Lokalt och hållbart – mat och vin!
Vår gästkock Matt Beaudin hos Monterey Bay Aquarium har återigen varit i skapartagen med mottot lokalt och hållbart och skapat en ”bowl” på rå lax och Matt kallar den för ”Salmon Poke Bowl”.
Det här är en sådan trendig allt-i-ett bowl eller skål om man vill på svenska, där man samlar allt godis inför måltiden. Och detta är hållbar mat eftersom Matt arbetar med lokala grödor och färska ingredienser från gård till bord. Det nya mottot är ”lokalt och hållbart” och det gäller egentligen för alla medvetna restauranger i Monterey.
Prova gärna detta recept och försök att till största delen använda lokala ingredienser. Då stödjer du dina lokala bönder och minskar koldioxid i livsmedelskedjan.
Du behöver för några superläckra ”poke bowls” med lax, så jobbar vi i tre steg för bowl, sås och aioli och vi börjar med att laga såsen.
För poke såsen mixar du ihop följande ingredienser:
- 2 dl sojasås
- 1 msk ingefära, riven
- 1 stor vitlöksklyfta, riven
- 2 msk råsocker
- 1 citron, skalet av
- 2,5 dl pressad apelsin
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk svarta sesamfrön
- 1 msk vita sesamfrön
För bowlen så gör du i ordning:
- 1 hel och hållbar vildfångad laxfilé, skinnad och tärnad
- 2 avokado, tunt skivade
- 1 grön squash, tärnad
- 1 gul squash, tärnad
- 2 dl Distrikt 7 Chardonnay
- 3 msk smör
- 1 gul butternut squash, skalad och tärnad
- 1 näve röda alger
- 1 näve grön wakame tång
- några portioner kokat svart ris 2 dl pumpa frön, rostade
Blanda de råa laxkuberna med såsen och marinera i kylskåp en stund.
Sautera all squash i smör tills de är mjuka. Tillsätt D7 Chardonnay och koka över medelvärme tills allt har reducerats med 80%.
Rör ihop kokt riset med grönsaker.
Lägg ris i skål och garnera med lax, alger, tång, squash, avokado och chili-aioli.
Chili-Aioli gör du så här:
- 2,5 dl majonnäs
- 2 msk chiliflingor, rostade
- 1/5 dl pumpafrön, rostade
- 1/ dl söt chili sås
- 2 dl pressad apelsin
Kombinera alla ingredienser i en mixer och mixa tills aiolin är slät.
District 7 Chardonnay
I glaset har vi en riktig goding och en mycket prisvärd Chardonnay från 2015 producerad i AVA Monterey. Vår lax och ”Salmon Poke Bowl” kräver ett vin som är något mer komplext, runt och med bra balans mellan rikt fylligt och har en djärv friskhet.
District 7 Chardonnay finns i beställningssortimentet men vinet är väl värt att ta hem några flaskor av till vårens festligheter och bufféer. Vinet är producerat och till och med buteljerat i Monterey AVA hos Scheid Family Wines och ett av vinerna som deras vinmakare Dave Nagengast ansvarar för. Han har arbetat på Scheid Family Wines i nästan 20 år och under den tiden producerat ett helt gäng med prisade viner.
District 7 Chardonnay | SB 70893 | Monterey, Kalifornien | 125 kr
District 7 Chardonnay är en elegant och snygg Chard och dessutom ett perfekt vin till den feta laxen. Vinet bjuder på trevliga aromer av vaniljkola, apelsinblom och gult moget äpple. En ljuvlig smak av ananas, asiatiskt päron med lite citrus. Tillsammans ger detta en krämig framtoning som präglas av honung och ek.
Monterey Bay Aquarium
För er som går i resetankar och vill åka med familjen till Kalifornien på semester så har vi ett hett tips!
Kocken Matt Beaudin ansvarar för restaurangen på Monterey Bay Aquarium där man arbetar med olika program för ett hållbart djurliv och natur.
Man arbetar främst med havskonservering och det har man gjort länge i Monterey Bay där man har ett rikt ekosystem, rikligt med vilda djur och nästan lika många havsbiologer.
Forskarna på Monterey Bay Aquarium åtnjuter ett högt förtroende hos både allmänhet och politiker och man inspirerar till att återställa och skydda Kaliforniens ovärderliga havsresurser och marina ekosystem så att framtida generationer kan njuta av naturen som den är och alltid har varit.
Andra program som man arbetar med är bland andra:
Havets djurliv – havsutter, haj och tonfisk är de mest utsatta djuren i havet och här vill man satsa p en långsiktig överlevnad när det gäller dessa djur vars överlevnad är avgörande för havets ekosystem i Kalifornien och över hela Stilla havet.
Sedan 1999 har man arbetat med Seafood Watch-programmet och hållbart fiske. Här har fått en ovärderlig källa till vetenskaplig information där man uppmuntrar alla konsumenter att hitta och handla skaldjur från havsvänliga källor.
Ocean Plastic Pollution handlar förstås om plastförorening och här informerar man om det stora hotet för marint havsliv samt tittar på olika alternativ istället för plastpåsar, burkringar och övergivna fiskenät.
Klimatåtgärder och förändringar med fokus på hav och havsliv som påverkar havets hälsa med även vår egen överlevnad.
Läs mer på Monterey Bay Aquariums hemsida och vad ni kan uppleva där!
Fler matchningar med vin och fisk:
- Premiär för en läcker Sauvignon Blanc till heta asiatiska räkor
- Coola vårrullar och Sauvignon Blanc
- Ljummen laxsallad med en smakrik Torrontés