezcal.

Skillnaden mellan Mezcal och Tequila, beror på vilken typ av agave man använder och hur den tillverkas. Både spritsorterna är nämligen gjorda av agave.  Tequila måste innehålla 51% agave enligt reglerna, men all Mezcal innehåller 100% agave.

Mezcal produceras över hela Mexiko, även om den största tillverkningen verkar komma ifrån Oaxaca-regionen och den görs i princip av alla sorters agave och det finns ungefär 30 olika sorter som man kan använda.

Tequila däremot kommer från området kring staden Tequila, i den mexikanska delstaten Jalisco. Tequilan är ursprungskyddad, tillverkas endast i 5 mexikanska regioner och den tillverkas endast av en sorts agave, den blåa agaven. 

Mezcal-destilleri-i-Oaxaca-region
Traditionellt Mezcal-destilleri i Oaxaca-regionen

Mezcal har ibland också en rökig karaktär som kommer från att agaven bakas i en jordgrop eller stengrop i jorden och över öppen eld som ger en rökig karaktär, innan man jäser och destillerar den tre gånger.

Tequila tillagas däremot genom långsam, vattenångande rostning i tryckkokare.

På grund av produktionsmetoder kan en ung Mezcal (Joven) ha en mer komplex smakbild än Tequila.

Mezcal – det unika!

Färg:  klar, just gult till bärnsten

Alkoholhalt: 40% – 55%

Produktion: i flera specifika regioner, främst i Oaxaca-regionen

Råvara: agave, olika sorter, främst av sorten Espadin eller på varianten Tobalà som kallas för ”kungen av Mezcal” så den är mer sällsynt och superdyr

Drickes: rent eller blandas i klassiska drinkar

Smakprofil: Den stora skillnaden i smakprofil förutom åldrande och olika agavevarianter som används, är att själva agavefrukten förkolnas i produktionsprocessen eftersom man rostar och det ger den där underbara trevliga rökiga smaken, som en peated Scotch. Förutom den rökiga nyansen i smaken  möts man även av en jordnära, komplex ton av sötma. Men den behöver inte alltid smaka rökig. Mezcal kan också bjuda på blommiga, fruktiga eller jordnära toner.

Ålder/lagring: kan lagras olika länge och beroende på lagringstid klassas den ung till äldre.

Blanco (Joven = ung): den vanligaste klassen.

Madurado en vidrio (“lagrad på glas”): lagrad på glasflaska i mer än 12 månader, under jorden eller någonstans med små förändringar i ljus, temperatur och fuktighet.

Reposado: lagrad på ekfat eller träkärl under minst två månader.

Añejo: lagrad i minst ett år i ekfat eller träkärl.

Abokado: smaksatt eller infuserad med de små maskarna, olika frukter eller örter.

Destilado con (“destillerad med”): en traditionell process där man destillerar en andra och en tredje gång, sedan tillsätts olika smakingredienser.

Hur dricker man Mezcal?

Det finns ett talesätt: “Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también.” Vilket ungefär löst översatt från spanskan betyder att man kan skåla i Mezcal vid alla tillfällen, bra som dåliga.

Traditionellt serveras Mezcal i en liten låg kopp av glas, trä eller keramik. Man kan sippa den långsamt, men den passar också utmärkt som ingrediens i ett flertal klassiska drinkar.  Vi tänker på speciella cocktails där man anpassar receptet för vanliga drinkar så att det ska passa Mezcal extra bra. Vi tänker osökt på Negroni eller Martini. Men självklart går det att ersätta alla vanliga Tequila-drinkar.

Mezcal-blandar-en-Negroni

Här blandas en Negroni!

Negroni

  • 3 cl Mezcal
  • 3 cl Campari
  • 3 cl söt och röd Vermouth
  • 1 liten bit apelsin
  • 1 skiva apelsinskal, doppat i Mezcal
  • 1 nypa flinksalt  

Lägg en bit skuren apelsin i ett högt tumblerglas. Kläm till eller krossa apelsinbiten lite. 

Tillsätt övriga ingredienser. Lägg till en stor isbit och rör om. Strö med flingsalt på toppen och tänd på apelsinskalet för effekt!

Paloma

För att göra denna goda cocktail med grapefrukt som normalt görs med Tequila kan man enkelt byta ut den istället.

  • 3 cl Mezcal
  • 1 pressad lime
  • 1 nypa fin salt
  • 1 pressad grapefrukt
  • sodavatten

Blanda alla ingredienser i ett highball-glas och tillsätt krossad is. Fyll på med sodavatten och garnera med en skiva grapefrukt.

Mezcal-mängder-av-flaskor-i-olika-färger
Mycket Mezcal finns att välja på

Och trenden växer snabbt ….

Statistik visar att försäljningen av Mezcal har fördubblats enbart de senaste 5 åren och populariteten växer inte bara hos konsumenter, spritnördar, bartenders och mixologer. Färger, smaktillsatser och inte minst de goda drinkarna har nog gjort att trenden växer. I USA och Mexiko öppnar man till och med barer som enbart baserar sina drinkar och shots på Mezcal. Och hantverksdestillerier hänger förstås med på tåget.   

Kanske dags att prova om du inte gjort det än?

Lär mer om Mexiko:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Marques de Marialva Reserva

Ekfatslagrat och smakrikt vin med viss åldersutveckling.

Artikelnummer: 2540

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bairrada, Portugal

Alkohol: 13 %

Pris: 149 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna