Hem » Vin & Mat » Ät ägg-stra i påsk med vin!

Ät ägg-stra i påsk med vin!

ägg-stra viner omslagsbild

Tänk ägg-stra! Ägg symboliserar påsken kanske mer än någon annan mat, men ägg är verkligen inte det enklaste att para ihop med vin! Funderar du på att göra en läcker äggsallad eller en äggsoufflé, men vet inte vilket vin du ska para ihop rätten med när du äter ägg-stra? Här har du några vintips som du kan ta tag från Bolaget på vägen hem och som slutexempel lagar vi en fräsch sallad med ägg, rökt lax, potatis, vattenkrasse och kapris och ser hur vi bör tänka för att kombinera den med vin!

Varför är det så svårt att välja vin till ägg?

Precis liksom sparris och kronärtskockor är ägg ökända för att vara svårmatchade med vin. Det beror på att de är fulla av salta, umami-smaker som verkligen påverkar smaken i den dryck du i slutändan eventuellt serverar.

ägg-stra viner

Att äta en äggula täcker munnen med en rik ”äggkrämig” smak och smuliga hårdkokta ägg smakar ofta av en svavelhaltig ton. Medan luftiga, lätta souffléer inte har några särskilda äggsmaker, så då kan man i stället koncentrera sig på huvudingrediensen som man har i souffléen. Tänk så här:

Om det är ost du lagar det där ägg-stra med, så vill du ha den typiska smaken av mjölk även i vinet, så välj något vin som har genomgått malolaktisk jäsning. Prova ett fatlagrat vin som en Chardonnay med krämig textur och mjuk syra.

ägg-stra viner hårdkokta ägg

3 säkra vinstilar till ägg

Har du rökt lax i din soufflé så passar en ung, fräsch Sauvignon Blanc allra bäst och till en Waldorf-sallad, skulle en Silvaner eller en Riseling fungera bra, eftersom dessa viner har en stark druvkaraktär och höga syrlighet.3 säkra vinal till ägg

Ägg, särskilt gulorna, är rika är rika i smaken som dröjer sig kvar när du tar en klunk vin. Smaken av ägg minskar uppfattningen om vinet, exempelvis vinets sötma, fruktighet, aromer och förstås tanniner. Det kan göra att det smakar lite bittert eller metalliskt eller kanske äggen gör det svårt att smaka något alls. Men tack och lov så finns det viner som ändå på något sätt lyckas skapa harmoni med äggsmaken, till exempel

  • Mousserande viner – men är det typiskt att mousserande viner nästan alltid är en räddare i nöden? Så även här. Torra mousserande vita viner som Champagne, Cava eller Prosecco är ett utmärkt val till dina äggbaserade rätter. Kolsyran i torra bubbelviner verkar faktiskt rensa smaken i gommen och är dessutom ofta ganska syrliga, vilket också hjälper att slå tillbaka de rika äggsmakerna så att vinet får sin smak tillbaka.
  • Krispiga vita viner eller roséviner – här återställer de skarpa, torra, vita vinerna och roséerna med en hög syrlighet den rika smaken av äggen. Nästan alla blekrosa roséviner gör också det. Så en krispigt syrlig Sauvignon Blanc eller en icke fatlagrad Chardonnay är bra val om man äter ägg-stra rätter som en frittata eller en omelett.  
  • Ljust röda och lätta viner – passar bra om äggrätten även har ingredienser som lök, kött, kryddiga korvar typ chorizo, så finns det all anledning att dricka ett robustare rödvin som exempelvis en Chianti. Ett lättare bra val är en Pinot Noir eller ett Beaujolais-vin. Och kombinerar man ägg med tomater, ytterligare en råvara som är svår att kombinera med vin, kanske det är bra om man väljer ett vin med mer stuns som exempelvis en Bordeaux.
ägg-stra viner - äggsallad

Ägg-stra! Sallad på ägg, rökt lax, potatis, vattenkrasse & kapris

(6 pers)

Denna fräscha sallad lagas på inte alltför hårdkokta ägg, som fortfarande har en krämig gula, bara det en utmaning i sig. Dressingen är oljebaserad med smak av senap. Allt toppas med kapris som dessutom är ganska salta. Få se hur vi kombinerar sen!

  • 6-8 medelstora fasta potatisar, tvättas och kokas med skal
  • salt och nymalen peppar
  • 6 stora ägg
  • 9 skivor rökt lax, beräkna ca 1,5 per person
  • 1 påse vattenkrasse eller mycket späda salladsblad
  • 2 msk senapsfrö, blandade
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • några droppar pressad citron
  • 1,5 dl olivolja
  • ca ½-1 dl kapris

Koka den tvättade potatisen i en stor kastrull med skalet på i saltat vatten tills den i lagom mjuk och det är lätt att känna med en knivspets. Potatisen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.

Koka äggen i 7 minuter och lägg dem sedan direkt över i en skål med isvatten.

Sila potatisen och låt svalna.

Under tiden vispar du ihop dressingen. Ta citron, lite dijonsenap och senapsfrö och rör ihop i en stor skål och ringla gradvis i olja medan du vispar.

Skölj vattenkrassen lite lätt och skär potatisen i skivor. Skala äggen och halvera.

Ta fram tallrikar. Lägg några skivor potatis på varje tallrik och ca 1,5 skiva lax bredvid. Strö vattenkrassen runt om lite snyggt omkring och skeda sedan över lite dressing på varje tallrik. Garnera till slut med lite kapris. Salta och peppra och servera.

Ägg-stra viner på parad

6 vintips på Bolaget

Tobacco Road Sparkling Chardonnay

SBnr 7942 | Australien |89 kr

Torrt, mousserande icke-årgångsvin. Fräscht och mineraliskt med intensiva toner av citronskal, äpplen och päron, ett stänk av kaprifol och örter. Bra struktur och balans och en uppfriskande finish.

Vilarnau Brut Nature Organic

SBnr 7731 | Spanien | 99 kr

Klassisk och ekologisk cava, fräscht bubbel av sommarens alla frukter och med en krispig framtoning. Trevliga bubblor med en mousse som håller länge. Mineraliskt fin balans med en ren finish.

Piconico Chardonnay 2020

SBnr 2296 |Argentina| 79 kr

Ungt vin, både smakfullt och elegant, inslag av äpplen, päron, citrus och vita blommor samt lättare toner av det krämiga, kryddade hållet. Ett krispigt, syrligt och skarpt vin med mineraliskt salta toner. 

Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal, 2019

SBnr 2900 |Spanien| 79 kr

En stilla och fräsch rosé, koncentrerad i färgen. Lättdrucken och mycket fruktig med en pigg syrlig ton i smaken. Man kan uppfatta en liten nätt och krispig örtighet och ett trevligt avslut.

Gardo & Morris Pinot Noir, 2019

SBnr 6292 | Nya Zeeland| 119 kr

Stilrent, druvtypiskt och elegant vin som är mycket lätt, fylligt och ljust i färgen. Välgjord och saftigt vin med hög fruktsyra och smak av smakar av mörka bär, pigga örter och fat.

Chianti Il Drago e la Fornace, 2018

SBnr 2074 | Italien| 99 kr

Modernt, välstrukturerat med bra balans och fräsch skärpa. Röda, mogna bär möter en snygg, inbunden syra. Aromatiska drag där en grön druva möter Sangiovese för full friskhet.

Se påsk-artiklar från tidigare år:

Frågor och svar:

Varför är det svårt att välja vin till ägg?

Ägg är svårmatchade med vin på grund av deras salta och umami-smaker som påverkar smaken i drycken.

Vilka vintyper passar bra till ägg?

Torra mousserande viner som Champagne, Cava eller Prosecco rensar smaken i gommen och hjälper till att slå tillbaka de rika äggsmakerna.
Krispiga vita viner eller roséviner med hög syrlighet återställer den rika smaken av äggen.
Ljust röda och lätta viner som Chianti, Pinot Noir eller Beaujolais passar bra om äggrätten även innehåller ingredienser som lök, kött eller kryddiga korvar.

Vilket vin passar bäst till en äggsallad med rökt lax, potatis, vattenkrasse och kapris?

En ung, fräsch Sauvignon Blanc passar bäst till en äggsallad med rökt lax.

Vilket vin passar bra till en Waldorf-sallad med ägg?

En Silvaner eller en Riesling fungerar bra till en Waldorf-sallad med ägg.

Vilket vin passar bra till en äggsoufflé med ost?

En Chardonnay med krämig textur och mjuk syra, som har genomgått malolaktisk jäsning, passar bra till en äggsoufflé med ost.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.