Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Mer bubbel, mer druvor, mer Sydamerika – så här blir vinåret 2017

Mer bubbel, mer druvor, mer Sydamerika – så här blir vinåret 2017

Mer bubbel, mer druvor, mer Sydamerika – så här blir vinåret 2017

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 03 januari 2017

Spåkulan visar att 2017 är året som kommer att prägla vinmarknaden av nyfikenhet och mängder av nyheter. Man vill hitta okända druvor, nya vinregioner i fjärran länder, man vill unna sig mer lyx, man vill dricka mer rosa bubblor och titta närmare på hantverksöl och cider. Framför allt ser vi några tydliga trender inför 2017 som Bibendum och Bloomberg spår inför det nya året:

Mer bubbel, mer druvor, mer Sydamerika – så här blir vinåret 2017Det blir ett bubbligt år

Försäljningen för Champagne har exploderat nästan på alla marknader. Men det följer såklart även popularitet för allt mousserande som spansk cava, italienska prosecco, fransk crémant… även engelska vingårdar satsar stort på bubblor. Men tiden blir vi också mer kräsnare och söker efter den bästa single-estate cava eller en riktigt torr, röd Lambrusco.

Gamla vinregioner får en revival

”Röda” Bordeaux utvecklar sig till att i år satsa på torra vita viner. Druvor som Semillion och Sauvignon Blanc kommer att bli alltmer populära. Loiredalen har plötsligt blivit regionen på allas läppar. Mångfacetterade jordmånar i Loire producerar viner inom alla segment och med alla druvor, röda som vita.

Nya fjärran vinregioner blir också spännande

Vad sägs om Tasmanien, West Sussex, Sinapore och Trendo? Vi kommer verkligen att hålla ögonen på outvecklade marknader och nya inte tidigare kända vinländer. Stort fokus kommer att ligga på producenter i Sydafrika och Sydamerika.

Mer bubbel, mer druvor, mer Sydamerika – så här blir vinåret 2017Bioviner blir självklara val – igen!

Nej, ekotrenden är inte över. 2017 kommer vi utveckla en ny terminologi med fler eko-ord som beskriver våra naturliga älsklingar, som organiska, ekologiska, biodynamiska naturviner. Definitionen av eko och naturligt vin kommer att stramas till ytterligare i takt med att konsumenter blir allt kräsnare. Och allt handlar inte om enbart vettiga produktionsmetoder heller. Tänk biodynamiska och organiska druvor. Wow!

Lightboomen fortsätter

Nej, man behöver inte dricka tunga rödviner med 14% alkohol varje dag. Vi kommer att snegla ännu mer på viner som har en lägre alkoholhalt. Hittills har det funnits ett större urval av vita lightviner. Men nu kommer de röda lightvinerna stort. Hmm… en liten isbit i ett glas, lite rött fruktigt och lite kylt lättvin på en tisdag kan bli räddningen!

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Champagne, spansk cava, italienska prosecco, fransk crémant och engelska bubblor kommer att vara populära under 2017.

Loiredalen och ”röda” Bordeaux som satsar på torra vita viner med druvor som Semillion och Sauvignon Blanc.

Tasmanien, West Sussex, Sinapore och Trendo samt producenter i Sydafrika och Sydamerika.

Bioviner, med fler eko-ord som beskriver naturliga älsklingar, som organiska, ekologiska, biodynamiska naturviner.

Lightboomen fortsätter med ett större urval av röda lightviner med lägre alkoholhalt.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar