Hem » Vin Fakta » Vinprofilen: Krister Bengtsson, ägare, Star Wine List

Vinprofilen: Krister Bengtsson, ägare, Star Wine List

Star Wine List: Krister Berngtsson

Foto: Daniele Fherm

Vi ska träffa Krister Bengtsson, ägare och publisher på Star Wine List.

Det har alltid varit tuff konkurrens för vinimportörer att nå ut till vinkonsumenten, i synnerhet i Sverige med en restriktiv alkoholpolitik som vi har och de strikta regler inom marknadsföring som gäller. Och ser man på vinindustrin globalt så är det helt enkelt en uppsjö av duktiga vinmakare, producenter, marknads- och PR-chefer, importörer, distributörer, barer, vinbutiker och inte minst goda viner som vill synas – den internationella marknaden är gigantisk och det blir en utmaning att nå ut till rätt konsument.

I alla lägen gäller det för vinindustrin att upprätta bra informationskanaler och ansluta till konsumenterna och fler och fler smarta affärsidéer med direktlinjer till vinentusiaster som bygger på innovativa idéer dyker upp. En sådan smart digital vinkanal är Star Wine List med säte i Stockholm.

Det var bara två år sedan, 2017, som Star Wine List AB, dök upp på den svenska vinmarknaden. Idén var att samtidigt som man byggde en informationskanal för restauranger och barer men inte minst producenter och importörer, även hitta gehör hos vinkonsumenten som fokusgrupp.  

Och man har lyckats ganska bra, förmodligen för att man lyssnat på vad konsumenterna vill ha, istället för att försöka utbilda dem.

Vad vill vi som vinkonsumenter veta? Frågor som vi gärna vill ha svar på är exempelvis vilka är de riktigt trendiga vinbarerna inte bara i Sverige, men även i Storbritannien, Norge, Kanada, Hongkong, USA… för när jag reser vill jag pricka helt rätt, äta läcker mat och få ett gott glas vin och gärna undvika turistfällorna… i alla fall om det är jag själv som står för notan. 

Star Wine List: dekanterar

Vinguider! Vilka restauranger har bästa vinlistan? Och om jag vill dricka mitt favoritvin i London, en Chardonnay gjord av Kumeu River Estate, i New Zealand med årgång 2016, så kan jag direkt söka och få reda på att jag kan besöka restaurang La Trompette i Chiswick.

Jag ser också hela menyn, vinlistan och får en uppfattning om vilken typ av restaurang det är samt priskategori. Jag kan också följa deras Instagram konto och direkt boka ett bord via e-post länken. Smart och praktiskt!

Men det finns även sofistikerade vinanalyser och intressanta insiderrapporter att ta del av samt tävlingar på hög nivå som The Sommelier World Championships i Antwerpen eller kockarnas prestigefyllda Bocuse d’Or som avgjordes i Lyon i januari…

Nördigt, absolut inte, men en riktigt läcker affärsidé! Och vi vet att konsumenterna ofta inte vet vad de vill ha, förrän man visar upp det.

Eller vad tror du, Krister Bengtsson, ägare och publisher på Star Wine List, kan du berätta lite om företaget?

Star Wine List Krister Bengtsson
Foto: Daniele Fherm

– Många gånger ser vi restaurangguider med späckade menyer och ofta fokuseras det på mat och mindre på vin. Jag tyckte det saknades guider för vinintresserade för att kunna hitta bra vinbarer och vinmedvetna restauranger, både i Sverige och utomlands. Vi började i Stockholm, Göteborg, Växjö … och vi börjar nu komma in även på landsorten.

Tanken är ju att det alltid skulle bli en lukrativ affärsverksamhet av detta. Det kostar inget för restauranger och barer som vi rekommenderar på sidan, men vi tar betalt för annonsering, sponsrade artiklar och nischade guider som Wines of Germany nu i juni eller en tävling som ’bästa österrikiska vinlistan’.

Krister arbetar ihop med ett bra redaktionellt team och inte minst duktiga ambassadörer, ofta sommelierer, men även skribenter, bloggare och influencers som har koll på staden och vinscenen. De vet vad som händer och de besitter ett nätverk med känningar och kontakter. De har kunskap om vilka restauranger och barer som gäller och är trendiga. Det blir personliga val men inte desto mindre bra. 

– Vår vin-ambassadör på plats går dit och testar stället. Kriterierna för restauranger och vinbarer är alltid att de ska ha bra service och ett ”vinledarskap” där man dels har en diger vinlista men även kan lagra vinerna under rätt förhållanden. Men det finns inget snobberi i detta. Vi tittar på allt från ett hål i väggen och mindre restauranger till välrenommerade vinbarer och ‘fine dining’.  

Det finns alltså något för varje vinkonsument och varje plånbok.

Star Wine List har lyckats knyta till sig några av toppnamnen inom internationell och svensk vinindustri för att förverkliga sin dröm. För att nämna några: Andreas Grube i Stockholm, Arvid Rosengren i New York, Reese Choi i Hong Kong är bara några av de vinkändisar vi läst om i media det senaste året. Och allt borgar för att Star Wine List kommer att kunna växa ännu mer.

Star Wine List: ett dukat restaurangbord

Krister har alltid varit företagsam och det råder ingen brist på idéer. Han utsågs förra året till Årets Dryckesprofil av Allt om Vin. Han har själv en gedigen bakgrund som journalist inom vin- och mediebranschen och har arbetat och startat olika idéer inom kommunikation och digitala medier. Krister är också investor och partner i den mycket välkända brittiska vinbaren Noble Rot i London och vintidskriften med samma namn.

Hur ser du att ditt företag kommer att kunna expandera – vilken vision har du för framtiden?

Krister ler.

– Det finns en hel del att göra. Vi har planer att ambitiöst växa vidare. I september kommer vi att utse Nordens bästa vinlistor med vår tävling Star Wine List of the Year och vi ska fortsätta utforska nya och spännande städer. Berlin och Bordeaux är intressanta ställen som finns på önskelistan just nu, men vi vill också flitigt kunna lägga till nya platser som en storstad eller en region i månaden. Jag ser också att vi kan växa inom informationsområdet till exempel med fler event. Det vore inte så dumt! 

Läs om fler intressanta vinmöten:

Frågor och svar:

Vad är syftet med Star Wine List?

Syftet med Star Wine List är att vara en informationskanal för restauranger, barer, producenter och importörer inom vinindustrin, samtidigt som man erbjuder vinkonsumenter möjligheten att hitta bra vinbarer och vinmedvetna restauranger både i Sverige och utomlands.

Hur tjänar Star Wine List pengar?

Star Wine List tar betalt för annonsering, sponsrade artiklar och nischade guider. De har även planer på att expandera inom informationsområdet, till exempel genom att arrangera fler event.

Vilka kriterier används för att bedöma restauranger och vinbarer?

Kriterierna för restauranger och vinbarer är att de ska ha bra service och ett “vinledarskap” där de har en diger vinlista och kan lagra vinerna under rätt förhållanden. Det finns inget snobberi i bedömningen, utan allt från hål i väggen till välrenommerade vinbarer och fine dining-restauranger tas i beaktning.

Vilka planer har Star Wine List för framtiden?

Star Wine List har planer på att växa vidare och utforska nya och spännande städer. De kommer att utse Nordens bästa vinlistor med sin tävling Star Wine List of the Year i september och hoppas kunna lägga till en ny storstad eller region varje månad. De ser även möjligheter att växa inom informationsområdet, till exempel genom fler event.

Vilka är några av de namnkunniga personerna inom vinindustrin som Star Wine List samarbetar med?

Star Wine List har knutit till sig namnkunniga personer inom både internationell och svensk vinindustri, som Andreas Grube i Stockholm, Arvid Rosengren i New York och Reese Choi i Hong Kong. Krister Bengtsson, ägare och publisher på Star Wine List, är själv även investor och partner i den brittiska vinbaren Noble Rot i London och vintidskriften med samma namn.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.