De flesta goda mat-och vinkombinationer har mycket gemensamt. Till exempel är spagetti och köttfärssås en ganska mäktig rätt som passar allra bäst ihop med ett fylligt, smakrikt rödvin. På samma sätt passar ostron bra ihop med ett friskt, väl kylt vitt vin. Men ibland når man de största framgångarna när man istället går emot detta och skapar kontraster. Då kan man få de allra mest spännande resultaten.


Snabbmeny för denna artikel

Ett bra exempel på detta är när man ska para ihop Portvin med mat. Portvinets klassiska användningsområden är:

  • Som aperitif (oftast vitt portvin)
  • Som dessertvin
  • Till ostbrickan

Portvin och ost

Om man tänker på de olika smakerna i ost och portvin så hamnar dessa i varsin ände av vårt smakspektrum. Båda har mycket skarpa smaker medan portvinet är sött och osten salt. Detta ger en mycket balanserad harmoni där den ena delen kompletterar den andre. En svårslagen klassiker är årgångsportvin tillsammans med en mogen ädelost som till exempel blå stilton. Här gifter sig ostens smöriga konsistens och skarpa smaker med vinets majestätiska egenskaper på ett mycket bra och kontrasterande sätt.

Vinjournalens Portugal-tips!


Produktbild för Falco

Falco – White Blend

Falco White Blend är gjort 50% på druvan Arinto och är ett fruktig, ungdomlig vin med inslag av honungsmelon, persika, örter och citrus.

Portugal | Vinho Verde | Art 2808 | Quinta da Raza | 79:-


Mat till vit port

När det kommer till vita portviner finns det många olika alternativ. En del har alltid en flaska i kylen för att alltid kunna hälla upp ett glas och njuta av tillsammans med några salta nötter medan andra tycker det passar utmärkt under en måltid istället för andra vita viner. Foie gras och vitt portvin är en sådan vinnande kombination.

Portvin i matlagning

Man får inte heller glömma att portvin i olika tappningar passar bra att använda som ingrediens i matlagning. Genom att tillsätta en skvätt portvin i soppor, grytor och liknande får rätten ett mycket bra djup och blir extra smakrik. Kom också ihåg att portvin kan drickas året om och inte bara under de kallare månaderna som många tror!


Bildgalleri – Portvin till mat 

Frågor och svar

Vad är portvin?

Portvin är ett sött starkvin som härstammar från norra Portugal. Vinet får bara tillverkas av druvor som har odlats på skifferjordar.

Hur dricker man portvin?

Portvin dricks främst till desserter och ostbrickor samt som apertif. Den som vågar kan experimentera med portvin och maträtter för att skapa angenäma smakkontraster.

Vilken mat passar till portvin?

Gåslever och vitt portvin anses vara en smakupplevelse utöver det mesta. Många dricker portvin till mat istället för andra vita viner. Det söta vinet passar bra till maträtter med högre sälta.

Går det att använda portvin matlagning?

Ja. Portvin är en utmärkt smakförhöjare i soppor och grytor.

Vilken dessert passar till portvin?

Sötman i portvinet och sältan i olika ostar gifter sig bra. Portvin är också en utmärkt apertif tillsammans med en skål salta nötter.

Lite mer kunskap om dessertviner:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy