Experten tipsar: Vita viner från Grekland

På senare år har det dock skett en stor återfödelse i odlingen av många sorters grekiska vita vindruvor, tillsammans med de viner som produceras av dem. Om du är intresserad av att köpa grekiskt vin i din lokala vinbutik eller online, ju mer du vet desto bättre resultat får du. Ju mer du vet om de olika typerna av vin och grekiska vita vindruvor de är gjorda av, desto lättare blir det för dig att hitta ett eller flera viner som passar just din smak.

Här följer några grekiska vitvindruvor som för närvarande odlas, några av de typer av vin som framställs av dem som du kan finna när du köper vin på nätet, plus lite information om deras smaker och aromer.

Moschato Alexandrias: Denna druvsort används för att producera vitvinsorter som den sydafrikanska Hanepoot, Lexia av Österrike, Moscatel de Alejnadria av Spanien och Gordo Blanco. De är också druvorna som används för att producera portugisiska Moscatel de Setúbal, liksom gyllene russin från delstaten Kalifornien.

Enligt många vin-anhängare, finns dessa grekiska vita vindruvor i en mängd olika Muscat som i många avseenden är sämre än den mycket omtalade Moschato Aspro. Trots detta har de funnit ett idealiskt klimat att odlas i Limnos. Här hittar du att denna variation druvor utgör cirka 70 procent av alla vita vindruvor som odlas i området och har tilldelats AO status på både söta och torra sorter.

Dessa grekiska vita vindruvor föredrar torr jord som hjälper till att förhindra röta och lägre höjder som ökar sockerkoncentrationen. Under de senaste åren har dessa grekiska vita vindruvor odlats i andra områden så som Makedonien och kan hittas växande runt om i hela Europa under en rad olika namn. I vingårdarna i Limnos, används dessa grekiska vita vindruvor i flera typer av starkviner, berikade torra viner och dessertviner. När du köper vin på nätet, kan du finna flera av dessa då de blivit mer populära.

Moschato Aspro: Bland alla grekiska vita vindruvor, kan Moschato Aspro anses vara den klassiska druvan som de berömda Samos vinerna vinifieras från. Därför är dessa grekiska vita vindruvor den enda sort med en OPE Muscat av Samos beteckning. Dessa druvor odlas på många områden, precis som i antikens historia, även om de troligtvis inte kan ha odlats det Samos området för så länge sedan. De kan användas för att producera fantastiska viner, där många av dem kommer från Samos.

Det finns två huvudtyper av Muscats från Samos som görs med dessa grekiska vita vindruvor; Glyko (vin doux naturel) och Imíglyko (demi doux). Av dessa typer av vin gjorda av skalade druvor kallas Glyko där processen avbryts genom tillsatser av druvmustsprit vid den punkt där alkoholhalten är på totalt 15 procent. Inom detta område har Samos Cooperative monopol på dessa grekiska vita vindruvor, men det finns nu andra företag som producerar Samos Glyko appellation.

Samos Kooperativet producerar sin Imíglyko genom jäsning utan att använda någon form av sprit för att stoppa musten. Istället tillåts musten att jäsa på skalet av dessa grekiska vita vindruvor en kort tid. Detta gör att att druvornas arom extraheras utan att utvinna något tannin från druvorna. Medan Imíglyko-viner liknar de som gjorts med hjälp av Glyko-processen med avseende på arom och smak. När du köper vin som gjorts med denna process kommer du att upptäcka att de innehåller mycket mindre socker.

Plytó: Plytó-vindruvor är bland dem som bröderna Lyrarakis fört tillbaka på ön Kreta. Genom att använda specialiserade odlingsmetoder som ger låga utbyten av otrolig kvalitet, kombinerat med deras vanliga tankeprocesser, kan de producera fantastisk vin. Vingården är belägen på en höjd på 400 meter, vilket ändå inte helt förklarar den sura beröring som viner framställda av dessa grekiska vita vindruvor verkar ha.

Om du köper vin på nätet, gjorda av dessa grekiska vita vindruvor, kommer du att finna att dessa typer av vin har en fantastisk struktur som har tillräcklig rundhet att balansera den naturliga surheten med mindre spår av mineraler i dem. När det gäller huruvida andra vinproducenter snart fått dig att köpa Plytó eller inte, återstår att se. Håll ett öga på olika erbjudanden när du är i din lokala vinbutik eller köper vin på nätet, så kan du hitta dem förvånansvärt uppfriskande.

Robola: Dessa grekiska vita vindruvor, även kända som Rompola, har länge varit en av de traditionella grekiska vita vindruvorna som odlats på Joniska öarna. Eftersom dessa druvor har låg avkastning anses de vara mycket kostsamma att vinifiera. Man tror att denna sort av grekiska vita vindruvor odlades på öarna i cirka 700 år och de erbjuder ett fantastiskt utbud av variationer, som baseras på höjd och placering av den speciella vingård där de odlas.

Experter tror att dessa grekiska vita vindruvor i själva verket kan vara en transplanterad version av Friuli Ribolla Gaia från Italien, även känd som venetianska Malvasia. Man tror att detta kan ha skett under den venetianska ockupationen. De flesta av de viner som framställts med denna mängd grekiska vita vindruvor blir betydligt mer sura i naturen med en särskilt citrus smak och arom.

Roditis: Roditis är grekiskt vitt vin druvor som främst odlas i norra Peloponessos, men kan också hittas uppe i norr runt Makedonien. Snarare än att vara en enda sort, finns det ett antal olika kloner av dessa grekiska vita vindruvor som finns växande sida vid sida i många vingårdar. Trots den utbredda odlingen av flera kloner, uttrycker många vinproducenter ensidighet för vinifierandet specifika kloner baserat på karaktären och överlägsenhet hos druvorna. Den mest eftertraktade klonen av dessa grekiska vita vindruvor är Alepou.

Oavsett om du planerar på att köpa vin från dessa grekiska vita vindruvor i din lokala vinbutik eller på nätet, kommer du att finna att under det senaste årtiondet eller så har dessa viner avsevärt förbättrats och vinproducenter har lärt sig hur man bäst arbetar med dem.

Savatianó: Av alla grekiska vita odlade vindruvor, är Savatianó druvor de mest talrika. De representerar faktiskt 15 procent av vingårdarnas fält i hela landet. Dessa grekiska vita vindruvor är mycket härdiga och producerar hög avkastning. Växterna är mycket sjukdomsresistenta och trivs i klimatet hos den centrala delen av Grekland där förhållandena tenderar att vara något hårda och torra. De producerar ett antal fruktiga, annars föga utmärker grossistviner som ofta hamnar i rabatthyllan i vin butiker. Men under rätt förhållanden och med noggrann vinifiering, kan dessa grekiska vita vindruvor producera en rad imponerande viner.

Grekland har, som många länder, ett antal viner att vara stolt över; de många sorter av grekiska vitvindruvor kan producera ett ännu större antal fantastiska vita viner som kan hittas i många vinbutiker om du köper vin annorlunda än de standarder som intresserar dig. Om du inte kan hitta många av de viner med grekiska vindruvor i din lokala vinbutik, kanske du upptäcker att köpa vin på nätet ger dig tillgång till ett mycket bredare spektrum av grekiska vita viner att välja mellan. Dessa viner uppvisar en häpnadsväckande mängd smaker och dofter som garanterat lockar näsborrarna och din gom på ungefär samma sätt som de bästa vinerna från någon annanstans i världen.

Four Cousins Crisp White

Populärt och lätt sydafrikanskt vitt vin från Van Loveren Family Vineyards med mängder av grönfruktiga inslag och låg alkoholhalt. En ren smakupplevelse som balanseras fint i gommen.

Artikelnummer: 5150

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Robertson, Sydafrika

Alkohol: 9,5 %

Pris: 69 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna