Hem » Vin Fakta » Spanska viner – ett måste för svenska vinentusiaster!

Spanska viner – ett måste för svenska vinentusiaster!

spanska viner - ett glas i handen

Spanien är ett vinland med en otrolig mångfald, både när det gäller goda spanska viner, vinregioner, druvor och vinstilar.

Spanien är världens tredje största vinexportör, näst efter Frankrike, som ligger på första plats och Italien på andra plats.  Så här produceras det mycket vin! Spanien har 78 underregioner klassificeras bland annat som Denominación de Origen (DO) och Denominación de Origen Calificada (DOC) över landets 17 provinser om man räknar med Balearerna och Kanarieöarna. Rioja var den första regionen som fick DOC-beteckning 1991, följt av Priorat är 2003. År 2008 godkändes även Ribera del Duero.

Medan alla i första hand säkert tänker på Rioja när de tänker på spanska vin, är toppområdet för volym faktiskt Castille-La Mancha nära huvudstaden i Madrid. Några av de andra kända appellationer är bland annat Penedés, Navarra, Valencia, Rueda, Cava och Rias Baixas, Jeréz.

Medan alla i första hand tänker på Rioja när de tänker på spanska viner, men det största kvantiteten vin tillverkas faktiskt i regionen Castille-La Mancha nära huvudstaden i Madrid.

Spanska viner - gammal press

Rioja har tillverkat viner i över tusen år. Första gången namnet Rioja omnämns i officiella dokument som en vinproducerande region var 1092. Det var munkar som spelade en viktig roll i vinproduktionen i Spanien på en tiden, även om vin redan var en populär dryck hos romarna och har producerats i Spanien så tidigt som 1:a århundradet e.Kr.

Det finns över 600 olika druvsorter som planteras i Spanien, även om huvuddelen, 88%, av landets vinproduktion fokuserar på endast 20 druvsorter. Bland annat tycker vi i Sverige om viner som innehåller druvor som till exempel Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Albariño, Palomino, Airen (som är den mest planterade druvan), Macabeo, Parellada och Xarel-lo.

Här är lite information som du kanske inte visste om spanska viner och vi ger exempel med några av våra favoritviner.

Även om 95 % av Cava, det spanska mousserande vinet, kommer från Katalonien, så produceras Cava även i bland annat Aragon, Castilla och Leon, Valencia, Extremadura, Navarra, Baskien och Rioja, men det regleras av klassifikationen DO Cava om det tillverkats i Katalonien.

spanska viner - cava

Loraxel A Pèl Classic Penedes Brut Natur Reserva nr 7470 är en god cava som kommer från DO Penedes och producenten Masia can Mayols.L. som gjort viner i fyra generationer. Denna cava är ett strikt biodynamiskt veganvin och ett naturvin som görs på cava-druvorna Xarel-lo, Macabeo och i detta fall även Chardonnay. Häftiga etiketter och häftig hemsida med en helt annan utstrålning än de flesta vinproducenter. Mineraliskt gott, mycket fruktsyra och smaker av äpplen, apelsin, honung och brioche. 

Under Francos regim fick spanska vinproducenter inte exportera vin alls. Vin bara skulle användas för kyrkovin och inte till något annat, tyckte Franco som själv drack varken vin eller någon annan stark dryck.  Men USA: s dåvarande president Eisenhower var ett stort fan av mousserande viner, så gav ändå Franco i uppdrag att producera en speciellt god cava inför Eisenhowers besök i Spanien.

spanska viner - rött 3 amigos

spanska vinlistor klassas viner efter deras region och inte efter deras druva, som vi gör här. Man beställer alltså efter region och inte efter druva. Så räkna med att vinkyparen blänger konstigt på dig om du säger att du vill dricka en Tempranillo.

Tempranillo är den mest kända rödvinsdruvan i Spanien och har kanske blivit något av en signaturdruva. “Temprano” betyder ”tidigt” på spanska och man syftar då på att druvan Tempranillo skördas tidigt på säsongen. Tempranillo producerar många goda, unga och röda viner som är friska och fruktiga, både ekade och viner som inte lagrats på fat alls. Dessa unga viner har ofta ett oslagbart lågt pris.

Rödvinet 3 Amigos från Valencia DO nr 2691 och producenten Bodegas Vinival, demonstrerar vårt påstående bra. Ungt, extremt prisvänligt och en trevlig druvmix som förstås innehåller även druvan Tempranillo. Vinet är fylligt och en syra som balanseras med läckra fruktiga toner av mogna, mörka frukter. Lägg därtill stänk av fräscha örter och kryddor, ett typiskt spanskt, smakrikt och mustigt vin med aromatisk karaktär och äkta tapaskänsla.

Visste du att Spanien är världens största producent av ekologiska viner? Nästan 90 000 hektar mark är registrerat och dokumenterat som ekologiskt. Ett exempel är att en av Spaniens ledande vinproducenter, Torres, har en tredjedel ekologiska vingårdar. Men detta är en utveckling som man kan säga har skett de senaste 30 åren, även om det redan på 50-talet fanns spanska vinproducenter som vägrade att använda kemikalier eller bekämpningsmedel i vinproduktionen, så registrerades inte den första ekologiska vingården officiellt förrän på 70-talet. 

spanska viner - rosé

Spanien är kända för sin mycket torra roséviner som ofta är tillverkat av röda druvor och där musten har fåt endast en kort skalkontakt innan den pressades. Spanska roséviner har blivit mycket populära att importera i andra länder.

En av våra spanska rosévinfavoriter är utan tvekan Marqués de Cáceres Rosado nr 2755 . En halvflaska finns i Systemet idag. Vinet kommer från Rioja och Bodegas Marqués de Cáceres. Ett bra typexempel på ett gott och knastertorrt spanskt rosévin tillverkat av druvorna Tempranillo och Garnacha från gamla vinstockar som är minst 20 år gamla. Denna rosé har en stark rosa färgton och är fruktigt och fräscht vin som är medelfylligt och smakar av röda frukter och bär, geléhallon och örter. Najs!

Avslutningsvis: trots att Spanien har fler vingårdar än någon annanstans i världen och dessutom är världens tredje största vinexportör, så verkar inte spanjorerna själva vara så förtjusta i vin. I Frankrike, som ligger på 1:a plats, är man vingladast och dricker mest, Sverige hamnar på 17:e plats och Spanien först på 56:e plats, om man räknar liter vin per capita. 

Läs mer om spanska viner:

Frågor och svar:

Vilken är världens tredje största vinexportör?

Spanien är världens tredje största vinexportör, efter Frankrike och Italien.

Vilka är några av de kända vinregionerna i Spanien?

Några av de kända vinregionerna i Spanien är Rioja, Penedés, Navarra, Valencia, Rueda, Cava och Rias Baixas.

Vilken är den mest kända rödvinsdruvan i Spanien?

Den mest kända rödvinsdruvan i Spanien är Tempranillo.

Vilket är Spaniens största område för vinproduktion?

Castille-La Mancha nära huvudstaden Madrid är Spaniens största område för vinproduktion.

Vilket är ett exempel på ett ekologiskt vin från Spanien?

En av Spaniens ledande vinproducenter, Torres, har en tredjedel ekologiska vingårdar. Ett exempel på ett ekologiskt vin är Torres Natureo, som är en alkoholfri rödvin gjord på ekologiska druvor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.