Hem » Vin Fakta » Snygg vinetikett – möt Sol Kristoffersson som målar

Snygg vinetikett – möt Sol Kristoffersson som målar

vinetikett 2 st fram- och baksida - Vinjournalen.se

Att skapa en snygg vinetikett är som att skapa ett gott vin – det är en konst! Det finns mängder av andra samband mellan vin och konst. Ser du något sensuellt i att någon provar ett vin, söker efter dofter och smaker och sedan beskriver dessa med känslosamma, målande ord? Tittar man sedan på en konstnär som sitter helt koncentrerad framför sin vita duk och ska måla, så ser man samma känslosamma sökande även där.  

Bild på Solveig, som skapar vinetikett

Vi fick kontakt med en svensk konstnärinna som egentligen heter Solveig Nilsson Bretoneche och som bor i DO Priorato i Spanien, en ledande vinregion i Katalonien och som tillsammans med Rioja och Ribera del Duero är en av Spaniens framstående vinregioner. Solveig driver företaget Cats like People . Hennes artistnamn och signatur på tavlorna är Sol Kristofersson, en förkortning av hennes eget förnamn och hennes mammas efternamn. Solveig målar vinetiketter för producenter i området.  


Som att komma hem

Det låter både kreativt och underbart att få bo här och få skapa en vinetikett! Vi frågade Solveig hur det kom sig att hon hamnade i Katalonien.

– Att komma till Priorat första gången var som att plötsligt få kliva tillbaka rakt in i min barndom i en liten by söder om Borlänge. Jag är född i Falun med kopparrött hår och uppvuxen i den mest fantastiska lilla by man kan tänka sig. Mitt liv var naturen, grannens katter, kossor och hästar, berättar Solveig. Jag skolkade redan i första klass för att vara hemma och måla för jag föddes med den passionen, säger Solveig.

Solveig är i grunden beteendevetare och sociolog med tanken på att man kunde förändra världen med ett penseldrag. Hon har bott i USA och i Peru, hon har sålt ekologiska kläder i Florida, arbetat med hantverk från Peru när hon bodde i USA och hon har skrivit barnbok ”The Swedebears travel to Cusco and Machu Picchu” med egna illustrationer när hon var i Peru. Solveig är lite av en globetrotter och passionen för konsten har alltid funnits där. Och det är här i Priorat som hon idag lever sitt liv. Här har hon bott sedan 90-talet.

729 - Vinjournalen.se

– Det var som att komma hem till byn. Lite fler vinrankor förstås, men det där trolska underbara som bara jorden kan ge finns här. Min man och jag bosatte oss 120 km söder om Barcelona, i Costa Dorada och Cambrils. Det är här som jag fullt ut har kunnat ägna mig åt mina intressen att skriva, måla och teckna.


Uppstart till nya vinprojekt

Hur kom du i kontakt med vinbranschen och började designa och måla etiketter?

– För några år sedan kom jag i kontakt med en vinproducent där och då började idén om att använda mina målningar som vinetiketter. Men innan jag hunnit att genomföra projektet kom möjligheten med konsttävlingen med ”Bodega Enate”.

– Enate producerar 3,5 miljoner flaskor om året och har en lång tradition sedan de började 1992 med målningar av kända konstnärer på sina etiketter. De har ett stort museum där all denna konst visas. Jag vann tävlingen för icke professionella i januari 2018 och då tog tanken om mitt eget vinprojekt ännu mer fart.

– När jag träffade vinmakaren och producenten Joan Sangenis blev han mycket entusiastisk för mitt projekt. Han hade nämligen träffat en känd marknadsförare från Kalifornien som arbetar inom vinindustrin och fått veta hur viktigt det var med flaskans vinetikett och att de nya trenderna handlade om att sälja en historia kring vinerna samtidigt som att det blir mer och mer viktigt att lägga tyngdpunkten på färgfulla och lockande etiketter.

Varför katter?

