Pinot Noir – från blå till vit druva
Ni vet Pinot Noir, den där eleganta, svårodlade druvan som alla bara älskar. Nu kommer en vit Pinot Noir med samma komplexitet som en god Chardonnay.
Låt oss titta på fenomenet. För det är svårt att spåra i Sverige eller ens få ett vin med den vita Pinot-druvan. Vi hittade ett vin på Systembolaget som har lanserats den 9 december, men ingen info och går man in på leverantören så verkar den inte ens hunnit upp på hemsidan. Så sällsynt är den vita (inte rosé) …
Men hur kom den ens till? I vilka vinregioner gör man dessa viner? Och hur smakar den?
Upprinnelsen till vit Pinot Noir
De vinproducenterna som gör vit Pinot Noir finns i Oregon, Alsace, Tyskland, Italien men vi tippar att det var i Oregon som allt startade när det gäller just den vita druvan med namnat White Pinot Noir.
Att klimatförändringen har drabbat vinproducenter i USA hårt är ingen nyhet. För 2 år sedan upplevde Oregon en av de mest destruktiva vinsäsongerna i historien. Vinfält antändes och brann och rök lade sig över vingårdar och det blev problem med rökskadade druvor. Blå Pinot Noir, den vanliga röda druvan är en av Oregons främsta druvor. Men 62 % av odlarna drabbades av bränder så att hela 40 % av Pinot Noir druvorna fick dumpas eller överges.
Mitt bland alla skogsbränder så uppstår fenomenet White Pinot Noir som en frälsare ibland annat Oregon och British Columbia.
År 2020 upplevde Oregon en av de värsta vinåren i historien. När fält brann och rök dröjde över vingårdar fick Pinot Noir, en av statens främsta druvor, den största hiten med 62 % av odlarna som drabbades av brand och 40 % av Pinot Noir druvorna dumpades eller övergavs.
British Columbia i Kanada upplevde ungefär samma sak när Okanagan Valley omslöts av rök förra året och vinproducenterna höll tummarna för att bränderna inte skulle sprida sig.
Vit Pinot Noir – en solskenshistoria
Men har man några val son vinföretag? Överge allt hopp, årets skördar och ekonomiska vinster? Komma upp med en reservplan? Skörda druvor och göra vin som vanligt som kanske är röksmittat…? Då kom en handfull vinmakare en idé. Att förvandla sin rökkyssta blåa Pinot Noir till vita Pinot Noir druvor. År 2020 är vita Pinot Noir och Pinot Noir roséer allt de gjorde. Men rök fastnar i första hand i druvans skal och inte i köttet. Om vin pressas snabbt kan man kringgå röklukten. Det var det som man satsade på. Men man blev nervös, för man hade ingen aning om vilken kvalitet det skulle bli på grund av den stora mängden röklukt. Men det blev vita Pinot Noir och de bästa vinerna de någonsin gjort. Idag finns ett block med 115 kloner tillägnad vit Pinot Noir. Även om vit Pinot Noir har varit en ledstjärna för hopp under farliga årgångar, så är det mycket mer än bara en reservplan.
Vit Pinot Noir – pssst … en hemlis
Vit Pinot Noir är inte en ny druva. Titta på Systemets hemsida så hittar du druvan med andra namn. Pinot d’Alsace, Blanc de Noir Spätburgunder eller Pinot Nero Bianco Pinot Noir Blanc, Blanc de Noir Spätburgunder, Vin Gris of Pinot Noir, Pinot Nero Bianco är några exempel.
Men egentligen startade det tidigare.
Kanske den blå Pinot Noir inte är så svårmanipulerad för vinmakare som det ser ut. Går man årtionden tillbaka, till 1984, en våt, kylig årgång som fick Oregons vinmakare att använda sina ’undermogna’ druvor till en vit Pinot Noir. Flera vinmakare i Kalifornien gjorde också vit Pinot Noir på 70-talet när de stod inför brist på vita druvor.
Då 2020 tog dussintals vingårdar samma väg och det blev en succé.
Hur gör man vit Pinot Noir?
Vit Pinot Noir görs som ett vitt vin av blå druvor. Druvmusten får jäsa helt och med en helt annan jäsning än för ett rött vin. Ibland är den fatfermenterad, som en Chardonnay ungefär, medan andra druvor jäser i rostfria ståltankar, en mycket svalare och långsammare jäsning än rödvinsjäsning.
Man använder antingen fullmogen eller undermogen Pinot Noir. Rena och perfekta kluster pressas försiktigt för att få en optimal balans mellan syra och socker. Det handlar om tajming och smak.
En liten del must frigörs av pressen och när det är klart sorteras druvorna en andra gång och görs till vit Pinot Noir och man producerar då ett vin som är lika komplext och lagringsbenägen som exempelvis en Chardonnay.
Lite fakta och stil
Regioner: Champagne, Oregon, Kalifornien, Alsace, Italien och Tyskland
Primära aromer: äpple, päron, citron och apelsinskal
Sekundära aromer: honung, ingefära, mandel
Stilar:
- Inte fatlagrad – ett friskt vin som är blekt vitguld och som kännas lättare, fylligt med högre syra.
- Fatlagrad – som en smörig Chardonnay ungefär, djupt saffransgul med mer utvecklade och kanderade smaker. Ett vin lagrat i 16 månader i fransk ek är otroligt ett otroligt rikt vin, fortfarande med en lätt profil, men intensivt aromatiskt, lite vaxartat, oljig i kvaliteten.
- Pinot Noir Rosé är ett vin som får kort kontakt med skal och färgar vinet ljust till mörkare rosa, beroende på hur länge skalet ligger i musten.
Smak: Allt från syrliga, friska äpplen och päron till citronbrûlée, honung, apelsinmarmelad, ugnbakade äpplen. Inte så mycket tanniner som och med en alkoholhalt som ligger mellan 9,5 – 13,5 %
Matchning: lite som blå Pinot Noir, med lätta men också feta rätter med gräddbaserade såser, gräddbaserade soppor och förstås fisk och skaldjur, men även umamismaker som svamp och asiatiska läckerheter. Köttätare? Välj kyckling och fläskkotletter eller till och med fish and chips.
Måste vi vänta så mycket längre på att få smaka en vit Pinot Noir från Oregon?
Frågor och svar
Är Pinot Noir alltid vitt vin?
Ska vit Pinot Noir kylas?
Kan vita Pinot Noir viner vara söta?
Är vit Pinot Noir detsamma som rosé?
Vad heter vit Pinot Noir i USA?
Läs mer om druvan Pinot Noir:
- Pinot Noir – en trendig och populär druva
- Pinot Noir i smak och stil
- Pinot Noir – upptäck Tysklands eleganta viner!