Hem » Vin Fakta » Galicia – Din guide till vinprovning i vinregionen Galicien i Spanien

Galicia – Din guide till vinprovning i vinregionen Galicien i Spanien

Galicia - Beach of the cathedrals

Regionen Galicien är en vacker region i nordvästra Spanien med gröna dalar och fantastiska stränder. Regionen är känd som området med heta källor och spas. Huvudstaden i regionen är Santiago de Compostela. Huvudstaden är den slutliga destinationen på pilgrimsvägen Saint James och har en enorm religiös betydelse. Länge regionens kust finns fantastiska klippor som till exempel A Costa da Morte. Området har även många städer och byar som både utspridda vid havet och inlandet. Städerna som Santiago de Compostela, A Coruña, Ferrol, Lugo, Orense och Pontevedra är väl värda besöket för att ta del av traditionerna samt all utsökt mat. Maten i Galicien inkluderar skaldjur, kalvkött, bläckfisk med potatis, fläsk med rostade grönsaker, och mandelpaj som heter “tarta de Santiago”. Från regionen kommer även be berömda vinerna Ribeiro och Albariño vilket är en bra kombination med den goda maten.

Kort presentation av vinregionen Galicia

Vinregionen Galicien kan delas upp i fem vinområden och dessa är Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras, och Monterrei. Vissa delar av regionen producerar viner med DOP certifiering. Vinerna är DOP Monterrei, DOP Ribeira Sacra, DOP Rías Baixas, DOP Ribeiro, DOP Valdeorras och DOP Viños da Terra. Vinerna med certifieringen DOP Rías Baixas är kända för att vara producerad med den vita druvsorten Albariño. 

De röda druvorna som odlas här är Mencía, Caiño Tinto, och Espadeiro. De röda vinerna från området har en smak med mycket syrlighet och stark tannin. Vissa viner har en djup färg med smaker av örter och chilipeppar med kryddig pepparsmak och ibland med inslag från naturens smaker. De vita druvorna från området är Albariño, Godello, Treixadura, och Loureiro. De vita vinerna från området är kända för att vara goda viner med god doft och syrliga med skarpa aromer. De vita vinerna är oftast torra. Rosévinerna från regionen Galicien har en fyllig och fruktig smak.

Förutom de många möjligheterna att besöka vingårdar och att provsmaka alla goda viner från området finns det även mycket mer att upptäcka i regionen. Ett besök till Galiciens nationalpark som heter Parque Nacional Marítimo-Terrestre das Illas Atlánticas. I nationalparken finns världens vackraste strand enligt The Guardian, Rodas-stranden. Stranden har kristallklart vatten med gyllene sand och vid stranden finns även en fyr som ger en fantastisk utsikt. En annan strand som är värt ett besök är Costa da Vela som ligger mellan Rias de Vigo och Pontevedra. Här finns en av de högsta fyrarna i Galicien, Cabo Home och det är inte ovanligt att kunna se delfiner leka i vattnet från fyren. Sista stranden som man bör besöka i området är Praia das Catedrais vilket översättas till katedralstranden. Det är inte svårt att se varför stranden har fått namnet. Här finns det naturliga klippformationer som är över 30 meter höga och som man kan gå under när det är lågvatten. 

Karta över vingårdarna i Galicia

Några av vingårdarna i Galicien

Bodegas Marqués De Vizhoja – Vingården som ligger i Spanien på gränsen mot Portugal 

Vingården Bodegas Marqués De Vizhoja grundades 1968 av Mariano Peláez när han bestämde omvandla en källare från att torka tobak till ett producera viner. Mariano är en av grundarna i rådet som reglerar området DO Rías Baixas. Idag hanteras vingården av hans söner Jorge och Javier Peláez. Vinodlingarna ligger i Finca La Moreira vilket är ett delområde av DO Rías Baixas del Condado do Tea. Gården ligger i närheten av floden Miño på gränsen till Portugal. Vinodlingarna täcker idag nästan 40 hektar och här odlas druvorna Albariña, Loureira och Treixadura. Filosofin på vingården är att vinet tillverkas på odlingarna och inte i vinkällaren därför måste vinstockarna hanteras med varsamma metoder. Det mest kända vinet från Bodegas Marqués De Vizhoja är Marqués de Vizhoja och familjen är väldigt stolta över detta vin. 

  • Appellation: Vissa viner med DO certifiering och vissa utan certifiering 
  • Aktiviteter: Vinprovning på vingården och presentation om deras 50 åriga historia
  • Pris: 15 €

Pazo Pondal – Den enda ekologiska vingården i regionen 

Vingården Pazo Pondal ligger i Arbo, Condado do Tea och gården är belägen i dalen vilket skapar ett bra mikroklimat för att odla druvor. Gården grundades 2006 och idag är det den andra generationen som hanterar vingården. Vingården har 14 hektar mark vilket är ovanligt i regionen. Här brukar det vara större vingårdar med flera mindre gårdar. Vingården är också unikt i området med att vara den enda gården som har ekologisk odling. De vill inte att några kemiska produkter ska förändra smakerna av druvorna. Vingården odlar bland annat druvorna Albariño, Treixadura och Godello. 

  • Appellation: Albariño Pazo Pondal, Godello Pazo Pondlal, Cuvee Pazo Pondal, Leira Pondal, Lenda, Miña Vida
  • Aktiviteter: Vinprovning samt forsränning på vingården  
  • Pris: 47 €

Corisca – Odlar druvan Albarino ekologiskt 

Vingården Corisca ligger i en sub-region i Tea County vid floden Mino. Vingården ligger i en unik miljö där den är omgiven av inhemska skogar, i närheten av floden, bredvid charmiga byar och hus som är världsarv. Vingården grundades 2009 när familjen ville gå tillbaka till sina rötter och traditioner och börja producera vin. Ägarens far planterade druvan Albarino för 40 år sedan i Rias Baixas D.O. och druvan används för att producera de vita vinerna som är ett av de bästa i världen. Alla viner från vingården är tillverkade av druvorna som växer på deras odlingar och vingården producerar runt 10 000 flaskor årligen. Vingården har varit en av pionjärerna i regionen för ekologiskt jordbruk. 

  • Appellationer: Rias Baixas
  • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
  • Pris: 12 Euro

Vi hoppas att du kommer att besöka Galicia området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Spanien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Galicia som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Galicia samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Vilka är de fem vinområdena i Galicien?

De fem vinområdena i Galicien är Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras och Monterrei.

Vilken druvsort används för att producera de vita vinerna i Galicien?

Den vita druvsorten Albariño används för att producera de vita vinerna i Galicien.

Vilka är de röda druvsorterna som odlas i Galicien?

De röda druvorna som odlas i Galicien är Mencía, Caiño Tinto och Espadeiro.

Vilken vingård i Galicien är den enda som har ekologisk odling?

Pazo Pondal är den enda vingården i Galicien som har ekologisk odling.

Vilken strand i Galicien anses vara världens vackraste enligt The Guardian?

Rodas-stranden i Galiciens nationalpark Parque Nacional Marítimo-Terrestre das Illas Atlánticas anses vara världens vackraste strand enligt The Guardian.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.