Hem » Vin Fakta » Vi åker till vinregionen Friuli – på riktigt! Häng me’!
Vin Fakta

Vi åker till vinregionen Friuli – på riktigt! Häng me’!

Fruli-omslag - Vinjournalen.se

Vinregionen Friuli bjuder verkligen vinturisten på allt! Med sina fantastiska viner och underbar mat men även vackra natur, är denna vinregion ett paradis.

Vi åker till vinregionen Friuli! Läs mer och kanske vill du åka med i september tillsammans med företaget Dryckesevent?

Friuli - druvor - Vinjournalen.se

Ett dramatiskt bergslandskap, böljande vingårdsvyer och den idylliska adriatiska kusten omsluter den spännande vinregionen Friuli. Detta är en vinregion som tillhör området Friuli Venezia Giulia. Friuli har de senaste decennierna skapat sig ett namn främst för sina vita friska viner och regionen känns därför ganska fräsch och ny, jämfört med exempelvis Toscana eller Piemonte.

Fram till början av 1900-talet var Friuli-Venezia Giulia inte en del av Italien utan tillhörde det habsburgska imperiet där man odlade inte bara vin utan även frukt och olika grönsaker för att förse den österrikisk-ungerska befolkningen med mat.

Lite fakta om regionen Friuli-Venezia Giulia:

 • produktion till 76% vita viner
 • 11 DOC och 3 DOCG i området
 • 3 IGT beteckningar: Alto Livenza, delle Venezie och Venezia Giulia
 • medeltemperatur 22,8 °C
 • nederbörd i genomsnitt 1 530 mm
 • vinregioner: Collio Goriziano, Colli Orientali del Friuli, Isonzo och Carso
 • fler än 30 olika druvsorter odlas
 • Grappa är också en specialitet i regionen
Vad spännande att få åka dit!

divider - Vinjournalen.se

Vinresa till Italien och Friuli

6-10 september 2023

Friuli har kallats norra Italiens gömda trädgård. 

Med sitt unika mikroklimat skapas här förutsättningar för vinodling utöver det vanliga 

På gränsen mellan Italien och Slovenien likt kullarna i Toscana breder de bästa vingårdarna ut sig.. 

Friuli - jeans o Matteo - Vinjournalen.se

Nu får du chans att besöka ett flertal av de bättre vingårdarna och blandar både mikro och makro. Resan omfattas av bland annat vingårdsbesök, träffar med vinmakare, provsmakningar av läckra viner och mycket god mat samt fin natur.

Denna vinresa arrangeras av företaget Dryckesevent och den erfarna sommelieren Jens Nyström som tillsammans med vinkännaren och Friuli-experten Matteo Valencic, som är bördig från området och som nosat rätt på härliga smultronställen för dig att njuta av.

Vi skapar upplevelseresor där vi vill få med hela områdets gastronomi, vinkultur och även andra kulturella inslag så du som gäst ska få en så bred bild av området som möjligt, berättar Jens Nyström.

Se det fullständiga programmet och mer information på länken här!

divider - Vinjournalen.se

Hur är vinerna från Friuli-Venezia Giulia?

De vita vinerna från vinregionen Friuli-Venezia Giulia är friska och har en tydlig struktur och elegans. Medan vitt vin dominerar i Friuli vinproduktion, så produceras även röda viner där Merlot som den ledande rödvinsdruvan.

riuli-vingard - Vinjournalen.se

Sedan 60-talet har Friuli-Venezia Giulia stått gör modern teknik, en teknik som blev känd som metodo friulano eller “Friuli-metoden”. Man tog snabbt bort juice från druvskalen och vidta extra åtgärder för att förhindra oxidation och för att få fram druvans rena fruktighet och syra.  

De flesta viner till 100% av en och samma druvsort då de flesta appellationerna i regionen även kräver detta, trots att en hel del goda och bra blandningar tillverkas också. Man brukar ofta jämföra Friulis viner med viner från Loiredalen eller Bourgogne.

Över 30 olika druvsorter odlas i Friuli-Venezia Giulia inklusive internationella sorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot samt lokala sorter som Refosco dal peduncolo rosso, Schioppettino, Friulano, Ribolla gialla och Verduzzo.

Bland de lokala sorterna hittar man den lokala druvan Friulano förmodligen den mest välkända och viktigaste druvan och som producerar skarpa, blommiga viner med toner av nötter och fänkål. Andra populära druvor är exempelvis Pinot Grigio som ger fylliga och trevliga smaker av persika, mandel och grönt äpple.

Några av de dyraste och mest efterfrågade Friuli-vinerna är gjorda av den svårbemästrade druvan som heter Picolit och som används till lätta honungssöta dessertviner.

Friuli producerar också en del distinkta röda viner av druvan Merlot och lokala druvsorter som exempelvis Tazzelenghe som ger ett mycket tanninrikt och fruktigt vin.

Friuli - flaska med glas - Vinjournalen.se

De vanligaste röda druvsorterna

 • Refosco
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Pinot Nero
 • Ribolla

De vanligaste vita druvsorterna

 • Friulano
 • Pinot Bianco
 • Pinot Grigio
 • Sauvignon Blanc
 • Chardonnay
 • Riesling
 • Picolit

Och hur är maten i Friuli?

Gillar du italiensk mat så vet du förmodligen redan att vinregionen Friuli-Venezia Giulia är ett riktigt matparadis av lokala kulinariska specialiteter. Men det är inte bara italiensk mat som man får provsmaka. Här finns rätter med en lång lokal tradition och en fantastisk blandning av slaviskt, centraleuropeiskt och italienskt kök.

Friuli - mat - Vinjournalen.se

Polenta är “nationalrätten” i Friuli och den hittar du i alla restauranger. Många anser att polentan i Friuli är den bästa i världen och den fungerar som tillbehör till kött eller fisk men kan även ätas solo.

Sedan har vi den goda pannkakan Frico, en italiensk version av pannkaka som görs på potatis samt den speciella lokala osten Montasio med beteckningen DOP. Osten används ofta istället för Parmesan och är en ost som lagras upp till tio och ibland till och med längre.

Sist men inte minst så har vi en riktig delikatess som du måste prova: Proschiutto San Daniele, den torkade skinkan som har en månghundraårig tradition och kommer från den lilla byn San Daniele.

Frågor och svar

Vad betyder ordet Friuli?

Historien om vinregionen Friuli kan spåras tillbaka till romarna som introducerade vinodling i regionen. Enligt historien döpte man området till “Friuli”, vilket betyder “vinland”.

Hur är klimatet?

Vinregionen Friuli-Venezia Giulia bestäms främst av två faktorer: dels det milda medelhavsklimatet och dels de kalla luftströmmarna från Alperna. Idealiska förhållanden för vita viner, förstås.

Vilken är den största delregionen?

Grave del Friuli är den största underregionen i vinregionen Friuli-Venezia och står för mer än hälften av regionens produktion.

Hur kan man njuta av naturen?

Eftersom den norra delen har ett mycket fint alpint landskap, bra förutsättningar för vandring, klättring, mountainbike och skidåkning – allt varvat med pittoreska byar.

Kan man cykla i Friuli?

Ja, det finns en cykelväg från Tarbis till Grado och Alpe-Adria från Tarvis till Grado. Alltid platt eller till och med nedförsbacke, genom många tunnlar, så mycket avkoppling väntar.

Läs mer om Italiens viner:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.