Hem » Vin Tips » Experten tipsar: Vita viner från Grekland
Vin Tips

Experten tipsar: Vita viner från Grekland

the-greek-flag

På senare år har det dock skett en stor återfödelse i odlingen av många sorters grekiska vita vindruvor, tillsammans med de viner som produceras av dem. Om du är intresserad av att köpa grekiskt vin i din lokala vinbutik eller online, ju mer du vet desto bättre resultat får du. Ju mer du vet om de olika typerna av vin och grekiska vita vindruvor de är gjorda av, desto lättare blir det för dig att hitta ett eller flera viner som passar just din smak.

Här följer några grekiska vitvindruvor som för närvarande odlas, några av de typer av vin som framställs av dem som du kan finna när du köper vin på nätet, plus lite information om deras smaker och aromer.

Moschato Alexandrias: Denna druvsort används för att producera vitvinsorter som den sydafrikanska Hanepoot, Lexia av Österrike, Moscatel de Alejnadria av Spanien och Gordo Blanco. De är också druvorna som används för att producera portugisiska Moscatel de Setúbal, liksom gyllene russin från delstaten Kalifornien.

Enligt många vin-anhängare, finns dessa grekiska vita vindruvor i en mängd olika Muscat som i många avseenden är sämre än den mycket omtalade Moschato Aspro. Trots detta har de funnit ett idealiskt klimat att odlas i Limnos. Här hittar du att denna variation druvor utgör cirka 70 procent av alla vita vindruvor som odlas i området och har tilldelats AO status på både söta och torra sorter.

Dessa grekiska vita vindruvor föredrar torr jord som hjälper till att förhindra röta och lägre höjder som ökar sockerkoncentrationen. Under de senaste åren har dessa grekiska vita vindruvor odlats i andra områden så som Makedonien och kan hittas växande runt om i hela Europa under en rad olika namn. I vingårdarna i Limnos, används dessa grekiska vita vindruvor i flera typer av starkviner, berikade torra viner och dessertviner. När du köper vin på nätet, kan du finna flera av dessa då de blivit mer populära.

Moschato Aspro: Bland alla grekiska vita vindruvor, kan Moschato Aspro anses vara den klassiska druvan som de berömda Samos vinerna vinifieras från. Därför är dessa grekiska vita vindruvor den enda sort med en OPE Muscat av Samos beteckning. Dessa druvor odlas på många områden, precis som i antikens historia, även om de troligtvis inte kan ha odlats det Samos området för så länge sedan. De kan användas för att producera fantastiska viner, där många av dem kommer från Samos.

Det finns två huvudtyper av Muscats från Samos som görs med dessa grekiska vita vindruvor; Glyko (vin doux naturel) och Imíglyko (demi doux). Av dessa typer av vin gjorda av skalade druvor kallas Glyko där processen avbryts genom tillsatser av druvmustsprit vid den punkt där alkoholhalten är på totalt 15 procent. Inom detta område har Samos Cooperative monopol på dessa grekiska vita vindruvor, men det finns nu andra företag som producerar Samos Glyko appellation.

Samos Kooperativet producerar sin Imíglyko genom jäsning utan att använda någon form av sprit för att stoppa musten. Istället tillåts musten att jäsa på skalet av dessa grekiska vita vindruvor en kort tid. Detta gör att att druvornas arom extraheras utan att utvinna något tannin från druvorna. Medan Imíglyko-viner liknar de som gjorts med hjälp av Glyko-processen med avseende på arom och smak. När du köper vin som gjorts med denna process kommer du att upptäcka att de innehåller mycket mindre socker.

Plytó: Plytó-vindruvor är bland dem som bröderna Lyrarakis fört tillbaka på ön Kreta. Genom att använda specialiserade odlingsmetoder som ger låga utbyten av otrolig kvalitet, kombinerat med deras vanliga tankeprocesser, kan de producera fantastisk vin. Vingården är belägen på en höjd på 400 meter, vilket ändå inte helt förklarar den sura beröring som viner framställda av dessa grekiska vita vindruvor verkar ha.

Om du köper vin på nätet, gjorda av dessa grekiska vita vindruvor, kommer du att finna att dessa typer av vin har en fantastisk struktur som har tillräcklig rundhet att balansera den naturliga surheten med mindre spår av mineraler i dem. När det gäller huruvida andra vinproducenter snart fått dig att köpa Plytó eller inte, återstår att se. Håll ett öga på olika erbjudanden när du är i din lokala vinbutik eller köper vin på nätet, så kan du hitta dem förvånansvärt uppfriskande.

Robola: Dessa grekiska vita vindruvor, även kända som Rompola, har länge varit en av de traditionella grekiska vita vindruvorna som odlats på Joniska öarna. Eftersom dessa druvor har låg avkastning anses de vara mycket kostsamma att vinifiera. Man tror att denna sort av grekiska vita vindruvor odlades på öarna i cirka 700 år och de erbjuder ett fantastiskt utbud av variationer, som baseras på höjd och placering av den speciella vingård där de odlas.

Experter tror att dessa grekiska vita vindruvor i själva verket kan vara en transplanterad version av Friuli Ribolla Gaia från Italien, även känd som venetianska Malvasia. Man tror att detta kan ha skett under den venetianska ockupationen. De flesta av de viner som framställts med denna mängd grekiska vita vindruvor blir betydligt mer sura i naturen med en särskilt citrus smak och arom.

Roditis: Roditis är grekiskt vitt vin druvor som främst odlas i norra Peloponessos, men kan också hittas uppe i norr runt Makedonien. Snarare än att vara en enda sort, finns det ett antal olika kloner av dessa grekiska vita vindruvor som finns växande sida vid sida i många vingårdar. Trots den utbredda odlingen av flera kloner, uttrycker många vinproducenter ensidighet för vinifierandet specifika kloner baserat på karaktären och överlägsenhet hos druvorna. Den mest eftertraktade klonen av dessa grekiska vita vindruvor är Alepou.

Oavsett om du planerar på att köpa vin från dessa grekiska vita vindruvor i din lokala vinbutik eller på nätet, kommer du att finna att under det senaste årtiondet eller så har dessa viner avsevärt förbättrats och vinproducenter har lärt sig hur man bäst arbetar med dem.

Savatianó: Av alla grekiska vita odlade vindruvor, är Savatianó druvor de mest talrika. De representerar faktiskt 15 procent av vingårdarnas fält i hela landet. Dessa grekiska vita vindruvor är mycket härdiga och producerar hög avkastning. Växterna är mycket sjukdomsresistenta och trivs i klimatet hos den centrala delen av Grekland där förhållandena tenderar att vara något hårda och torra. De producerar ett antal fruktiga, annars föga utmärker grossistviner som ofta hamnar i rabatthyllan i vin butiker. Men under rätt förhållanden och med noggrann vinifiering, kan dessa grekiska vita vindruvor producera en rad imponerande viner.

Grekland har, som många länder, ett antal viner att vara stolt över; de många sorter av grekiska vitvindruvor kan producera ett ännu större antal fantastiska vita viner som kan hittas i många vinbutiker om du köper vin annorlunda än de standarder som intresserar dig. Om du inte kan hitta många av de viner med grekiska vindruvor i din lokala vinbutik, kanske du upptäcker att köpa vin på nätet ger dig tillgång till ett mycket bredare spektrum av grekiska vita viner att välja mellan. Dessa viner uppvisar en häpnadsväckande mängd smaker och dofter som garanterat lockar näsborrarna och din gom på ungefär samma sätt som de bästa vinerna från någon annanstans i världen.

Frågor och svar:

Vilka är några av de grekiska vita vindruvor som för närvarande odlas?

Moschato Alexandrias, Moschato Aspro, Plytó, Robola, Roditis och Savatianó.

Vilka typer av vin kan produceras med Moschato Alexandrias?

Moschato Alexandrias används för att producera vitvinsorter som Hanepoot, Lexia, Moscatel de Alejnadria, Gordo Blanco, portugisiska Moscatel de Setúbal och gyllene russin från Kalifornien.

Vilken är den klassiska druvan som de berömda Samos vinerna vinifieras från?

Moschato Aspro anses vara den klassiska druvan som används för att producera Samos vinerna.

Varifrån kommer Plytó-vindruvor och vad är deras smakprofil?

Plytó-vindruvor kommer från ön Kreta och viner framställda av dessa grekiska vita vindruvor har en fantastisk struktur som har tillräcklig rundhet att balansera den naturliga surheten med mindre spår av mineraler i dem.

Vilken är den mest talrika grekiska vita vindruvan?

Savatianó druvor är de mest talrika grekiska vita vindruvorna och representerar faktiskt 15 procent av vingårdarnas fält i hela landet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.