Hem » Vin & Mat » Jordgubbar med vin? Hur matchar man?

Jordgubbar med vin? Hur matchar man?

jordgubbar med vin - en rad med jordgubbar

Hur parar man olika rätter med jordgubbar med vin? Bör man enbart välja mousserande eller söta dessertviner?  Här tipsar vi om både röda, mousserande, vita och söta viner. Det finns inget rätt eller fel och en enda regel gäller för att kombinera efterrätt med vin: det finns ingen regel! 

Det är fantastiskt – jordgubbarna är redan ute i butikerna! Det finns mängder av goda rätter med jordgubbar som du kan göra och det finns även många goda viner att dricka till. Det finns säkert en rätt med jordgubbar och ett vin per dag om man verkligen skulle vilja och här är några perfekta kombinationer.

jordgubbar med vin - jordgubbar med vitt vin

Jordgubbar med vin – sött eller inte?

Naturligtvis finns jordgubbar året om i våra livsmedelsbutiker och de bästa jordgubbarna, är djupröda och söta som godis. En klassisk kombination som man osökt är jordgubbar och bubbelvin och söker du på nätet så får du veta att du ska dricka sött eller halvsött. Det är nog vettigt, men jag anser att vinet om något smakar ännu sötare och att vi som älskar vin ofta är ute efter att dämpa sötman. Och nu gör även de gröna jordgubbarna frammarsch, gröna men söta, för har du märkt att gröna, eller omogna, jordgubbar blir alltmer populära på restauranger för de dämpar mat med sälta.

Visste du att

  • Jordgubbar är den femte mest konsumerade färska frukten hos oss, näst efter bananer, äpplen, apelsiner och vindruvor?
  • Den största och tyngsta jordgubben är stor som ett äpple, säger Guinness rekordbok
jordgubbar med vin - jordgubbsglass

Jordgubbar med vin – vitt, fräscht och sobert  

Riesling, Chardonnay och Sauvignon Blanc är väl kanske främst de druvor som man i första hand tänker på när man letar efter ett vitt vin till gubbarna. Vi skulle föredra en blommig tysk eller österrikisk Riesling med söta jordgubbar är vacker kombination.

Unterlinden Alsace Riesling 2019 – 119:-

Riesling är ju en druva som lämpar sig för svalt klimat. Och här är en prisvärd Riesling i fransk stil från Alsace. Finns hos Vinoteket. Gyllengul till färgen med en skarp syra av citrustoner och fin struktur. Fräscht, fruktigt och mineralrikt!

jordgubbar med vin - jordgubbar rött vin och ost

Jordgubbar med vin – rött, lätt och fruktigt

En något kyld Beaujolais eller fruktig Pinot Noir är fantastiska smakalternativ till jordgubbar där vinet matchar smaken hos jordgubbarna. Ändå är vinet tillräckligt sött för att balansera den syrliga frukten.

Både Beaujolais och Pinot Noir är ganska lätta viner som du kan dricka hela middagen, från en lättare vegetarisk förrätt till en middag med en grillad laxbit till desserten med jordgubbar. Ännu mer smak? Blötlägg dina jordgubbar i rött vin!

Gardo & Morris Pinot Noir 2019 – 119 :-

Från Nya Zeeland kommer denna läckra mycket lätta och prisvärda Pinot Noir som just toner av tomer av jordgubbar och andra söta bär, samt har kryddiga inslag av både ingefära och sandelträ-aromer i fatkaraktären.

jordgubbar med vin - jordbuggstartelett

Jordgubbar med vin – mousserande och rosa

Mousserande vin är en perfekt kombo med mogna jordgubbar och mångas favorit. Det går bra med torrt vin men prova gärna ett halvtorrt vin så blir vinet sötare än bären. Man an välja en Asti Spumante eller en Moscato eller till och med Champange. Här prickar vi in två parametrar och väljer ett mousserande rosévin som har en liten sötma, men inte är alltför sött.

Bacio della luna Prosecco Rosé – 99 :-

En italiensk Prosecco från Veneto med en lite sötma och smaker av otaliga skogsbär och mogna persikor. Ett vin med livlig, fruktig bukett och välbalanserad syra. Känns både lyxigt, festligt och elegant.

Jordgubbar med vin – klassiskt och sött  

Ett gott, sött och uttrycksfullt dessertvin är en bra matchning med jordgubbar i allehanda desserter för att skapa en välsmakande smakupplevelse. Vi vänder oss åter till Frankrike med sina söta vita varianter som exempelvis Sauternes.

Château Menota 2018 – 99:-/149 :-

Här är det söta kända nobel-vinet i Sauternesstil från Graves Supérieures, Bordeaux. Intensivt, omfångsrik och med en fruktig bouquet med toner av torkade stenfrukter, apelsinskal samt honung, marsipan och vanilj. Ett typiskt dessertvin.

Vi bjuder på ett recept med en läcker jordgubbsgalette och faktiskt skulle man kunna välja något av vinerna som vi tipsar om ovan.

jordgubbar med vin - jordgubbsgalette

Enkel och läcker Jordgubbsgalette

En galette är en paj som ser lite slarvig ut och där man viker öm kanterna. Du kan förstås ta vilka bär du vill men idag får jordgubbarna premiär. Vill du inte göra degen själv, går det bra att köpa färdigt.

Till degen

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 0,75 dl isvatten
  • 125 g kallt smör, kallt och skär i små kuber

Blanda mjöl och salt. Tillsätt de kalla smörkuberna och fördela allt med fingertopparna tills det blir småsmuligt. Tillsätt isvatten gradvis tills degen börjar gå ihop. Forma en boll, och lägg i kylen i några timmar innan du kavlar ut den.

Fyllningen

  • 2 msk ca jordgubbssylt
  • 200 g färska jordgubbar, tunt skivade
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 lime, riv skalet

Dessutom

  • 1 ägg, vispat

Värm ugnen till 180 °.

Lägg den kalla pajdeden på en smörad plåt eller bakplåtspapper och se till att lämna en kant med 4 cm runt om som du sedan kan vika in när du lägger på fyllningen.

Bred ett tunt lager av sylten på degen innanför kanten och lägg 2/3 av jordgubbarna) på degen och innanför kanten. Vik sedan in och överlappa kantdegen – den ska hamna lite över bären – runt om.

Pensla kanten med ägget.

Grädda totalt i 40 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och har fått fin färg runt om. Men när ca 10 minuter återstår av gräddningstiden lägger du på resterande 1/3 jordgubbar på pajen så blir det inte mosigt ovanpå. Grädda klart.

Servera med en god vaniljglass!

Mer om vin och efterrätter

Frågor och svar

Varför marineras jordgubbar i vin?

Prova, det blir gott och uppfriskande. Låt jordgubbarna marinera i vinet i timmar och lägg lite av marinad-vinet i efterrätten också, så blir det succé!

Finns det jordgubbsaromer i rött vin?

Jordgubbs- och hallonsmaker är ganska vanligt i fruktiga röda medelfylliga viner till exempel i Pinot Noir, Barbera-, Nebbiolo- och Sangiovese- viner som Chianti.

Vad passar bra tillsammans med jordgubbar?

Jordgubbar passar bra med alla bär, nötter och mandel, frukter som äpplen, banan, persika, ananas, rabarber men också till söta ingredienser som choklad, honung och vanilj.

Bra alkohol att infusera jordgubbar med?

Jordgubbar kan läggas in i mousserande viner, vodka, rom, vitt och rött vin eller rosé.

Kan man äta jordgubbssorbet och dricka rött vin?

Sorbet är ju en fin efterrätt som göra av frukter eller bär. Välj gärna ett lätt och rött vin som både kompletterar tanninerna i röda vinet och färgen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.