Hem » Vin & Mat » Fräscht vitt vin från Kreta – vad äter man bäst till?

Fräscht vitt vin från Kreta – vad äter man bäst till?

Vin frå Kreta - en kvinna med 2 glas vin

Det har kommit ett nytt fräscht vitt vin från Kreta av druvan Vidiano från superproducenten Idaia Winery som vi ska titta närmare på. Vad vet du om druvan, Kreta som vinö och vad är bäst att äta till?

Redan under antiken så drack de gamla grekiska gudarna vin, antingen vitt eller rött vin, söta eller sura viner som tillverkades på inte helt mogna druvor och som precis som med amaronevinet, lades druvorna på stråmattor i solen där de torkade och där alkoholhalten samtidigt ökade. Vinerna dracks nästan omgående då de oxiderade fort eftersom de inte kunde konserveras på ett bra sätt. Man drack inte bara vin för att det var gott. Vinet som drack ur olika lerkärl ansågs – precis som olivoljan – vara en hälsosam dryck som användes inom medicinen mot olika krämpor. Det känns ganska tryggt när man idag hör att Grekland har den här gamla vinkulturen.

Grekiska vingårdar är alltså bland världens äldsta och de finns på olika typer av jordar och ibland sluttande terräng som varierar från havsnivå och över 1 000 m. Hela Grekland är uppdelat i 9 övergripande områden och avgränsade vinodlingszoner finns över hela landet, både på fastlandet och på öarna på både sidor och som spelat en mycket stor roll i vinproduktionen.

Vin på Kreta

Just Kreta har en lång vintradition som går tillbaka till den minoiska civilisationen under bronsåldern, ca 2500 f.Kr. fram till 800 f.Kr.  Under ursprungsbeteckningen PGI Kreta (Protected Geographical Indication ges för mat och vin) finns fler än 80 vinproducenter inom fyra appellationer:

 • Peza
 • Arhanes
 • Dafnes
 • Sitia

 Tillsammans gör de alla vintyper vita, rosé och röda, allt från torra och till söta viner.

vin från Kreta - 2 vinglas och druvor

Vin på Kreta – Druvor

Kreta är Zeus födelseplats och idag den största och mest befolkade ön i Grekland. Här finns 10 inhemska druvsorter som både vinproducenter och folket på Kreta är mycket stolta över.

Dafni – den äldsta sällsyntaste vinvindruvan – viner: friska och ljusa med bra syra

Muscat av Spina – aromatisk lokal druva – viner: torra och friska

Malvasia di Candia – smakfull, kryddig gammal sort – viner: torra och söta

Plyto – sällsynt inhemsk vitvinsdruva – viner: fruktiga och aromatiska

Vilana – smakfull och subtil vit druva – viner: fräscha, lätta

Vidiano – ganska sällsynt lokal druva – viner: fruktiga, ofta ekade

Liatiko – mörk, antik, mångsidig ofta torkad druva – viner: torra eller söta aromatiska

Romeiko – lokal smakintensiv rödvinsdruva – viner: orangea fylliga mat- och dessertviner

Mandilari – antik smakfull röd druva – viner: komplexa, robusta och tanninstinna

Kotsifali – fyllig, röd druva liknar Merlot – viner: aromrika, låg i färg, mjuka i tanniner

Utöver dess druvor så tillverkar man även goda viner av de klassiska kontinentala vitis vinifera druvorna.

vin från Kreta vinet vidiano

Premiär: vin från Kreta –Vidiano 2021

Vidiano 2021 lanserade nyligen och är ett vin med antika anor och kommer från familjevingården Idaia Winery. Vinet är till 100% tillverkat av den antika druvan Vidiano, en återlanserad tidigare mer sällsynt gammal druvsort men idag ser man en ökad småskalig produktion av druvan.

Utmärkande för druvan Vidiano är en torr krispighet, mycket mineraliskt men en frisk och fräsch profil och vinet är både fylligt och smakfullt och uppvisar en med syra Detta är ett mycket fruktigt vin som samtidigt är ett nyanserat vin. Ananas, nätmelon, gula päron och vita persikor komponerar ett brett spektrum av fruktsmaker tillsammans med mandarin och torra grekiska örter som oregano.

Prisvärda Vidiano hittar du i Systembolagets fasta sortiment och i butiker över hela landet.

Vidiano 2021 | SBnr 4692 | Socker: < 0,3 g/100ml | Pris: 109:-

Producenten Idaia Winery

Idaia Winery ligger i Venerato, något söder om Heraklion

Ägare och vinmakare: Laderos Vasilis

Oenolog:  Volitaki Calliope

Viner: vita, röda, rosé samt söta starkviner

Utmärkelser: många viner i produktionen har fått mycket bra kritik på bland annat Concours International du Vin, Decanter och Berliner Wein Trophy

Vin från Kreta – det kretanska köket

Kreta har ett av de äldsta och mest smakfulla köken i världen och vilar naturligtvis på traditionella smaker, aromer, ingredienser och stilar. Kunniga menar att medelhavsmaten i just Kreta är något av det hälsosammaste man kan äta och det sägs dessutom förlänga livet.  Förutom vin, finns mycket olivolja, spannmål, baljväxter, fisk och honung, förstås och över lång tid har Kretas gastronomi influerats av länder som intagit ön under olika tider, många människor, kulturer och kök. Dock har grunderna i Kretas kök inte förändrats nämnvärt och maten här har sin unika, personliga karaktär. Varje område på Kreta har sitt eget kök med enkla, goda rätter och enkla ingredienser. Bygger mycket på grönsaker och baljväxter, mindre rött kött, mer fisk, de goda ostarna och det hembakade brödet är populära inslag på middagsbordet.

Och självklart, där oliverna växer där hottar man ofta även vin.

dolma - vin från kreta

Vin från Kreta med vegetariska Dolma

Dolma är en rätt som man äter över hela Medelhavet och varje land har sitt eget recept.  

Våra Kreta-dolmar är fyllda små grönsakspaket som kokas sakta och fyller köket med en fantastisk doft av färska örter, aromater och syrliga citroner och dessa små vitkålspaket är fyllda med ris, svamp och färska örter. Du kan helt enkelt ta de grönsaker som du känner för och lösa vinblad finns att köpa i utländska butiker men kan ersättas med vitkål.

 • 1 dl rundkornigt ris, ska kokas
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 gula lökar, hackas
 • ca 100 g skogschampinjoner, skivas tunt  
 • ½ – 1 röd spetspaprika, finstrimlas  
 • ca 10 st vinblad eller vitkålsblad
 • 3 klyftor vitlök, pressad
 • 2 msk olivolja
 • 1 burk hela inlagda tomater
 • ½ dl pressad färsk citronsaft
 • någon dl vin

Kryddor: 1 näve hackad persilja, färsk oregano och mynta, salt och peppar

Förbered grönsakerna för fyllningen och koka riset.

Kokas grönsakerna, börja med löken om tar längst tid ock koka tills den är genomskinlig men al dente. Koka även tomater, paprikan och champinjonerna al dente. Sila och låt allt rinna av.

Häll lite olivolja i en panna eller kastrull. Lägg i det kokta riset, tomatpuré, vitlök och kryddor och blanda ihop allt. Ställ undan.

I en stor skål blanda tomater, citronsaft, lite vatten salt. Rör ihop.

Om du får vinbladen i burk, så ta ut dem försiktigt så att de inte går sönder. Annars skalar du en vitkål och tar de yttersta fina bladen och sedan kokas dess i 5 minuter i lättsaltat vatten. Lägg sedan i en sil och skölj lite lätt. Lägg sedan ut bladen i en skål med fuktig pappershandduk ovanpå så de inte torkar ut.

Värm ugnen till 200 ̊.

Fyll vinbladen. Ta ett helt blad och lägg det plant och lägg ungefär en klick fyllning i mitten av bladet. Vik in kanterna och rulla ihop. Fäst med en liten trästicka.

Ta fram en ugnfast liten långpanna. Ringla i lite olivolja och lägg sedan dolmarna bredvid varandra. Häll över sås, vin och ringla ytterligare på lite olivolja på toppen. Värm i ugnen i ca 20 minuter.

Läs mer om Grekland här:

Frågor och svar

Är vinet på Kreta i allmänhet bra?

Tänk bort det billigaste semestervinet av sämre kvalitet och lägg på en liten slant så får man i allmänhet ganska gott vin. Ja, Kreta gör fantastiska viner.

Vad är traditionellt grekiskt vin?

Grekland är också känt för Retsina, ett traditionellt vin smaksatt med tallkåda. Och pratar man bordsviner så vita viner av druvan Assytiko.

Var kommer vinet retsina ifrån?

EU har gett “Retsina” som en skyddad ursprungsbeteckning och Retsina produceras lokalt i hela Grekland. Så smaken kan också variera lite gran.

Är Retsina söt eller torr?

Den specifika smaken av retsina är svår att beskriva för någon som inte har provat vinet, tycker det är en mild smak som varken är söt eller bitter.

Är vin billigt i Grekland?

Det är relativt billigt men inte alltid av den bästa kvaliteten. Men för 10 Euro eller en hundring får du ett schysst och bra vin. Det finns givetvis även dyrare kvalitetsviner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.