Hem » Vin & Mat » Grillat = sommar och ett nytt fräscht vin!

Grillat = sommar och ett nytt fräscht vin!

grillat - omslag med massor av grönsaker

Grillat, oavsett man grillar bara kött eller bara grönsaker eller både och, antingen man grillar ute eller inne… det finns två saker till som man behöver för att ge grillningen sommarfeeling: du måste ha en god dressing eller dippsås och du behöver absolut dricka ett gott vin.

Vi ska laga två dippsåser som du kan laga till både grönsaker och kött och vi ska presentera ett riktigt spännande gott vin från landet som kallas för ’vinets vagga’ – Georgien. Ett vilt vin helt annorlunda från de flesta viner som vi har provat. Kanske för att det göra med gamla traditioner, gamla druvor och med vinmakare som har bred kompetens, en kompetens som gått i arv från generation till generation och vinmakare som idag vågar röra om i smakvärlden. Vi ska titta närmare på vinlandet Georgien och detta läckra vin.

Det blir grillat, men inte riktigt med snäva ramar om vad och hur så som ska grillas, utan mer om tillbehör som gör din grillmiddag extra spännande och om dippsåser som du vispar ihop på nolltid.

Grillat – och vilket vin ska man välja?

Allt fler av oss äter mindre kött och mer grönsaker. Vilket är egentligen det bästa vinet att välja till din grillmiddag om vi då ska fokusera på att främst grilla grönsaker? Det finns ju inget ‘bästa vinval’ för grönsaksrätter men ett allmänt råd skulle vara att undvika tunga röda viner med ganska mycket tanniner och som säkert skulle dominera över grönsakernas delikata smak.

Men grönsakernas färg och konsistens kan faktiskt också ge dig en ganska bra fingervisning. Majskolvar exempelvis ger en smörig smak eftersom man ofta har ett kryddigt smör på majsen. Och visste du att kronärtskockor och sparris har mycket specifika umami-smaker och att ett vitt vin med hög syra då skulle passa bra? Men vad fungerar med grillad paprika och färska betor som rödbeta? Och den grillade auberginen med sina ‘köttiga’ smaker, passar det att dricka rött vin då?  Eller ett schysst bubbel kanske till en enkel sommarsallad med grillad feta?

Grönsaker är inte bara en vattnig gurka. Grillvärmen tar fram en frodig, söt, rökig och unik smak i varje grönsak. Beroendeframkallande. Konsistens, smak, doft och textur skiljer sig ju från grönsak till grönsak. Du får en enorm flora i munnen, precis som med ett gott vin.

Grillat – och varför vi väljer ett vin från Georgien?  

Okej. Vi erkänner. Vi vill göra det lätt för oss, för gästerna och inte minst för grönsaksrätternas skull. Titta på de grönsaker som du faktiskt kan grilla, det vore det väl toppen att välja ett och samma vin, oavsett vad du grillar? Därför väljer vi ett vin från Georgien.

Grillade grönsakspett, vegomackor, sommarsallader … allt kräver ett gott vin och en marinad, en dipp, ett kryddsmör eller en röra. Så plocka fram zucchini, paprika, portabellosvamp, aubergine, morötter, lök, sparris, majs, kronärtskockor, betor, romainesallad, tomater – och glöm inte bort frukter som också blir jättegoda grillade och som passar till särskilt om du serverar med en god dippsås.

Grillat och det mångsidiga vinet Schuchmann Mtsvane 

Schuchmann Mtsvane 2020 är ett spännande vin från Georgien som lanserades i fredags! Detta är verkligen ett vin med klout om man nu ser till 3 viktiga kriterier:

  • smak
  • pris
  • matvänlighet

Schuchmann Mtsvane årgång 2020 (nr 94546) är till 100% tillverkad av Mtsvane som den mycket populära georgiska druvan heter, i princip samma druva som det var för 6000 år sedan. Men detta är ett modernt vin, som trots att man använder de traditionella och berömda lerkärlen kvevri, verkligen är exceptionellt vin när det handlar om att passa ihop med mat. De stora lerkärlen som används för jäsning och lagring av landets typiska viner, förseglas och grävs ner och vinet får lagras i jorden i vinkällaren. Det är druvorna och lerkärlen som ger vinet sin speciella karaktär.

Det enormt prisvänliga Schuchmann Mtsvane är ett torrt, muskulöst vin i klassisk Kakheti-stil, friskt och spänstigt med intensiva aromer. Vitblommiga toner varvas med mustiga kryddor och lite bränt socker. Vinet har en harmonisk bitterhet och smak av mogna röda äpplen, kvittenmarmelad, bivax och valnötter. Detta är ett välgjort och medelfylligt, fruktigt vin som känns strukturerat med bra syra och ett fint, saftigt avslut.

Och då inser man snabbt att vinet nästan skulle kunna paras med nästan all mat. Detta vin är spännande och gott, smakfullt, lustfullt – och minst sagt annorlunda, lite vilt.

Producenten Schuchmann Wines Georgia är en av de ledande vingårdarna i Georgien med en kvalitetssäker och modern produktion, trots att de varvar klassiska traditioner med nutid. Deras viner har prisats av internationella vinexperter bland annat Robert Parker.

Så passa på! Just nu får du tag i vinet i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget.

Schuchmann Mtsvane 2020 | SB-nr: 94546 | 99:-

grillat - rgilld gränsaker med frukt

Grillat och 2 smakfulla dippsåser till rostade grönsaker

grillat - apelsinvinaigrette

Vilken härlig smak när grönsakerna grillas, karamelliseras och får krispiga kanter. Och det finns mängder av grönsaker att välja på. Vi grillade rödbeta, potatis, vitlök, paprika, morot och frukter som citron, äpple… sen lite olja, några kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar…

Apelsinvinägrett – passar till sallader, rostade grönsaker med lätt textur

  • 2 msk olivolja
  • 1 dl pressad apelsinsaft
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk agavesirap
  • 1 tsk dijonsenap
  • malen svartpeppar

Rör ihop olja, vinäger, apelsin, senap, sirap, peppar och schalottenlök i en liten skål. Klart!

grillat mojo verde

Mojo verde – passar till köttiga grönsaker som aubergine, svamp men även exempelvis till kyckling

  • 1 dl lätt majonnäs
  • 2 färska jalapeño, urkärna om du vill, grovt hackade
  • 1 hel kruka färsk koriander (eller persilja)
  • 2 klyftor vitlök, skalade och hackade grovt
  • 1 generös nypa havssalt
  • 1 färsk lime, pressad
  • några tag med pepparkvarnen
  • 2 (+) msk olivolja

Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en matberedare och kör till en slät dippsås. Droppa långsamt i lite olivolja så det fluffar till sig och du får den konsistens som du vill ha.

Frågor och svar

Är georgiskt vin ett naturvin?

Många tycker det, efter som man använder lerkärl och låter druvornas frön, skal och även stjälkar ligga kvar i musten.

Var kommer kvevri ifrån?

Georgien eftersom arkeologer hittade typ sådana kärl i Georgien från flera tusen år f.K. Tidigare användes likadana kärl i många länder däromkring, Armenien, Moldavien och i Spanien och Portugal. Idag är det inte bara i Georgien som man använder lerkärl för att lagra vin.

Finns det något sött vin i Georgien?

Usakhelauri är ett rött vin från västra Georgien som är det mest populära halvsöta vinet (och det dyraste!) Jag kan tänka mig att det kanske finns en del söta starkviner också.

3 tips för att grilla grönsaker?

1. Olja grönsakerna lätt.
2. Var inte rädd för att krydda på.
3. Använd dig av grilltillbehör som spett eller grillkorgar när du grillar mindre bitar.

Måste grönsaker snabbkokas innan man grillar?

Nej, du behöver generellt inte snabbkoka dina grönsaker innan du grillar, men vissa grönsaker blir bättre om du kokar dem först om du har bråttom.

Läs mer om Georgien, kvevri och vinerna:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.