Grillad Entrecôte, Salsa Verde och Rioja
Entrecôte som uttalas /antre’kot/ med hörbart ”t” i slutet, kan bli precis lika god hemma som på restaurang – om du vet hur du ska göra. Välj ditt kött noga i köttdisken för en rå, medium eller välstekt Entrecôte, precis som du vill ha den.
Börja med att flingsalta och peppra ena sidan av köttet. Klappa in några droppar olivolja och strö på några blad rosmarin och pressa lite vitlök över. Vänd och gör samma sak på andra sidan. Sen in i pannan.
Kolla här när Jamie Oliver lagar Entrecôte på några minuter och berättar vad man bör tänka på när man handlar och lagar.
https://youtu.be/Dtjo8DDspx0
En god Salsa Verde
Det behöver inte alltid vara en Bearnaisesås. För att få lite mexikansk sting på det hela så passar en Salsa Verde utmärkt. Du behöver
- färsk koriander och mynta
- 1 vitlök och två röda eller gröna chilipeppar
- 4 klippta salladslökar
- 2 tomater
- limejuice av 1 lime och olivolja
Lägg undan några korianderblad till garnering. Resten finhackar du, gärna stjälkar och allt tillsammans med myntablad, vitlök, chili och tomater. Allt ska finhackas. Salta och peppra och tillsätt limejuicen och några stänk olivolja. Mixa ihop allt för hand, krydda mer om det behövs.
Vintips – Rioja Bodegas Baigorri Reserva 2010
(90005, 199 kronor)
Vilket komplement till din Entrecôte! Stramt, strävt, fylligt och tillverkat till 100% av druvan Tempranillo är denna mörkt blåröda och eleganta Rioja så typisk för det traditionella vinområdet. Här känns en soft av mörka bär, fat och mynta samt en syrlig, kraftfull smak av frukt som mörka bär samt kryddiga örter, choklad och tobak. Vinet har lagrats ett och ett halvt år på nya franska ekfat och tål mycket väl att även läggas i vinkällaren om du vill lagra.
Bodegas Baigorri grundades 1997 och är en förhållandevis ny producent med en supermodern en vingård i norra Rioja Alavesa. Bodegan har redan nationellt och internationellt uppmärksammats för sina utmärkta kvalitetsviner.
- Område: Spanien, Rioja
- Färg: Tät, mörk, blåröd färg
- Doft: Mycket fruktig, nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, tobak, kaffe och vanilj.
- Druva: Tempranillo
- Producent: Bodegas Baigorri
- Alkoholhalt: 14,5 %
Frågor och svar:
Vad är Entrecôte och hur kan man laga det hemma?
Vilka ingredienser behövs för att göra en Salsa Verde?
Hur gör man en Salsa Verde?
Vilket vin passar bra till Entrecôte?
Vilken producent står bakom Rioja Bodegas Baigorri Reserva 2010?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Rosé viner från Rioja
- Söta viner från Spanien
- Röda viner från Spanien
- Vita viner från Spanien
- Rosé viner från Spanien