Hem » Vin & Mat » Vilket vin väljer du till påskmaten?

Vilket vin väljer du till påskmaten?

26_itemthemeimage_4854-jpg - Vinjournalen.se

En del äter många olika smårätter till påskmiddagen, och det kan därför vara svårt att komma fram till vilket vin man ska välja. Det kan då vara bra att utgå från huvudrätten som ofta består av kött. Vi har tipsen för vad man kan dricka till två av de vanligaste påskrätterna:

  • Glaserad skinka
  • Stekt eller grillat lamm

Skinka tillagas ofta med söta glasyrer till jul och påsk. Den söta smaken balanserar den salta smaken av skinkan på ett fint sätt, och ytterligare harmoni kan du få om du väljer rätt vin. Några av de bästa druvorna att leta efter är riesling och gewürtztraminer. Dessa är precis lagom söta för att komplettera glasyren och kontrastera sältan i köttet. Den milda syran gör också att sötman inte blir för påtaglig. Riesling finns det gott om och det är lätt att hitta prisvärda alternativ. Därför kan du med fördel köpa några olika varianter om du ska ha många gäster till påsk, så att ni kan experimentera med olika kombinationer.

Riesling har förstås olika karaktärer beroende på var de kommer ifrån. Om du föredrar en mineralisk variant från den gamla vinvärlden kan du titta efter Alsace eller Tyskland som ursprungsland. Friska, ljusa viner hittar du bland annat i Washington. Gewürtztraminer är ett lite kryddigare alternativ som de flesta fortfarande uppskattar och som passar bra till påskskinkan. Andra bra alternativ är chardonnay, eller för dig som gillar rödvin bättre – zinfandel.

När det gäller lamm krävs det ett rejält rött vin. Bourgogne och Norra Rhône är bra vinområden för denna typ av vin. Råvaran kan bestå av allt från cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, shiraz eller malbec. Det viktigaste är att vinet har bra mängd tanniner, fyllighet och fruktighet. Lamm är en smakrik rätt som kräver en likartad dryck. En viss syra är viktig för att de robusta smakerna av köttet ska kontrasteras något utan att ta över för mycket.

Frågor och svar:

Vilket vin passar bäst till glaserad skinka?

Riesling och gewürtztraminer är bra druvor att leta efter, då de är lagom söta för att komplettera glasyren och kontrastera sältan i köttet.

Vilka vinområden är bra för att hitta röda viner som passar till lamm?

Bourgogne och Norra Rhône är bra vinområden för denna typ av vin.

Vilka druvor kan användas för att göra röda viner som passar till lamm?

Råvaran kan bestå av allt från cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, shiraz eller malbec.

Varför är det viktigt med en viss syra i vinet som serveras till lamm?

En viss syra är viktig för att de robusta smakerna av köttet ska kontrasteras något utan att ta över för mycket.

Vilka andra viner kan passa till påskmaten?

Förutom riesling, gewürtztraminer och röda viner som passar till lamm kan chardonnay och zinfandel vara bra alternativ.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.