Hem » Vin & Mat » Dolcetto -vin och läckra polentakakor

Dolcetto -vin och läckra polentakakor

grimaldi dolcetto

Dolcetto. En lokal mörkblå druva vars namn betyder den ”lilla söta druvan” och som uteslutande odlas i Piemonte, i norra Italien. Den mognar före kompisarna Barbera och Nebbiolo, växer på höga norra sluttningar och är inte en särskilt svårodlad druva.  

Dolcetto-vinerna är populära eftersom de är läckert rubinröda, fruktiga och friskt aromatiska doftande, ganska lätta viner med mjuka tanniner. Så det är lätt att förstå varför den är populär. Det är också ett utmärkt matvin som passar med italienska rätter som antipasti, pasta, pizza och risotto samt ostar som krämig taleggio, den saltare parmesan eller en lagrad peccorino.

dolcetto - ett urval viner i flaskor
Ett urval av vinerna från Luigino Grimaldi

Dolcetto – en druva med gåtfullt ursprung

Historiskt sett tror en del att Dolcetto ursprungligen kommer från Frankrike, fast den odlas inte där men det säga att den kom till Monferrati på medeltiden. Andra är övertygade om att den har sitt ursprung kring trakterna runt byn Dogliani i Piemonte. Sedan finns det åter andra som tror att druvan kommer från Valenza-regionen där en förmögen familj “producerade Dolcetto-viner” på 1600-talet.

Idag odlas Dolcetto även i exempelvis Australien och Kalifornien, när den inte frodas i de två primära områdena Cuneo och Alessandria i Piemonte där den trivs i ett klimat som är svalt och torrt.

Men inte alla Dolcetto viner är framställs på samma sätt. En del är jordiga och mer mustiga och komplexa. Andra är lättare, mångsidiga matviner utan någon större dramatik.

Möt vinmakaren Luigino Grimaldi

dolcetto - ägaren grimaldi
Luigino Grimaldi

När vi svänger in på den långa uppfarten den vackra bondgården åker vi förbi vinstockar som stått här i generationer hos familjen Grimaldi. Druvorna som odlas här är Barolo, Barbaresco, Nebbiolo d’Alba, Dolcetto di Diano d’Alba och Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Roero Arneis, Gavi, Moscato d’Asti och Langhe Chardonnay och vinerna går under prestigefyllda DOC-beteckningar.

dolcetto - vingården

Emot oss kommer en färgstark personlighet, den solbrända ägaren Luigino Grimaldi och hans son Elias, hälsar oss välkomna. Elias är den fjärde generationen som nu arbetar i familjeföretaget.

dolcetto - 4 generationer grimaldi
Bild: från vänster: farfar Giuseppe, sonen Carlo och Luigino och Elias Grimaldi

Här är man van att ta emot besökare från alla jordens hörn och vi eskorteras till hans vinkällare för att provsmaka några viner. Luigino presenterar viner med våra favoritdruvor: Nebbiolo d’Alba DOC, Babera d’Alba DOC Supeeriore och Dolcetto d’Alba DOC, förstås.

Och när solen går ner över kullarna i vackra Diano d’Alba, sitter vi fortfarande kvar i vinkällaren och njuter av familjens goda viner med en och annan tugga av kallskurna italienska charkuterier och utdragna korkar som ligger på bordet. Vi skrattar och lyssnar till Luigino som berättar roliga anekdoter från sin tidigare vinmakartid.

dolcetto - grimaldi dolcetto vinflaska

Prova Grimaldi Dolcetto d’Alba DOC

Smakar av det bästa från Italien! Luigino Grimaldis Dolcetto d’Alba -vin är ett otroligt charmigt och smakfullt vin och till 100% gjort på den lilla söta Dolcetto druvan. Vinet är mycket stiltypiskt för Dolcetto, ett lättsamt och mångfacetterat matvin som dels passar till olika maträtter och dels är det otroligt lättdrucket.

Detta är ett vin som framställts med stor passion, mycket välgjort, elegant och harmoniskt vin. Saftigt och medelfylligt med fin balans mellan den söta frukten, syran och de polerade tanninerna.

Färgen på vinet är rubinröd och tät. Ett livfullt vin med en bred palett av aromer som gör vinet extra fräscht. Man smakar aromer av svarta moreller och lila blåbär, peppriga kryddor som anis, muskotnöt och nejlika, en släng av lakrits samt ett drag av läcker nougat i slutet. Över det hela ligger en distinkt rostad fatton. Grimaldi Dolcetto är ett trevligt mjukt och harmoniskt balanserat vin med lena tanniner och en skön, smakrik finish.

Vinet är ett modernt vittne till att Dolcetto viner har blivit Alba’s mest kända viner med ursprungsbeteckning 1974.

Små Polentakakor med Taleggio, prosciutto och tomat

dolcetto - polentakakor

Polenta är en italienska majsgröt som kan liknas id år mannagrynsgröt eller amerikanarnas grits.  Den kan endera ätas om en rätt för sig själv, som kaka eller som fyllning, eller också som tillbehör till annan mat.

Polenta är en av de äldsta maträtterna i historien och lagades redan av de gamla sumererna i Mesopotamien och sedan i det antika Rom. I norra Italien kan man säga att folk fortfarande är förtjusta att äta polenta i alla skepnader

Vi ska grilla vår Polenta med Taleggio-ost och annat godis Läckert, smart och praktiskt för du kan göra allt i förväg och fixa till precis innan servering. 

  • nymalen svartpeppar
  • 4 dl polentagryn
  • 2 tsk olivolja och lite till att steka i
  • 1-2 skivor prosciutto, i väldigt små bitar
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 8 cocktailtomater, skivade
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 100 g Taleggio-ost, skär i små kuber och spar ca 1/3 till senare
  • färska örtkvistar, exempelvis oregano, timjan, mejram eller salvia – oavsett viken finhackad  

Stek upp bitarna prosciutto i lite olja så de blir krispiga. Ställ undan.

Koka upp grönsaksbuljong och tillsätt polenta medan du vispar kraftigt. Sänk värmen och koka gröten i ungefär 8 minuter eller tills den börja tjockna. Rör om kontinuerligt. Rör i Taleggio, krydda med peppar, örterna, prosciutto och skivade tomater i gröten.

Bre ut gröten ungefär 3 cm tjock i en ugnsfast (gärna non-stick) panna och släta till så ytan blir jämn. Ställ in i kylen i 2 timmar och skär sedan i fyrkantiga rutor/kakor av den stela polentan. Pensla med olivolja på toppen. Strö på lie örtkryddor och ta den sista tredjedelen Taleggio och lägg en liten kub samt eventuellt ½ cocktailtomat här och där på varje ruta.  In i ugnen på grill 230° bara nån minut tills osten smält. Klart!

Hitta fler italienska godsaker:

Frågor och svar:

Vad betyder namnet Dolcetto och var odlas druvan?

Dolcetto betyder “den lilla söta druvan” och den odlas uteslutande i Piemonte, i norra Italien.

Vilka egenskaper har Dolcetto-vinerna?

Dolcetto-vinerna är läckert rubinröda, fruktiga och friskt aromatiska doftande. De är ganska lätta viner med mjuka tanniner.

Vilken typ av mat passar Dolcetto-vinerna bra till?

Dolcetto-vinerna passar bra med italienska rätter som antipasti, pasta, pizza och risotto samt ostar som krämig taleggio, parmesan eller peccorino.

Varifrån kommer Dolcetto-druvan ursprungligen?

Det är oklart var Dolcetto-druvan ursprungligen kommer ifrån. Vissa tror att den kommer från Frankrike, medan andra tror att den har sitt ursprung i trakterna runt byn Dogliani i Piemonte. Det finns även de som tror att den kommer från Valenza-regionen.

Var kan man hitta Dolcetto-viner utanför Italien?

Dolcetto odlas även i exempelvis Australien och Kalifornien, men de primära områdena för odling är Cuneo och Alessandria i Piemonte.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.