Vad är sötma och vad är socker i vin?

socker i vin - en hög med socker

Socker i vin är ett ämne som just nu är hett, men vissa vinexperter menar att torrvinsrevolution har gått för långt och det florerar mycket okunnighet kring det här vad som är socker eller upplevd sötma. Vi ska försöka bena upp lite information och en del myter i denna diskussionsartikel kring det här med tillsatt socker, naturligt socker och sötma.

Många gånger skriver Vinjournalen i sina nyhetsbrev och artiklar om viner som de spanska vinerna Dulce Natural eller de italienska pärlande Moscato-vinerna och förklarar varför sockerhalten är så hög med att det är ‘naturligt socker, inte tillsatt’, utan sockret kommer från själva växten, vinstocken, druvan, jäsningen … men vad menar man egentligen då?

socker i vin - vinet mäts av vinmakare

EU:s lagar – socker i vin

Stilla viner:
Torrt vin       0-4 g/l (upp till 9 gram får räknas som torrt omdet balanseras med rätt syra)
Halvtorrt       5-12 g/l (upp till 18 gram får räknas som halvtorrt om det balanseras med syra)
Halvsött        13-45 gram/liter
Sött               45+ gram/liter

Mousserande viner:
Zero Dosage   0-3 g/l    (Supertorr – inget tillsatt socker)
Extra Brut        0-6 g/l    (Mycket torr)
Brut                 0-12 g/l   (Torr)
Extra Sec/dry  12-17 g/l  (Halvtorr)
Sec/dry           17-32 g/l   (Mellan halvtorr och halvsöt)
Demi Sec        32-50 g/l   (Halvsöt)
Doux               50 + g/l     (Söt)

Vad är sött och vad är sötma?

Det finns inget helt ‘osött vin’ för det finns element i vin som påverkar hur sött det kommer att smaka samt även för sockerhalten i vin. Sötma självklart inte en empirisk kvalitet som enbart är kopplad till den fysiska mängden socker i ett vin utan mer en upplevelse.

I Sverige dricker vi sedan länge mycket gärna havtorra Rieslingar, Proseccos och andra mousserande smygsöta viner, men sedan vi ojar vi oss om det är för mycket socker i vin. Alla viner ska numera ha en noterad sockerhalt på Systembolagets hemsida och det visar sig att många ändå gillar en viss restsötma i vinet. Vi köper medvetet torrt vin men vi går miste om smaknyanser om vi drar ner på sockret. Många producenter döljer en lägre kvalitet i sina viner med hjälp av socker, då socker till viss mån döljer brister och fel. Sötma är inget tillförlitligt kännetecken för att det skulle vara ”sämre viner” och man glömmer ofta, att många av världens största viner innehåller en viss del restsocker.

Detta är en kontroversiell fråga när socker nästan verkar ha blivit ett politiskt ämne i vinbranschen och vissa importörer helt enkelt vägrar ta in Champagne som har en sötma över en viss doseringsnivå.

socker i vin - en klase vindruvor

Inte allt socker är socker 

Utan tvekan är det socker som ger vinet en söt upplevd sötma, men i alla växter finns det sackaros. Tekniskt sätt är detta en sackarid, som är kombinationen av en enda glukos och en enda fruktosmolekyl och sackarid bryts ner när druvan mognar. Glukos är druvsocker och fruktos är fruktsocker och dessa två är monosackarider.

Andra sockerarter som finns i vin finns endast i små, små mängder. Man ska heller inte glömma att exempelvis nya ekfat kan bidra till sötma till vin. Enligt forskare i Bordeaux så frigörs ett – vi kan för enkelhetens skull – kalla det för ”eksocker” från ek under jäsning och de påverkar vinets upplevda sötma. Men ”eksocker” är ju inte socker, kanske bara nyans av sötma, lite som ett konstgjort sötningsmedel?

Alkoholen i vinet, det inte så söta glycerolet är en sockeralkohol, en biprodukt av jäst i vinet, ger oss också en mer söt upplevelse. Så det finns en del ingredienser som tillför en söt upplevelse förutom just ’tillsatt socker’.

Hur mäts restsocker och vilket socker mäter man egentligen? Forskarföreningen OIV (International Organization of Vine and Wine), säger att socker endast är glukos, fruktos och sackaros, det sist nämnda som med tiden bryts ner i lika delar glukos och fruktos i vinet. Men problemet är att alla vingårdar inte använder samma metoder för att mäta restsocker och det kan bero på både inställning och utrustning.

Det finns inget sådant som ett helt torrt vin för vi vet ju att det finns element i vin som påverkar hur sött det kommer att smaka.

Diabetikerförbundet säger: Vin, champagne eller sprit och light läsk höjer inte blodsockret. Man blir förvirrad!

Vill du veta mer exakt?

Vi frågar vår go-to-expert i tekniska frågor, Rudolf Sillén på ExpertWine Naturvin AB. Rudolf är Munskänk, kemist och en av Sveriges ledande importörer av naturvin är renommerat kunnig på pesticider och sulfiter. Rudolf menar att de råder en mängd okunnighet kring socker i vin, även inom branschen, när trenden är att vi ska dricka “sockerfria viner” för hälsans skull.

rudolf-sillén
Rudolf Sillén

Vad betyder det att vinet har <3 g/l sockerhalt?

När alkoholhalten börjar närma sig 15 % så dör de flesta jäststammar och jäsningen avstannar med en del socker kvar i lösning. Skall man komma till noll behövs kemisk manipulation eller specialjäst.

Oftast består restsockret av fruktos och överstiger sällan 3 gram/liter (0.3 %) om vinet är helt utjäst. Analysnoggrannheten vid låga sockerhalten är enbart ca 35 % och därför visar Systembolaget halten som <3 g/l för viner med låga halter.

Många tror att den upplevda sötman enbart beror på sockerhalten. Sötman påverkas även av halten glycerin i vinet. Glycerin bildas naturligt vid jäsningen och kan variera mellan ca 2 – 10 gram per liter. Glycerin bidrar även till “fyllighet”. Alkoholhalten påverkar sötman. Sötman minskar med mängden syra i vinet. Syra varierar ofta mellan 2,8 – 4,5 gram per liter. Ett vin med hög sockerhalt kan kännas “torrt” om halten syra är hög. Ett vin med låg sockerhalt kan kännas sött om syra är låg samtidigt som halterna glycerin och alkohol är höga.

socker bild

Blir vi feta av vin?

Om man tänker på socker och risk för fettma så bör man veta att fruktos inte triggar insulinproduktion som är nödvändig för att lagra fett. Om man tänker på kaloriinnehåll så bidrar 3 g socker per liter med 12 Kcal (2,4 Kcal/glas) alltså extremt lite. Ställ det i relation till att i ett vin med 15 % alkohol bidrar alkoholen med 840 Kcal per liter.

Men USA lanseras nu helt ”sockerfria viner – zero sugar wines”?

Helt sockerfria viner är i praktiken omöjligt att tillverka. Allt handlar till syvende och sist om pengar.

I USA får man kalla ett vin ”sugar free” om halten socker är 0,5 gram eller lägre per 188 ml. Översatt blir det 2,6 gram per liter. Sådana viner har vi sedan länge kunnat handla på Systembolaget. 

Och bli inte lurad av en annons som säger att sockerhalten i vinet är 0,1 gram per 100 ml. 1 gram per liter är möjligt att analysera på ett korrekt sätt. Bättre då att skriva 0,01 gram/10 ml!

Hur kan vi dricka mer hälsosamt?

Det är okunnighet som gör att vi stirrar oss blinda på sockerhalten i ett vin. När det gäller hälsan är det viktigare vad som finns i vinet i form av nyttiga antioxidanter och farliga rester av bekämpningsmedel och kemikalier.

Mer om tillsatser i vin:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Fransac XO Cognac

En premium Cognac, med inslag av fatkaraktär, marmelad, apelsin och gula päron

Artikelnummer: 22601

Typ: Sprit

Land: Cognac, Frankrike

Alkohol: 40 %

Pris: 599 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna