Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  3 Amigos med friterade spanska piroger

3 Amigos med friterade spanska piroger

3 Amigos med friterade spanska piroger

Vinjournalen
Vinjournalen | 04 februari 2019

Heja Sverige! Men vi tror också mycket på Spaniens låt, La Venda, som tuff konkurrent i årets Melodifestival och ska man hänga med i deltävlingar, så kanske man ska ladda upp med lite god plockmat. Prova våra läckra och kryddade spanska piroger av nötfärs med två tillbehör, en salsa pico de gallo och en fetasås med vitlökssting. Mätt blir du garanterat för du vill äta flera! Självklart serverar vi det goda spanska röda 3 Amigos. Så bra pris så att vi kan köpa så det räcker åt alla!


Intensivt, prisvärt och gott matvin!

3 Amigos är flaskan med den spännande, färggranna etiketten och vinet är minst lika spännande och en mix av Spaniens främsta druvor, Monastrell, Garnacha Tintorera, Syrah och Tempranillo. Vinet 3 Amigos kommer från den spanska regionen Valencia DO vid Costa Blanca och producenten Bodegas Vinival som är kända för att göra goda och prisvärda viner.

1 flaska 3 Amigos med 2 glas rödvin

Det är den gamla läckra spanska druvan Garnacha Tintorera som ger 3 Amigos en så utsökt tät färg. Aromerna är härliga och smakrika: mörka mogna moreller, söta plommon i en mysig smakkombination med röda, läckra skogsbär. Allt toppas av med toner av örter som färsk eukalyptus. Söker du ett okomplicerat men ändå uttrycksfullt vin så har du valt rätt.

Läckra 3 Amigos är definitivt ett rödvin som ger nostalgiska minnen från soliga dagar och goda middagar i spanska bodegor. Vinet passar utmärkt till kött och vegetariskt. Vi har gjort enkla spanska piroger med nötkött och receptet hittar du nedan.

Bodegas Vinival grundades 1969 och är en av de ledande och mest kända producenterna i Spanien för viner med ett varierat utbud av vin, både vita, röda och rosé, bland annat fatlagrade viner, organiska viner, alkoholfria viner, destillerade drycker samt skräddarsydd tillverkning för kunder i hela världen. Bodegas Vinival har vingårdar i Valencia, men även i La Mancha, Manchuela och Jumilla.

3 Amigos | SB 2691 | Spanien, Valencia | 59 kr

Kryddade, spanska piroger!

Fyllningen kan du redan göra dagen innan. För ca 10-15 piroger behöver du

  • 2 st rektangulär pajdeg, varje deg ska delas i 3 delar på längden
  • 600 g nötfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 vårlökar, tunt skivade
  • 1 litet paket inlagda svarta bönor, sköljda
  • 1 liten burk majs, sköljd
  • 1 burk inlagda tomater
  • 1 näve finhackad bladpersilja
  • salt och peppar och chiliflingor, typ chipotle
  • 1 ägg, uppvispat att pensla med 

Stek lök, vitlök, vårlök i olja några minuter. Tillsätt nötfärs, salta och peppra. Strö över chipotle. Blanda i bönor och majs. Rör i tomaterna och persiljan. Stek tillsammans ett litet tag och smaka av när det gäller kryddor. Låt allt kallna.

spanska piroger med 2 såser

Varje pajdeg ska skäras i 3 delar på längden. Om du inte kan vika trekanter, så skär ut fyrkanter och fyll med lite av den kalla fyllningen. Vik sedan ihop till trekant, pensla kanterna med uppvispat ägg och kläm igen ordentligt så det inte läcker i fritösen. Du kan sedan fritera i en air fryer eller vanlig fritös eller steka i rapsolja.


Vitlök- och fetadipp

  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • salt, peppar
  • 1,5 dl cream cheese med fetasmak
  • 1,5 dl gräddfil
  • olivolja

Blanda allt utom oljan i en matberedare, låt gå en stund och tillsätt sedan oljan medan maskinen går. Servera och ringla några droppar olja på toppen.

Pico de gallo

  • 4 tomater, urgröpta och hackade
  • 1 pressad lime
  • 1 hel röd chili, rensad och urkärnad
  • ¼ gurka finhackad
  • 1 ful lök, finhackad
  • 1 kruka färsk koriander
  • lite salt

Börja med att kärna ur, gröp ur och finhacka allt. Pressa limesaften. Hacka koriander fint. Blanda ihop allt i en skål och pressa över limesaften.

Lite mer spanska influenser:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

3 Amigos är ett rött vin från Valencia DO i Spanien, gjort på druvorna Monastrell, Garnacha Tintorera, Syrah och Tempranillo.

Bodegas Vinival är producenten bakom 3 Amigos och är kända för att göra goda och prisvärda viner.

De spanska pirogerna är fyllda med nötfärs, lök, vitlök, vårlök, inlagda svarta bönor, majs, inlagda tomater och persilja. De kryddas med salt, peppar och chiliflingor.

De spanska pirogerna serveras med en vitlök- och fetadipp samt en salsa pico de gallo.

På VJ.se kan man hitta recept på kokospanerade räkor med papa con mani, samt läsa om två spanska veganviner att prova och allt man vill veta om Cava.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar