Hem » Ekologiskt viner » Är syntetiskt vin framtidens melodi?

Är syntetiskt vin framtidens melodi?

synthwine - Vinjournalen.se

I takt med att många klassiska äldre viner blir dyrare och dyrare men även alltmer sällsynta att få tag i, så har en amerikansk vingård, Ava Winery, i San Francisco börjat forska kring hur man skulle kunna återskapa kända viner på syntetiskt väg.

Man hoppas att genom olika kemiska föreningar kunna framställa viner som är helt identiska med exempelvis klassiska ädla Châteauviner från Bordeaux.

synthetic - Vinjournalen.se

På så sätt menar företaget att vinerna skulle ”leva vidare” och ven bli mer överkomliga för vanligt folk när det gäller priset. Det vill säga att återskapa samma arom, smak och doft och med samma alkoholhalt som populära årgångsviner som hittills endast varit förunnade de rika vinentusiasterna med stora vinkällare.

Men är detta verkligen framtiden för våra viner?

Ligger det något i den här forskningen som skulle locka människor till att köpa ett syntetiskt vin?

”Hittills har vi kommit mycket nära originalvinerna”, menar företagets grundare Alec Lee som tror att grödor för mat kommer att ta slut så småningom och att framtidens mat kommer att vara syntetiskt. Så varför skulle inte också vin vara syntetiskt?

Företaget berättar också att man deltagit i ett blindtest med sitt vin och fått hyfsad kritik för det syntetiska vinet. Man vill dock inte nämna vilken tävling det handlade om, eftersom detta självklart är kontroversiellt.

Det finns naturligtvis en hel del rättsliga aspekter kring den syntetiska produktionen. Detta vin kanske inte ens får kalla sig vin och hur skulle distributionen till konsumenten gå till? För att inte tala om vinexperter som rynkar näsan åt hela idén och inte är sena med att ta debatten kring syntetisk vinframställning. De menar att detta är ett lukrativt och billigt sätt att tjäna pengar på någon annans hårda arbete på vingården. Återigen andra påminns om Monsanto och GMO- producerat vin. Stora volymer av viner är redan kraftigt genetiskt manipulerade och vi har inget behov av mer sådant, menar de.

Men Ava Winery ger inte upp.

De tror på sin idé och fortsätter att marknadsföra sina ”designade” viner.  De första syntetiska flaskorna säljs nu för c:a en femhundring per flaska, vilket självklart är ett lägre pris om man jämför med vad man skulle få betala för en ädel Bordeaux från 1982.

Ava Winery kommer alltså att fortsätta producera syntetiska kopior av kända originalviner och man tror bestämt på att det finns en marknad för detta.

Oavsett hur det kommer att gå för de syntetiska vinerna, så är många vinexperter övertygade om att man inte kan återskapa viners specifika själ, den själen som finns i druvan och regionen där vinet odlas och växer samt historien och arbetet med att framställa en speciell årgång.

Frågor och svar:

Varför har Ava Winery börjat forska kring syntetisk vinframställning?

För att kunna återskapa kända viner på syntetiskt väg och göra dem mer överkomliga för vanligt folk när det gäller priset.

Vad menar företagets grundare Alec Lee om framtiden för mat och vin?

Han tror att grödor för mat kommer att ta slut så småningom och att framtidens mat och vin kommer att vara syntetiskt.

Har Ava Winery fått positiv feedback på sitt syntetiska vin?

Ja, företaget har deltagit i ett blindtest och fått hyfsad kritik för det syntetiska vinet.

Vilka rättsliga aspekter finns det kring den syntetiska produktionen av vin?

Detta vin kanske inte ens får kalla sig vin och det finns frågor kring distributionen till konsumenten.

Tror Ava Winery på sin idé om syntetisk vinframställning?

Ja, företaget tror bestämt på att det finns en marknad för syntetiska kopior av kända originalviner och kommer att fortsätta producera dem.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.