Fakta: vita viner från Italien är helt underbara, av druvor som är unikt speciella – viner so du borde känna till. Vi ser bortom de röda ikonvinerna! 7 vita viner och recept på vitlök- & ingefärskyckling.

När vi pratar om de fantastiska italienska vinerna som vi älskar, Barolo, Barbaresco, Chianti och Brunello eller supertoscanarna som glömmer vi alltför ofta bort att man i Italien har producerat vita viner så passa länga att det är en livsstil för italienarna och att de faktiskt ökar i popularitet även i andra länder.

Vita viner från Italien - druvor och en nstan grön flaska vin

Många druvor blir det…

Italien erbjuder är en skattkammare av härliga, prisvärda vita. Det sägs att i Italien odlar man mer än 2 000 druvsorter, men att cirka 350 röda och vita druvor som man idag gör vin av. An dessa finns det minst 33 är stora vita druvor och vi tänker på

  • Pinot Grigio, Glera, Falanghina
  • Greco, Grillo, Vermentino
  • Verdicchio, Fiano, Garganega och ännu fler…

det finns så många fina vitvinsdruvor. Och stilarna varierar från pigga, fruktiga, fräscha, blommiga, syrliga viner till mer komplexa, smakrika och mycket nyanserade viner. För en sak är ju säker, det italienska vinmakarna kan sin sak, oavsett om de gör röd eller vita viner. 

Vita viner från Italien är enklare att matcha

Det fungerar alltid att på ett enkelt sätt kombinera mat med vita viner från Italien, tänk fisk, skaldjur och enkel pasta. Det blir också en bra matchning om man har heta, mer exotiska rätter eller sötsura rätter som ju normalt är en ganska tuff och svår kombination. Men här kommer det mångsidiga matviner som klarar både ingefära, vitlök och chili och dessa fräscha, vita viner från Italien helt till sin rätt. Italiens spännande vita viner vinner oftast till dess rätter. Salta stänk, flintigt, mineraliskt, smakrikt jordnära, örtigt och blommigt är några av de beskrivningar som man får höra. Och utan tvekan är dessa viner både mat- och pratviner.

Här har vi tagit fram ett kraftpaket med italienska vita viner! Låt oss presentera ett smakäventyr av inhemska druvor kring dessa prisvärda viner som alla har en förmåga att charma både dig och maten med häftiga smaker och priser som är svåra att slå. Och vad skulle passa mer så här en tisdagskväll? 

Vita viner från Italien - 7 olika vita viner

7 vita viner från Italien – de bästa lokala druvorna

Mileo Bianco Organic 2020 – 89:-

”Strukturerat!”

Från Sicilien kommer både druvorna Zibbibo och Grillo, här i en smakfull kombination. I gommen handlar allt om konsistens med finslipade smaker av fläder och fruktträd med en liten ton av sötma.

Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2020 – 79:-

”Mogen favorit!”

Populär långkörare på Bolaget från Sicilien med två lokala fräscha druvor. Blommig ton som där milda frukter möter krossad flinta, honungsmelon och mineraliskt.

Pietra Di Pinot Grigio 2020 – 89:-

”Rik gulfruktig!”

Druvan Pinot Grigio i Veneto är ett måste, här med definierade aromer av gult plommon, örtigt av timjan och som skickligt balanserar en vaxartad konsistens mellan mogen frukt och honung.

Montelapio Fiano di Avellino 2019 – 150:-

”Underbart aromatiskt!”

Från Kampanjen kommer den härliga druvan Fiano. Det blir friskt, örtigt md rika aromer, fulfruktigt med stram citrus, kamomill och rosmarin. Fin avslutning.

Vitalba Romagna Albana Secco 2020 – 199:-

”Smakfullt, lite blommigt!”

Emilia-Romagnas egen druva Albana, den första vita druvan som fick DOCG status 1987.

Gulfruktigt och honungsmelon med en vaxig, kryddig ton med nötter. Blir både nyanserat, rikt och spännande.

Il Nespolo Arneis 2020 – 149:-

”Piggt och ungt!”

Langhe i Piemonte bjuder på den lokala druvan Arneis. Snurra glaset och möt en fruktkorg med vita vinbär och gröna frukter som öppnas med örtigt vitt te, citronmeliss och mineraliska nyanser.  

Primo Bianco Mesa 2020 – 99:-

”Intensiv hög syra!”

En Vermentino från Sardinien blir ett praktfullt avslut på denna vita vinparad. Medelfyllig och översållad med kamomill och citronskal samt en parfymerade toner samt en fruktig accent med bra lyft.

Vita viner från Italien - sötsur kycklinggryta

Vitlök- & ingefärskyckling med gröna bönor, paprika och heta kryddor!

Vi har valt en rätt som kan få symbolisera det svårmatchade asiatiska köket som ofta är så svårt att kombinera tillsammans med vin. Sötsurt, heta kryddor, chili, ingefära och massor av vitlök med rostad sesamolja, risvin och tamari – det an nästan inte bli mer svårkombinerat.

  • 800 g – 1 kg benfria kycklingbitar utan skinn
  • 250 g haricot verts skurna på mitten
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 4 cm bit färsk ingefära, skalad och riven
  • rapsolja att steka i
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 msk risvin
  • 2 msk tamari eller soja
  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk hoisinsås
  • 2 msk agavesirap eller annan ljus neutral sirap
  • Salt, peppar och nypa chiliflingor
  • Garnering: 2 vårlökar strimlade på tvären

Det här lämpar sig bra att laga i en större stekpanna med kanter så får man plats med allt. Hetta upp rapsoljan på ganska hög värme. Tillsätt kycklingen. Rör om ofta, tills den fått en jämn färg överallt, cirka 5 minuter.

Tillsätt tamari och koka ihop medan du rör till vätskan har avdunstat. Lägg över kycklingen på en tallrik.

Stek ihop haricot verts, paprika, vitlök och lök. Tillsätt ingefäran. Koka och rör om tills det doftar, sådär någon minut.

Tillsätt hoisinsåsen, sesamoljan och fonden. Till slut tillsätt sirapen. Koka ihop tills allt har reducerats till en sås, ca 2 minuter.

Lägg kycklingen i grytan och krydda med salt, peppar och chili. Garnera med den skivade vårlöken och servera med ett blandat ris, vitt ris med vildris exempelvis.

Frågor och svar

Vilka är de mest kända vinregionerna i Italien?

De fem största vinregionerna är Piemonte, Toscana, Veneto, Emilia-Romagna och Sicilien.

Hur många vinstilar finns det i Italien?

Oj, hur många sidor har jag på mig att svara? Barolo. Brunello. Chianti Docg. Orvieto. Barbera D’asti. Pinot Grigio. Moscato och fler och ännu fler.

Vilka är de fyra stilarna för italienskt mousserande vin?

Prosecco, Franciacorta, (Lombardiet), Asti Spumante och Lambrusco.

Vilken region i Italien har det bästa vita vinet?

Personligt tycke kanske, men det lutar trendigt åt den lilla Friuli Venezia Giulia-regionen i nordöstra Italien på gränsen till Slovenien. Influenser av österrikiska och slovenska viner. Helt annorlunda än resten av Italien.

Vilken italiensk vitvinsdruva bör man prova?

Arneis. Falanghina. Inzolia. Friulano. Catarratto. Verdicchio. Fiano och sedan gärna också en vinstil, Soave.

Mer om Italiens vinsuccéer:

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy