Chili, kyckling, chorizo och Pinot Noir, fungerar det? Javisst!  Vi återknyter till gårdagens intervju med krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor och idag pratar vi mat.  Tareqs nya kokbok,  Mat på en plåt – 51 middagar och andra enkla ugnsrätter och boken har redan rönt massor med uppmärksamhet och även fått pris Årets Svenska Måltidslitteratur 2018. Längre ner har du chans att vinna boken!

Tareq säger:

– Alla har ont om tid idag. Det finns ett sug efter tips på matlagning som inte tar så mycket tid och kraft i anspråk men det ska ändå bli gott. Dessa recept är perfekta för att snabbt lägga ihop på en plåt, sätta in i ugnen och du kan lugnt göra något annat under tiden. Dessutom blir det mindre att disk, du har ju endast en plåt.

Få se här nu: man sparar tid, det är enkel mat som sköter sig själv i ugnen medan du gör något annat och det blir nästan ingen disk. Det låter klockrent!

Chili con Pollo

Maträtten till 4 personer är Tareqs kycklingchili, med kyckling, chorizo, en massa grönsaker och kryddor. Och allt görs på en plåt.  Resultatet blev fantastiskt gott! Till detta serverar vi en Pinot Noir från Kalifornien.

  • 1 hel kyckling
  • 1 chorizo
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 gröna chilifrukter (spanskpeppar)
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 förpackning blandade bönor, vita, kidney- och svarta

Tomat- och chilisås

  • 7 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 2 tsk chilipulver
  • ½ tsk chiliflakes
  • 5 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • färskpressad saft från ½ citron

Värm ugnen till 180 grader.  Blanda alla ingredienser till såsen i en bunke. Mixa med stavmixer till en slät sås.

Skär kycklingen i 8–10 bitar. Skär chorizon i skivor. Skala morot och lök och skär i bitar. Dela chilifrukterna på längden och skär paprikorna i bitar. Lägg grönsaker, kyckling, chorizo och bönor i en långpanna eller stor ugnsform. Häll över såsen och blanda runt.

Baka i ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter. Ta ut och servera direkt, gärna med ett surdegsbröd!

District 7 Pinot NoirDistrict 7 Pinot Noir

Du behöver inte alltid välja ett vitt vin till kyckling och eftersom Tareqs rätt innehåller både chorizo och kyckling fungerar det mycket bra med en medelfyllig, fruktig Pinot Noir.

Att prisvärda och snygga Pinot Noir från District 7 från Monterey i Kalifornen och vinmakarna på Scheid Fmily Wines har fått mängder av internationella priser och topprecensioner världen över blir man inte förvånad över.

Detta är en av de mest prisvärda och saftigaste Pinot Noir vinerna vi har i Sverige idag. Rostad härlig fatkaraktär och en lätt örtighet som sprider sig över de fruktiga friska tonerna av mörka, solmogna bär och frukter, med toner sandelträ, kaffe och pomerans – allt toppas med några stänk av vanilj och nougat. Trevlig och god finish på ett mycket nyanserat vin med mjuka och soliga tanniner. Totalt: bra balanserat vin med en subtil smakpalett, alltså, en mysig och välutvecklad Pinot Noir!

Till Chili con Pollo passar den alldeles utmärkt. Men så är District 7 Pinot noir ett flexibelt matvin. Passar till grillat kött, kyckling, vegetariskt och faktiskt även till en laxbit. Tillsammans med en krämig och lagrad ost är detta vin en fullträff!

District 7 Pint Noir | SB 6578 | Monterey | 125 kr

Passa på!

Vi lottar ut boken

Mat på en plåt – 51 middagar och andra enkla ugnsrätter

till dig som prenumererar på vårt nyhetsbrev.

Gör du ännu inte det, så gå in på vår hemsida och anmäl dig.

 

 

 

Sugen på kyckling? Här hittar du fler recept med kyckling!

 

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy