Ät ägg-stra i påsk med vin!

ägg-stra viner omslagsbild

Tänk ägg-stra! Ägg symboliserar påsken kanske mer än någon annan mat, men ägg är verkligen inte det enklaste att para ihop med vin! Funderar du på att göra en läcker äggsallad eller en äggsoufflé, men vet inte vilket vin du ska para ihop rätten med när du äter ägg-stra? Här har du några vintips som du kan ta tag från Bolaget på vägen hem och som slutexempel lagar vi en fräsch sallad med ägg, rökt lax, potatis, vattenkrasse och kapris och ser hur vi bör tänka för att kombinera den med vin!

Varför är det så svårt att välja vin till ägg?

Precis liksom sparris och kronärtskockor är ägg ökända för att vara svårmatchade med vin. Det beror på att de är fulla av salta, umami-smaker som verkligen påverkar smaken i den dryck du i slutändan eventuellt serverar.

ägg-stra viner

Att äta en äggula täcker munnen med en rik ”äggkrämig” smak och smuliga hårdkokta ägg smakar ofta av en svavelhaltig ton. Medan luftiga, lätta souffléer inte har några särskilda äggsmaker, så då kan man i stället koncentrera sig på huvudingrediensen som man har i souffléen. Tänk så här:

Om det är ost du lagar det där ägg-stra med, så vill du ha den typiska smaken av mjölk även i vinet, så välj något vin som har genomgått malolaktisk jäsning. Prova ett fatlagrat vin som en Chardonnay med krämig textur och mjuk syra.

ägg-stra viner hårdkokta ägg

3 säkra vinstilar till ägg

Har du rökt lax i din soufflé så passar en ung, fräsch Sauvignon Blanc allra bäst och till en Waldorf-sallad, skulle en Silvaner eller en Riseling fungera bra, eftersom dessa viner har en stark druvkaraktär och höga syrlighet.3 säkra vinal till ägg

Ägg, särskilt gulorna, är rika är rika i smaken som dröjer sig kvar när du tar en klunk vin. Smaken av ägg minskar uppfattningen om vinet, exempelvis vinets sötma, fruktighet, aromer och förstås tanniner. Det kan göra att det smakar lite bittert eller metalliskt eller kanske äggen gör det svårt att smaka något alls. Men tack och lov så finns det viner som ändå på något sätt lyckas skapa harmoni med äggsmaken, till exempel

  • Mousserande viner – men är det typiskt att mousserande viner nästan alltid är en räddare i nöden? Så även här. Torra mousserande vita viner som Champagne, Cava eller Prosecco är ett utmärkt val till dina äggbaserade rätter. Kolsyran i torra bubbelviner verkar faktiskt rensa smaken i gommen och är dessutom ofta ganska syrliga, vilket också hjälper att slå tillbaka de rika äggsmakerna så att vinet får sin smak tillbaka.
  • Krispiga vita viner eller roséviner – här återställer de skarpa, torra, vita vinerna och roséerna med en hög syrlighet den rika smaken av äggen. Nästan alla blekrosa roséviner gör också det. Så en krispigt syrlig Sauvignon Blanc eller en icke fatlagrad Chardonnay är bra val om man äter ägg-stra rätter som en frittata eller en omelett.  
  • Ljust röda och lätta viner – passar bra om äggrätten även har ingredienser som lök, kött, kryddiga korvar typ chorizo, så finns det all anledning att dricka ett robustare rödvin som exempelvis en Chianti. Ett lättare bra val är en Pinot Noir eller ett Beaujolais-vin. Och kombinerar man ägg med tomater, ytterligare en råvara som är svår att kombinera med vin, kanske det är bra om man väljer ett vin med mer stuns som exempelvis en Bordeaux.
ägg-stra viner - äggsallad

Ägg-stra! Sallad på ägg, rökt lax, potatis, vattenkrasse & kapris

(6 pers)

Denna fräscha sallad lagas på inte alltför hårdkokta ägg, som fortfarande har en krämig gula, bara det en utmaning i sig. Dressingen är oljebaserad med smak av senap. Allt toppas med kapris som dessutom är ganska salta. Få se hur vi kombinerar sen!

  • 6-8 medelstora fasta potatisar, tvättas och kokas med skal
  • salt och nymalen peppar
  • 6 stora ägg
  • 9 skivor rökt lax, beräkna ca 1,5 per person
  • 1 påse vattenkrasse eller mycket späda salladsblad
  • 2 msk senapsfrö, blandade
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • några droppar pressad citron
  • 1,5 dl olivolja
  • ca ½-1 dl kapris

Koka den tvättade potatisen i en stor kastrull med skalet på i saltat vatten tills den i lagom mjuk och det är lätt att känna med en knivspets. Potatisen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd.

Koka äggen i 7 minuter och lägg dem sedan direkt över i en skål med isvatten.

Sila potatisen och låt svalna.

Under tiden vispar du ihop dressingen. Ta citron, lite dijonsenap och senapsfrö och rör ihop i en stor skål och ringla gradvis i olja medan du vispar.

Skölj vattenkrassen lite lätt och skär potatisen i skivor. Skala äggen och halvera.

Ta fram tallrikar. Lägg några skivor potatis på varje tallrik och ca 1,5 skiva lax bredvid. Strö vattenkrassen runt om lite snyggt omkring och skeda sedan över lite dressing på varje tallrik. Garnera till slut med lite kapris. Salta och peppra och servera.

Ägg-stra viner på parad

6 vintips på Bolaget

Tobacco Road Sparkling Chardonnay

SBnr 7942 | Australien |89 kr

Torrt, mousserande icke-årgångsvin. Fräscht och mineraliskt med intensiva toner av citronskal, äpplen och päron, ett stänk av kaprifol och örter. Bra struktur och balans och en uppfriskande finish.

Vilarnau Brut Nature Organic

SBnr 7731 | Spanien | 99 kr

Klassisk och ekologisk cava, fräscht bubbel av sommarens alla frukter och med en krispig framtoning. Trevliga bubblor med en mousse som håller länge. Mineraliskt fin balans med en ren finish.

Piconico Chardonnay 2020

SBnr 2296 |Argentina| 79 kr

Ungt vin, både smakfullt och elegant, inslag av äpplen, päron, citrus och vita blommor samt lättare toner av det krämiga, kryddade hållet. Ett krispigt, syrligt och skarpt vin med mineraliskt salta toner. 

Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal, 2019

SBnr 2900 |Spanien| 79 kr

En stilla och fräsch rosé, koncentrerad i färgen. Lättdrucken och mycket fruktig med en pigg syrlig ton i smaken. Man kan uppfatta en liten nätt och krispig örtighet och ett trevligt avslut.

Gardo & Morris Pinot Noir, 2019

SBnr 6292 | Nya Zeeland| 119 kr

Stilrent, druvtypiskt och elegant vin som är mycket lätt, fylligt och ljust i färgen. Välgjord och saftigt vin med hög fruktsyra och smak av smakar av mörka bär, pigga örter och fat.

Chianti Il Drago e la Fornace, 2018

SBnr 2074 | Italien| 99 kr

Modernt, välstrukturerat med bra balans och fräsch skärpa. Röda, mogna bär möter en snygg, inbunden syra. Aromatiska drag där en grön druva möter Sangiovese för full friskhet.

Se påsk-artiklar från tidigare år:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Crémant du Jura

Torr, mycket frisk Cremant från Jura

Artikelnummer:

Typ: Mousserande Vin, Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna