Har du någonsin undrat över att en del vinetiketter har en punktkod som man kan känna med fingret, alltså Brailleskrift för blinda? Det är en lite speciell historia som startade för c:a 20 år sedan.

Maison M. Chapoutier är en vingård som ligger i Tain-l’Hermitage Rhône-regionen i Frankrike. Förutom att vingården har utmärkt sig genom sina fina röda och vita kvalitetsviner från de appellationer som man äger i Rhône-regionen, så finns det ytterligare en anledning att Chapoutier fått mycket uppmärksamhet.

Chapoutiers vinetiketter har nämligen sedan 1994, förutom med bokstäver även skrivits med Braille, alltså med blindskrift. Chapoutier var den första vinproducenten att skriva med Braille på sina etiketter.  Det första vinet som hade dessa speciella etiketter var Monier de la Sizeranne Hermitage. Men sedan 20 år tillbaka så skrivs samtliga vingårdens etiketter med Braille.

ocultumEn ljus idé

Idén blindskrift på etiketten fick Michel Chapoutier efter att ha hört sin blinde vän, sångaren Gilbert Montagne, säga på TV att han skulle behöva ta med sig hjälp till vinbutiken för att kunna se vad flaskan heter och vilken druva det handlade om. På etiketterna står det idag i blindskrift om producent, årgång, vingård och region som om vinet är rött eller vitt.

Idag är Michel Chapoutier erkänd som en av världens främsta vinmakare och hans viner räknas till de bästa i Rhone. De allra flesta vinerna är ekologiska. Totalt finns det hela 18 viner i Systembolagets beställningssortiment.

En intressant nylansering i december är M.Chapoutier Bila-Haut Occultum Lapidem  (art nr 74421), ett underbart rött av druvorna Carignan, Grenache och Syrah.

Lite om Braille

Blindskriften Braille är uppkallad efter dess skapare, fransmannen Louis Braille, som förlorade sin syn som barn på grund av en olycka. År 1824, när han var 15 år gammal, utvecklade han en kod för blinda som baserades på punkter och det franska alfabetet. År 1837, blev detta den första officiella binära formen av blindskrift i modern tid.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy