Vi tipsar om en helt nylanserad Sauvignon Blanc som vi serverar med frasiga fisknuggets!

Den lilla och mycket vackra regionen Friuli-Venezia-Giulia i nordöstra Italien anses av många som en av Italiens allra bästa vinregioner när det gäller fräscha vita viner. I Friuli finns ett 10-tal DOC- och 4 DOCG-områden där man odlar ett trettiotal mycket populära vita vinstilar. Nu pratar vi små mängder, småskalig produktion och så långt ifrån bulk som man kan komma.

Härifrån och från den populära familjevingården med samma namn, Ca ‘di Rajo kommer det fräscha och friska vinet Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc av den kritikerrosade vinmakaren Luca Bagarolo. Vinfirman ägs och drivs av bröderna Simone, Alessio och Fabio Cecchetto som grundade den moderna vinfirman 2005, men familjen har producerat viner sedan 1931.

Sauvignon Blanc druvor

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en av världens allra populäraste vitvinsdruvor och i motsats till exempelvis en Chardonnay så skiljer sig druvan Sauvignon Blanc genom att den är något mer kraftfull än en lätt Chardonnay. Men en Sauvignon Blanc är precis som en Chardonnay alltid torr. I Friuli har man satsat på torra och komplexa vita viner med smaker av naturen, tänk grönt nyslaget gräs, krusbär, mineraler. Det finns också en stil som ligger mer åt det lättare fruktiga citrus-hållet. De Sauvignon Blanc viner som anses vara bäst, är de som lagras på fat och blir smått krämiga, rökiga eller brödiga.

Sauvignon Blanc är ursprungligen en fransk druva från Loiredalen med genetiska länkar till både Savagnin och Chenin Blanc. Idag har druvan blivit populär och odlas i många andra delar av nya världen.

Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc 2020

Detta är en torr, aromatisk och fruktig Sauvignon Blanc och en bra representant av de fina viner som produceras i regionen Friuli. Vinet har en fantastisk fin ljusskimrande halmgul färg med gröna reflexer. Ca’ di Rajo är nästan så torrt och krispigt att det nästan känns lite spritsigt. Man möts av intensiva och komplexa aromer i doften med tydliga toner av gul grapefrukt, äpplen, gul peppar och grönt gräs. Sedan bidrar smaken till att presentera en rik syra med läckra inslag av tomatblad och mineralisk flinta.

Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc är ett mycket välgjort vin med bra balans och snygg krämighet. Man får njuta av en finish som är lång och ihållande. Detta är också ett fint matvin som passar ihop med olika fisk- och skaldjursrätter. Vinet kan serveras till pasta, skaldjur, mager fisk, charkuterier och mogen, hård ost och till somriga quicher med grönsaker och  eller varför inte till våra goda fisknuggets!

Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc är ett exklusivt vin som finns i fasta sortimentet och till superpris! 

sauvignon blanc ca' di rajo

Prova Sauvignon Blanc tillsammans med goda fisk nuggets!

Fiskburgare i all ära, men nu kommer hela familjens populära favorit: fisk nuggets med citron och vitlöksmajo!  Frasiga, krispiga, fingervänliga och dessa nuggets kan antingen friteras eller bakas i ugn. Du behöver göra en smakfull kryddning till paneringen, men du kan krydda så pass mycket som du själv vill och föredrar och du kan använda vilken vit fisk som du tycker bäst om. Börja med att göra majonnäsen! Här kommer receptet:

fisknuggets

Citron och vitlöksmajo

  • 1 dl a din favoritmajonnäs
  • 1 msk pressad färsk citronsaft
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad gräslök

Rör ihop majonnäsen genom att blanda alla ingredienser tillsammans. Ställ kallt.

Till nuggets

  • 300 g benfri vit fisk skuren i tärningar
  • 2 dl pankosmulor
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk torkad persilja
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk

Kryddblandningen

  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk chiliflingor eller mildare malen paprika
  • 1 cm riven färsk ingefära
  • ½-1 tsk malet vitlökspulver
  • 1 nypa salt och lite grovmalen svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl

Rör ihop kryddblandningen med vinäger, chiliflingor, ingefära och vitlök samt salt och peppar och till sist mjölet. Skär fisken i mindre nuggets och blanda med kryddblandingen. Se till att få fisken täckt runt om med kryddorna. 

Blanda pankosmulor, mjöl och torkad persilja i en skål och en skål med ägg och mjölk.

Doppa sedan varje fiskbit i äggmjölken för att till sist rulla fisknuggets i pankosmulorna så att de täcks ordentligt.

Stek fisken på medelvärme tills de är gyllene på varje sida. Häll av på en pappershandduk.

Eller fritera i en fritös eller genom att värma olja i en djup kastrull. Du kan även göra nuggets i en airfryer. Lägg i ett enda lager i frityrkorgen, spraya med lite olivolja. 10-15 minuter vid 180  ̊och vänd halvvägs. 

Eller grädda i ugn 200   ̊ i 15-20 minuter.

Servera gärna fisknuggets i en skål och på snyggt tidningspapper med citronmajonnäs.   

Få fler tips med vitt vin fisk:

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris125 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy