Lata vinterkvällar framför brasan vill man unna sig något alldeles extra gott att äta och att dricka. Framför allt vill man ta det lugnt och med julen så snart inpå, kanske man heller inte känner för att göra någon mustig gryta som ska stå och puttra i flera timmar.

Men vi har en idé!  Man kan göra mycket med smördeg och här är ett enkelt recept på snittar som du kan fixa på en kvart.  Du behöver bara göra en fetaoströra och skära lite tomat, vårlök, timjan – du tar helt enkelt vad du har hemma. Till snittarna dricker vi en kopp riktig mumsig varm choklad och i med en skvätt vit gräddig chokladlikör. De kan inte bli godare. Lita på oss, du är värd detta. Här får du recept!

Varm choklad med sting

Här är en underbart god jullikör! Den irländska, gudomliga vita chokladlikören White Chocolate Irish Cream produceras i Tipperary på Irland av det välkända anrika företaget Robert A. Merry & Co som bara använder färska råvaror likörer och inget annat.  Just dessa krämiga gräddlikörer har länge varit ett gammalt fint hantverk på Irland, som har en ekologisk och naturlig mjölkproduktion.

Likören är gjord på färsk grädde som levereras dagligen från det lokala mejeriet eftersom Tipperary ligger i hjärtat av Irlands Golden Vale, en region känd för sina frodiga gröna ängar och mejerimjölkproduktion från gräsätande kor. Sedan har irländarna i sin whiskey, förstås, lagrad i 3 år på bourbonfat. Kombinationen blir lyxig, krämig och läcker.

White Chocolate Irish Cream innehåller alltså förutom den färska grädden, sprit och irländsk whisky, vanilj och choklad.

Merrys White Chocolate Irish Cream

                                     Tipperary, Irland | art.nr. 601 | 139 kr

Varm choklad

Välj gärna en lite mörkare choklad eftersom likören är gjord a vit choklad. Det blir en lyckad kombo.

  • 5 msk mörka chokladchips eller riv blockchoklad
  • 1⁄2 tsk socker
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 krm vaniljextakt
  • Merrys White Chocolate Irish Cream

Häll 50 ml av Merrys White Chocolate Irish Cream i en stor kopp. Ställ undan.

Blanda chokladchips och socker i en liten kastrull. Häll mjölken långsamt i kastrullen.  Tillsätt vaniljextrakt.

Rör långsamt (viktigt!) ihop allt på mediumvärme några minuter till chokladchipsen sakta börjar smälta. Rör om hela tiden så mjölken inte kokar över.

Sedan häller du den varma chokladen i koppen över likören. Självklart kan du toppa allt med vispad grädde och pudra över lite kanel.

Enkla snittar

Ta fram 1 bit rektangulär smördeg ur kylen och skåra snittar i storlek (förslagsvis) 12 cm x 7 cm

Rör ihop

  • 150 g smulad fetaost
  • 1,5 dl grekisk yoghurt
  • några droppar citronsaft
  • krydda som du vill: basilika, peppar?

Bred fetaoströran på snittarna. Lägg på tomatskivor. Det ser fräsigt ut om du varierar färg på tomaterna.

Klipp över lite vårlök och basilika. Har du kvar lite fetaost kan du smula över lite.

In i ugnen på 200° c:a 10 minuter, du ser när de är klara.

 

Här är lite mer chokladgodis att prova! 

Vinjournalen.se rekomenderar

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot

Artikel:5491Volym:750 ml
Pris369 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionUpptäck blommorna i vinÅrgång2017ProducentChateau Malescot Saint-ExuperyDruvor45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.Alkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy