Hem » Vin Fakta » Alter Blanco 2020 – nytt vin från Ribeiro

Alter Blanco 2020 – nytt vin från Ribeiro

Alter Blanco - ett par som dricker vitt vin

Vi ska titta lite närmare på spanska viner och en speciell liten vinregion, DO Ribeiro, Galicien, samt prova ett fräscht nylanserat vitt vin, Alter Blanco 2020, från producenten Priorato de Razamonde, som precis har premiär här i Sverige. Följ med!

Spanien är ett land med hissnande landskap, färgstark historia och en djup, komplex kultur, där vin sedan länge har spelat en viktig roll. De första vinrankorna odlades redan 3000 f.Kr. och man började ca 200 år senare att producera vin på allvar. Kunskapen om att framställa vin kom från östra Medelhavet med de föniciska handlarna som tog med sig de första vinstockarna.

Idag kan vinlandet Spanien stolt uppvisa 17 kända vinregioner, bland andra Castilla-La Mancha, Rias Baixas, Cava, Priorat, Rueda, Toro, Ribera del Duero och naturligtvis Rioja. De viktigaste och vanligaste spanska rödvinsdruvorna är Tempranillo, Bobal, Garnacha and Monastrell och när det gäller vitt vin, så är de ledande druvorna Airen, Viura eller Macabeo som den också kallas, Palomino och Albarino.

I Spanien odlas idag mer druvor än något annat land på jorden. Men det mesta går på export, inte minst för att spanjorernas vinförbrukning per capita faller från år till år.

Alter Blanco - vinterasser på hög höjd

I vinregionen Galicien

Galicien ligger i nordvästra Spanien och omges av Atlanten på bägge sidor. Här finns sex primära DO områden band annat Monterrei, Ribeira Sacra, Rías Baixas, Valdeorras, Viños da Terra och förstås Ribeiro.

Galicien fick sin finansiella uppgång som vinregion efter att man gått med i EU 1986, fram till dess hade man en produktionskultur som var minst sagt mycket rustik och genomsyrad av gamla framställningstraditioner. Oxiderade vinstilar var vanliga såväl som långa perioder av fatlagring. Man behövde modernisera och fick chansen genom EU.  Under de senaste decennierna har vinindustrin till stor del uppfräschats, man har moderniserat produktionstekniker och därmed har vinerna fått en förbättring av kvalitet.

Men småskaligt gäller. Det finns ca 84 000 vingårdar i Galicien som är mindre än en hektar och trots många utmaningar så producerar man förstklassiga viner i Galicien.

Lär känna lilla DO Ribeiro

DO Ribeiro är ett urgammalt vindistrikt oh det äldsta vinområdet i Galicien och grundades 1932. Regionen ligger längs de östra stränderna av floden Minho mellan Rías Baixas i väster och Ribeira Sacra i öster.  

Ribeiro har gjort bejublad come back det senaste decenniet. Detta lilla område är ursprungsklassificerat DOP och har en lång tradition av att producera och exportera vin från de galiciska hamnarna längs Atlantkusten. Inte så konstigt att Ribeiro i sig är ett ord som betyder “flodstränder” på galicisk dialekt.

I princip har vinproducenterna här gått igenom både höjdpunkter och nedgångar. Under medeltiden tillverkade man de populära söta ’vinos tostados’ här, som på 1700-talet blev stor exportvara. Tastados är viner som man fortfarande tillverkar. Ribeiros ursprungsklassificerade viner är till 90 % vita viner, till 9 % gör man röda, medan Tostado och mousserande viner knappt uppgår till 1%.

Alter blanco - vinterasser på hög höjd

Vingårdarna i Ribeiro ligger på ofta branta sluttningar på mellan 75 och 400 meter ö.h. på en jord som främst består av granit, grus, lera och sand. Här får vinrankorna upp till cirka 1900 timmars solljus per år.

Ribeiros numera ikoniska vita viner som fått stort internationellt erkännande är vanligtvis unga, aromatiska viner med hög lagringspotential på flaska. De sticker ut för sin elegans och sina fräscha aromer av mogna frukter, blommiga toner och nyanser av honung, örter och balsamico. De är precis lika autentiska som de 9 % röda viner som man tillverkar. De röda vinerna kretsar kring druvan Garnacha Tintorera, en druva som ger de uttrycksfulla vinerna karaktär och en spansk äkthet, men andra mer druvvarianter förekommer.

Treixadura är vitvinsdruvan über alles, tätt följd av Torrontés och Lado som producerar de balanserade skarpa, aromatiska vita vinerna som Ribeiro är så känd för. Harmoniska viner, färska, aromatiska och med god uthållighet som passar in i Ribeiros fina mångsidiga matkultur.

Vingården Priorato de Razamonde

Vingården Priorato de Razamonde ligger i DO Ribeiro och grundades 2012 men här fanns det faktiskt redan vinodling på 1600-talet. Den nuvarande vingården startades av två bröder som ville göra vin till vänner och familj, men snart bestämde sig för att sälja vinet efter att ha insett dess stora potential. Det började med bara en hektar mark men på en renoverad gammal vingård med ett rustikt arv, så har man nu mer än 20 hektar vingårdar på fördelaktig granit- och sandig lerjord.

Priorat de Razamonde är en prisbelönt vingård som fått bra kritik både för sina vita och röda viner från både media och konsumenter. Fast vi tycker att de vita vinerna faktiskt sticker ut en bra bit längre om man nu letar efter vita spanska viner, fräscha med en modern profil, för då har man kommit helt rätt på vingården Priorato de Razamonde. Prova deras nya, ungdomliga vita vin, så lättflörtat!

Alter blanco - flaska på bild

Nytt! Premiär för det vita Alter Blanco 2020

I Alter Blanco kommer druvorna Treixadura, Godello, och Loureira helt till sin rätt. Detta är ett modernt, karaktärstypiskt och aromatiskt vin som precis som sig bör i denna region, är ett vin med fin lagringspotential i flaskan.

Alter Blanco är ett lättdrucket vin med bra balans och fin syra. Det här ett vin med rondör, charm och personlighet där alla smaker harmoniserar läckert med en fin fruktighet från de smakfulla druvorna. De eleganta doft- och smakaromerna speglar ett rent uttryck med inslag av markerade aromer av mogna, färska frukter som päron, vit persika, lime och aromatiska torkade örter.

Alter Blanco är ett generöst som prat- och matvin och serveras med fördel till både grillade grönsaker och även till kött. Prova också till en fyllig grillad laxkotlett med en klick tapenade är inte fel, ugnsrostade skaldjur med chili och vitlök eller ett gäng milda ostar.

Prisvärt för 109 kr och finns i fasta sortimentet på Bolaget.

Mer om spanska viner:

Frågor och svar:

Vilken region kommer Alter Blanco 2020 från?

Alter Blanco 2020 kommer från vinregionen DO Ribeiro i Galicien, Spanien.

Vilka druvor används i Alter Blanco 2020?

Alter Blanco 2020 är gjort på druvorna Treixadura, Godello och Loureira.

Vilken typ av vin är Alter Blanco 2020?

Alter Blanco 2020 är ett modernt, karaktärstypiskt och aromatiskt vitt vin med fin lagringspotential i flaskan.

Vilken mat passar bra till Alter Blanco 2020?

Alter Blanco 2020 passar bra till grillade grönsaker, kött, fyllig grillad laxkotlett med tapenade, ugnsrostade skaldjur med chili och vitlök eller milda ostar.

Var kan man köpa Alter Blanco 2020?

Alter Blanco 2020 finns i fasta sortimentet på Systembolaget och kostar 109 kr.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.