Hem » Vin & Mat » Grillad Entrecôte, Salsa Verde och Rioja

Grillad Entrecôte, Salsa Verde och Rioja

entrecote

Entrecôte som uttalas /antre’kot/ med hörbart ”t” i slutet, kan bli precis lika god hemma som på restaurang – om du vet hur du ska göra. Välj ditt kött noga i köttdisken för en rå, medium eller välstekt Entrecôte, precis som du vill ha den.

Börja med att flingsalta och peppra ena sidan av köttet. Klappa in några droppar olivolja och strö på några blad rosmarin och pressa lite vitlök över. Vänd och gör samma sak på andra sidan. Sen in i pannan.

Kolla här när Jamie Oliver lagar Entrecôte på några minuter och berättar vad man bör tänka på när man handlar och lagar.
https://youtu.be/Dtjo8DDspx0

En god Salsa Verde

Det behöver inte alltid vara en Bearnaisesås. För att få lite mexikansk sting på det hela så passar en Salsa Verde utmärkt.  Du behöver

  • färsk koriander och mynta
  • 1 vitlök och två röda eller gröna chilipeppar
  • 4 klippta salladslökar
  • 2 tomater
  • limejuice av 1 lime och olivolja

Lägg undan några korianderblad till garnering. Resten finhackar du, gärna stjälkar och allt tillsammans med myntablad, vitlök, chili och tomater. Allt ska finhackas. Salta och peppra och tillsätt limejuicen och några stänk olivolja. Mixa ihop allt för hand, krydda mer om det behövs.

Vintips – Rioja Bodegas Baigorri Reserva 2010

(90005, 199 kronor)

Vilket komplement till din Entrecôte! Stramt, strävt, fylligt och tillverkat till 100% av druvan Tempranillo är denna mörkt blåröda och eleganta Rioja så typisk för det traditionella vinområdet. Här känns en soft av mörka bär, fat och mynta samt en syrlig, kraftfull smak av frukt som mörka bär samt kryddiga örter, choklad  och tobak. Vinet har lagrats ett och ett halvt år på nya franska ekfat och tål mycket väl att även läggas i vinkällaren om du vill lagra.

Bodegas Baigorri grundades 1997 och är en förhållandevis ny producent med en supermodern en vingård i norra Rioja Alavesa. Bodegan har redan nationellt och internationellt uppmärksammats för sina utmärkta kvalitetsviner.

  • Område: Spanien, Rioja
  • Färg: Tät, mörk, blåröd färg
  • Doft: Mycket fruktig, nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, tobak, kaffe och vanilj.
  • Druva: Tempranillo
  • Producent: Bodegas Baigorri
  • Alkoholhalt: 14,5 %

Frågor och svar:

Vad är Entrecôte och hur kan man laga det hemma?

Entrecôte är en köttbit som kan tillagas rå, medium eller välstekt. För att laga det hemma kan man flingsalta och peppra köttet, klappa in olivolja, rosmarin och vitlök på båda sidor och sedan steka det i pannan.

Vilka ingredienser behövs för att göra en Salsa Verde?

För att göra en Salsa Verde behöver man färsk koriander och mynta, vitlök, röda eller gröna chilipeppar, salladslök, tomater, limejuice och olivolja.

Hur gör man en Salsa Verde?

Man finhackar koriander, mynta, vitlök, chili och tomater tillsammans med stjälkar och allt. Sedan tillsätter man limejuice, olivolja, salt och peppar och mixar ihop allt för hand.

Vilket vin passar bra till Entrecôte?

Rioja Bodegas Baigorri Reserva 2010 är ett bra val till Entrecôte. Det är ett strävt och fylligt vin tillverkat av druvan Tempranillo med inslag av mörka bär, kryddiga örter, choklad och tobak.

Vilken producent står bakom Rioja Bodegas Baigorri Reserva 2010?

Bodegas Baigorri är producenten bakom Rioja Bodegas Baigorri Reserva 2010. De grundades 1997 och har redan uppmärksammats för sina kvalitetsviner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
La Dame de Malescot
La Dame de Malescot
Pris:370 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, choklad, komplex, korinter, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak, mörka körsbär, fatkaraktär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.