733 - Vinjournalen.se

– Min stil är naiv, och mina huvudmotiv är katter som jag ofta målar i mänsklig skepnad. Jag växte upp med katter och tycker att de är otroligt uttrycksfulla varelser. Jag minns att jag som liten flicka klädde mina katter i kläder och drog runt dem i dockvagnen. 

vinetikett: tavla som blivit en etikett för olivolja
Tavla som blivit en etikett för olivolja

Vilka kommande projekt har du på gång?

– Jag har ett projekt på gång som handlar om olivolja från denna region. Jag har målat en tavla som också kommer att bli en etikett och som kommer att säljas under namnet ”Terra D´olives”. 

Vi kan nog tänka oss Solveigs söta och glada etiketter på mer än bara vin.

På livsmedel? Skönhetsprodukter? Ja, egentligen på alla typer av produkter där man vill berätta en historia, precis som med en vinetikett.

Vi lämnar Solveig och tittar lite mer på sambandet mellan vin och konst och då fastnade vi för en annan spännande idé.


Sip & Paint

Visste ni att det finns kurser där man kan få lära sig grunderna i vin och samtidigt dra paralleller och relatera till konstverk. Låter det flummigt? Egentligen inte. Grundidén bakom att jämföra vin och konst är att titta på de grundläggande faktorerna i vin och i konst och jämföra dessa med varandra. Att dricka vin är för många en sensuell och njutningsfull upplevelse. Konsten är också rotad i våra känslor, den kan röra våra hjärtan och driva oss till tårar eller skratt.

Kanske är det därför som ”sip & paint” klasser blivit en mycket populär trend.  

Man plockar upp en pensel och doppar i färg i högra handen och vänstra handen är lindad runt ett stort glas Chardonnay. Ja, det kanske inte är en professionellt konstnärlig konstutbildning vi pratar om, men istället ett sätt att njuta av vin, måla om få lite tips samt mingla med andra på en vanlig torsdagskväll.  Vi tycker att det låter som en trevlig aktivitet som stimulerar alla sinnen.

Färger har i alla fall ett direkt inflytande på våra känslor. Så varför skulle man inte kunna matcha ett vin som en Syrah eller en Cabernet som har en mättad, rik och djup färg och para ihop det med ett konstverk som ger publiken en tung känsla och se vinets viskositet mätas i tårar som färgar ränder på vinglaset? Men vinets färg går också från mörkt till ljust, det kan vara en Pinot Noir som känns ljus i gommen, och då blir konsten både livlig och nyckfull. Som i Solveigs färggranna vinetikett där de primära färgerna är gula, blåa och röda speglar det glädje och kräver en lättare druva. Ser ni sambandet?

.

.

Läs mer om vinetiketter:

Frågor och svar:

Vad är Cats like People och vad gör Sol Kristoffersson där?

Cats like People är ett företag som drivs av konstnärinnan Solveig Nilsson Bretoneche, även känd som Sol Kristoffersson. Hon målar vinetiketter för producenter i Katalonien, Spanien.

Varför är vinetiketter viktiga enligt vinmakaren Joan Sangenis?

Vinmakaren Joan Sangenis anser att vinetiketter är viktiga eftersom de säljer en historia kring vinerna och att det blir allt viktigare att lägga tyngdpunkten på färgfulla och lockande etiketter.

Vad är Sip & Paint?

Sip & Paint är en trend där man deltar i en kurs där man lär sig grunderna i vin och samtidigt målar konstverk. Det är ett sätt att njuta av vin, måla och få lite tips samt mingla med andra.

Vad är sambandet mellan vin och konst enligt artikeln?

Sambandet mellan vin och konst enligt artikeln är att båda är rotade i våra känslor och kan röra våra hjärtan och driva oss till tårar eller skratt. Färger har också en direkt inflytande på våra känslor och man kan matcha ett vin med ett konstverk som ger publiken en liknande känsla.

Vilket projekt har Sol Kristoffersson på gång?

Sol Kristoffersson har ett projekt på gång som handlar om olivolja från regionen. Hon har målat en tavla som också kommer att bli en etikett och som kommer att säljas under namnet ”Terra D´olives”.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.