Foto: Victor Fremling

Kocken Sebastian Gibrand har vunnit den svenska uttagningen i Bocuse d’Or i veckan. Segern betyder att Sebastian får tävla i EM för kockar i kvaltävlingen i Turin, Italien, nästa år och sedan eventuellt om allt går bra, tävla i VM Bocuse d’Or i Lyon, 2019 där 24 nationer ska mötas i Frankrike.

Det är Gastronomi Sverige AB som har varit jury: bland andra gastronomerna Markus Aujalay, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, presidenten för Svenska Bocuse d’Or Akademien Henrik Norström, Stefano Catenacci med flera och de ser till att Sverige deltar i dessa internationella tävlingar och att allting går rätt till och på ett konkurrenskraftigt sätt.

– Presentationer i världsklass har verkligen levererats från samtliga kandidater, vilket bådar gott inför de internationella tävlingarna. Nu ska vi skapa det team som ska hjälpa Sebastian att ta Sverige till VM, säger juryns ordförande Henrik Norström.

Sebastian Gibrand som vann i tuff konkurrens med sex andra välmeriterade kandidaterhar tidigare varit med i olika kocktävlingar och var exempelvis med i det lag som vann OS för juniorer år 2012.

Juryns motivering för Sebastian löd:

Sebastian har med stor teknisk skicklighet lagat och presenterat två mycket välkomponerade rätter. Utförandet av teamet med kandidaten i spetsen var exemplarisk, maten var fantastisk med goda välbalanserade smaker och hade den kvalitet vi söker. Redan nu har de visat på en väldigt hög matlagningsnivå, energi och kämparglöd som kan ta oss långt i de kommande utmaningarna.

Kockarna tävlade med en två maträtter, varav en var en vegetarisk rätt.

Gibrands vegetariska vinnarrätt var en kål- och sellerisnurra med variation på kål, bakad äggula fylld med Karl-Johansvamp, skogskantereller samt brynt kålbuljong smaksatt med svamp. Sebastian serverade sedan höstlamm från Älmhult med inspiration från Skåne och Provence. Kryddbakad bog med svamp och friterad bringa. Tomat i variation med ramslökskapris, potatis fylld med fårost- och potatiskräm med timjan och krispig potatis. Till det en lammsky smaksatt med gott vin och olivolja.

Allt låter ju bara fantastisk!

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg men bor sedan flera år i Stockholm. Han har arbetat bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén och driver sedan 2011 sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi i Stockholm.

Nu håller vi tummarna för Sebastian!

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy