Hem » Vin & Mat » Gascogne – tradition, vin & tandemcykel

Gascogne – tradition, vin & tandemcykel

Gascogne - omelett omslag

I Côtes de Gascogne görs främst vita torra viner av lokala druvsorter. Vi provar ett helt nytt vitt boxvin, tittar närmare på regionen, producenten och lagar en vegetarisk bondomelett från Gascogne.

Côtes de Gascogne har en IGP-titel för viner. IGP kompletterar regionens AOC-beteckningar och är en geografisk beteckning för viner som framställs med mindre rigida odling- och produktionskrav.

Côtes de Gascogne IGP täcker hela Gers med totalt 12 000 ha vingårdar och här har man ägnat sig åt vinodling sedan romartiden. Terroiren har ett kontinentalt klimat med den maritima effekten av Atlanten som vid kusten präglar vingårdarnas sandiga jordar med bra dränering och högre nederbörd än inlandet som är varmare och torrare och där jordar av lera och kalksten behåller kvar vattnet.  

Gascogne Gros Manseng
Gros Manseng

Druvorna i Côtes de Gascogne

Vinproducenterna i Côtes de Gascogne använder sig i första hand av goda, lokala druvsorter som Courbu, Gros Manseng, Colombard och Arrufiac. Har du hört talas om dessa? Mer kända druvsorter som Sauvignon Blanc och Chardonnay planteras självklart också. Röda druvor utgör mindre än 10 procent av produktionen och inkluderar Tannat, Malbec och Cabernet Sauvignon.

Vinet som vi ska prova har tre druvor Cabernet Sauvignon, Gros och Petit Manseng. I vinet Domaine Lafitte ingår Sauvignon Blanc i en blend tillsammans med andra druvor, Gros Manseng och Petit Manseng, kanske liter mer okända handplockade druvor.

 Gros Manseng betyder ‘stor manseng’ och släktingen Petit Manseng  betyder ‘liten manseng’. Dessa druvor är två av de viktigaste gröna druvsorterna i sydvästra Frankrike och här i regionen. De är populära och motståndskraftiga druvor med kraftigt skal. Dessutom har de höga nivåer av både socker och syra vilket är helt perfekt för de torra viner som produceras i Gascogne. Det man eftersträvar är något blommiga viner med en livlig syra, lite örtiga och med toner av söta stenfrukter. Ofta har vinerna en hög alkoholhalt och en hel del tanniner.

Från Gascogne – nylanserade Domaine Laffitte

Domaine Laffitte Sauvignon Blanc Gros Manseng Petit Manseng 2021 är en ny vit box på 3000 ml på bolaget! Både box och vin kännetecknar vingården familjeföretaget Les Frères Laffitte som ligger i södra Gascogne. Boxen har en rolig bild som visar en karikatyr på två fåglar med den typiska baskern på huvudet och på tandemcykel. Det är förstås vinbröderna Christophe and Sebastien Laffitte.

Alltid med glädje och gott humör, som vi är i Gascogne! Gåsen är Sébastien, lång, stark och rustik. Ankan är Christophe, mindre men intelligent och mycket viktig i Gascogne. Vi arbetar tillsammans och det är härifrån idén om tandem kom” säger bröderna.

Egendomen omfattar 150 hektar och förutom vin producerar man även Armagnac.

Gascogne - lafffitte box

Domaine Laffitte, 2021 | Art.nr 2698 | 239 :-/ 3 lit box

Fruktiga Domaine Laffitte är ett veganvänligt, torrt vin med en dov blommig ton och en liten, trevlig sötma. Den friska och kryddiga smaken kännetecknas av generösa toner med exotiska frukter som passionsfrukt, persika och mango. Allt toppat med ett stänk lime, torra franska örter och rostade hasselnötter. Livlig genomgående mycket smakfullt hela vägen till ett fint avslut men snygg mineraliska toner. Härligt balanserat mellan frukt och syra och lättdrucket till tusen. Vinet har fått vila minst två månader på sin jästfällning och lagrades sedan i rostfria ståltankar.

Vinet bör drickas nu. Domaine Laffitte är ett mångsidigt matvin. Kyckling, musslor och fisk passar självklart, men även heta asiatiska rätter eller vegetarisk mat av alla slag.

Gascogne - bondomelett

Bondomelett från Gascogne

En vegetarisk fransk läcker bondomelett kan göras i ugnen med silken tofu samt grönsaker som broccoli, haricot verts, paprika och brysselkål, lite lök samt kryddor. Du kan naturligtvis ta de grönsaker du vill. Vi visar att man kan göra en omelett minst lika god men helt utan ägg. (4 personer) Servera gärna med en fräsch sallad!

Börja med att steka grönsaker:

  • 2 msk olivolja
  • 1 kokt potatis, i bitar eller skivor
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 1 stor vitlöksklyfta, pressad
  • 1 orange paprika, strimlad
  • Kryddor: salt, peppar eventuellt chiliflingor

Värm lite olja i en stekpanna på medelvärme, fräs potatis i 5 minuter, tillsätt lök och vitlök och fräs på låg värme. Tillsätt de tinade grönsakerna, börja med de stora grönsakerna först som brysselkål och sedan paprika, haricot verts och strimlad paprika. Stek några minuter bara, eftersom det eftersteker i ugnen. Krydda med salt, peppar och chiliflingor. Ställ undan.

Värm ugnen till 220 grader.

Rör ihop stanningen

  • 1 paket (400 g) silken tofu, avrunnen
  • 1-2 dl havremjölk
  • 1 dl riven västerbottenost eller vegansk ost
  • 2 msk majsena

Kryddor: 1 tsk stark dijonsenap, lite vitlökspulver, salt, peppar, torkade franska örter, 1 tsk gurkmeja för färgens skull samt en näve bladpersilja.

Skölj tofun och låt den rinna av. Smula sedan ner tofun i en matberedare med alla ingredienser och kryddor. Smeten ska inte bli för tunn, men rinna som typ pannkaksmet. Du kan ta en droppe eller två mer havremjölk om det verkar för tjockt, men försiktigt.

Ta ut en ugnsfast form gärna en järnform ca 20-22 cm men högre kant eller ta en springform med lös kant och fodra den med bakpapper.  

Smöra formen noga på botten och kring kanterna och bröa med mannagryn. Lägg i de lättstekta grönsakerna i botten, häll tofublandningen över och jämna till toppen och se till att fylla ut formen ordentligt.

Grädda i ca 40 minuter tills bondomeletten känns fast. Den ska inte var rinnig, den ska nästan gå att lyfta om du nyper i den. Lägg eventuellt på en folie om den blir för brun. Ta ut omeletten och lossa kanterna med en kniv runt om men låt ringen sitta kvar. Låt omeletten får sätta sig en stund innan du skär upp den tillsammans med en sallad.

Frågor och svar

Vad betyder IGP beteckningen?

Det är en skyddad geografisk beteckning (IGP eller PGI beroende på språk), en appellation som inkluderar Armagnac AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). För att producera Côtes de Gascogne-viner är ett fyrtiotal druvsorter tillåtna.

Vilka vindruvor odlas i Cotes de Gascogne?

Främst lokala sorter som Colombard, Ugni Blanc för Armaagnac, Gros Manseng, men även Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Är Cotes de Gascogne ett torrt vin?

Ja, med fruktig uppfriskande natur, som är både är syrlig och torrt.

Kan du lite historia om Gascogne?

Här bodde Alexandre Dumas som skrev de Tre musketörerna. (Armagnac) men man har gjort viner under ca 1000 år.

Var ligger Cote de Gascogne?

Côtes de Gascogne är ett vinodlingsdistrikt i Gascogne som huvudsakligen producerar vitt vin. Det är främst beläget i departementet Gers i den tidigare regionen Midi-Pyrénées (nu en del av regionen Occitanie), och den tillhör vinregionen sydvästra Frankrike.

Lär mer om viner från Frankrike:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.