Det är tyvärr många som inte är alltför insatta i ämnet dessertvin. Men när man väl tar sig tid att smaka på några olika sorter får man ofta en aha-upplevelse. För att underlätta för dig har vi därför satt ihop en steg-för-steg guide som lär dig hur man köper rätt dessertvin för rätt tillfälle. Börja med att gå igenom följande steg:

  • Välj vilken typ av dessertvin du gillar
  • Fundera över hur mycket pengar du vill spendera
  • Fundera över lagringsmöjligheter
  • Tänk ut vad du ska servera till

Det finns många olika typer av dessertvin, och dessa delas ofta in i grupper efter hur de tillverkas. Huvudprincipen är att vinet ska ha en högre alkohol- och sockerhalt än vanligt vin, och sätten man kan åstadkomma detta skiljs åt. Man talar oftast om viner som angripits av ädelröta, eiswein, russinviner och spritförstärkta viner. Smaka gärna ett vin av varje kategori så att du kan få en uppfattning om vilket du gillar. Annars kan du också läsa på om de olika varianterna innan du handlar.

Dessertviner finns i alla olika prisklasser. Generellt sätt är de dyrare än vanliga viner då det krävs mycket mer tid, råvaror och ansträngningar från vinmakarens sida. Du bör dock inte endast titta på priset, utan också på hållbarheten. Eiswein är till exempel den dyraste kategorin, men dessa har ofta mycket bra lagringsmöjligheter och kan därför bli bra investeringar. Därför bör du fundera över när vinet ska konsumeras och om du har möjlighet att lagra det.

Till sist bör du tänka ut hur du ska para ihop dessert med vin. Om du valt ut ett ädelrötat vin kan du med fördel välja desserter som crème brulée, koladesserter, och crème caramel. Chokladbaserade desserter passar bäst ihop med spritförstärkta dessertviner, och tänk på att det ska vara ett rött vin. Annars är det generella rådet att välja ett vin som är sötare än desserten du serverar.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy