Getost, eller ibland också kallad för chèvre eller feta är en enkel, krämig ingrediens i en maträtt som kan göra att nästan allt smakar så mycket bättre. Istället för komjölk så är den gjord på getmjölk, vilket betyder att den innehåller lägre fett och kalorier än andra traditionella ostar som vi använder i matlagning exempelvis Herrgård eller Grevé.


Snabbmeny för denna artikel

Getosten produceras i medelhavsländer som Grekland, Italien, Spanien, Korsika, Portugal och Frankrike samt i mellanöstern.

getost med rosévin

Några goda och kända getostar är exempelvis:

  • Bleu du Bocage, Tomme de Chevré Aydius (Franrike)
  • Brunet (Italien)
  • Garrotxa (Spanien)
  • Humbold Fog (USA; Kalifornien)

Getost är en nyttig sorts ost som man kan använda till allt möjligt. Antingen kan man äta det som det är, till en bit bröd, lite oliver eller i en lång rad olika maträtter. Grekiska sallader med allt från rödbetor till sparris är vanliga rätter som ofta innehåller någon sorts getost.

Och eftersom urvalet av ingredienser är stort kan det vara svårt att veta vad som är det perfekta vin till getost. En gemensam nämnare för grönsaksrätter med getost är dock att vinet bör ha en frisk smak. Exempel på bra alternativ är:

  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay
  • Chablis
  • Vit Bordeaux
  • Albariño

Vinjournalen tipsar om vin till getost


Côtes du Jura – Chardonnay

Denna oekade Chardonnay från Jura är en fantastisk kombination till lax med sin stadiga syra, läckra citrustoner och smak av valnöt, honung, ingefära och med en härlig mineralsälta i slutet.

Frankrike | Jura | Art 2292 | Fruitière Vinicole d’ Arbois | 125:-


Hur man väljer vin till getost

Det viktigaste att tänka på när du väljer vin till getost är att vinet ska vara ungt, friskt och utan en märkbar ekfatkaraktär (här bör du vara försiktig om du väljer Chardonnay). Det är inte bara vitt vin som fungerar utan även rosé rött och mousserande – om de delar liknande attribut vill säga. För röda viner kan vi rekommendera Pinot Noir, Cabernet Franc eller Syrah. Dessa är tillräckligt fruktiga för att ta bort ostens beska som en del tycker är påfallande. Ett lätt kylt vin passar allra bäst till en fräsch getostsallad.

för åldrad getost

Om du tycker om de lite mer lagrade getostarna kan du titta på lite mognare viner också. En lagrad Chablis eller Riesling från Alsace är två säkra kort. På tal om säkra kort är Sauvignon Blanc fortsatt favoriten bland alla drycker till getost. Om du vill följa denna tradition och välja den enligt många absolut bästa kombinationen är en typ från Loiredalen i Frankrike som kallas Sancerre så nära perfektion du kan komma.


Bildgalleri – Getost till vin 

Frågor och svar

Vin till getost och rödbetor?

Till getost och rödbetor är Sauvignon Blanc från Loire toppen, annars funkar även Chablis eller Grüner Veltliner

Vin till getost och honung?

Till getost med honung passar vin druvan Chenin Blanc perfekt med sin höga syra, fruktighet och honungstoner som speglar rätten.

Vin till getostpaj?

Sauvignon Blanc och getostpaj är en svårslagen kombination, vinets mineralitet och höga syra knyter ihop sig perfekt med ostpajens krämighet.

Vin till getostpizza?

Till getostpizza vill man ha ett fruktigare, stramare vin och vad passar bättre till pizza än Chianti?

Vin till getostgratäng?

Till getost är Sauvignon Blanc ett självklart val, testa gärna en fylligare Sauvignon Blanc som legat på ekfat för att matcha den krämiga gratängen.


Här kan du läsa lite mer om vin och ost:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy