Hem » Vin Fakta » 5 olika vinstilar att känna till!
Vin Fakta

5 olika vinstilar att känna till!

Olika-vinstilar-omslag - Vinjournalen.se

Att veta allt om olika vinstilar och hålla isär ”fin-” begrepp som Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Rhône och Chablis kan kännas förvirrande.

Viner kommer i en rad olika färger, stilar och prisklasser och kan det vara lite skrämmande att veta allt om de vanligaste olika stilarna på Bolaget eller för att diskutera viner med kunniga vinkännare. Några övergripande korta förklaringar om de vanligaste stilarna kommer här. Vi tipsar om goda viner ifall du vill prova så blir det kanske lite lättare, speciellt om du är nybörjare och vill lära dig mer. 

Olika vinstilar – Bordeaux

Bordeaux ligger i sydvästra Frankrike och delas ofta in i en vänster och höger stranden av floden Gironde. Vänster, då pratar man om områden som Médoc (Haut-Médoc och Bas-Médoc) och Graves och på höger sida ligger till exempel Libournais, Bourg och Blaye. Bordeaux är synonymt med fint vin, både röda och vita. Men om någon pratar om Bordeaux menar de alltför ofta röda viner eftersom de är mest kända och fått ett globalt bra erkännande av vinentusiaster. Merlot är druvan som regerar i Bordeaux men en vanlig blandning är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, samt Malbec och Petit Verdot, skapar en balanserad smak och mycket lagringsdugliga viner.

Prova en flaska Mouton Cadet Reserve Saint-Émilion, 2019 (nr 70617) så får du en elegant och typisk Bordeaux-blandning med röda frukt- och bäraromer toppat med kryddiga toner samt tryffel. Ekfatslagrat upp till 20 månader.

olika-vinstilar-5-olika-stilar- - Vinjournalen.se

Olika vinstilar – Bourgogne

Ett annat stort namn i vinbranschen och liknande är Bourgogne i östra och centrala Frankrike. Här finns det fina röda viner som nästan är uteslutande tillverkas av druvan Pinot Noir och iband druvan Gamay. Pinot Noir är notoriskt svårt att odla, men de kompetenta vinmakarna här gör fantastiska Pinot Noir viner som ibland kan kännas dyra men olika appellationer konkurrerar och på så sätt kan man hitta prisvänliga finviner. Pinot noir är en favorit i vinvärlden, eftersom de mjuka tanninerna och den fruktiga smaken är en vinnare. Liksom i Bordeaux kan dessa röda viner åldras i årtionden. Priserna ligger på Bolaget från strax över 200 kr till en bit över 2500 kr.

Smaka på Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, 2022 (nr 5283) ett behagligt fräscht, fruktigt och kryddat vin med en kryddig, jordig rökighet. Ett vin som ändå håller en lättare stil.

olika-vinstilar-en-skal - Vinjournalen.se

Olika vinstilar – Chablis

Kanske testa ett vitt finvin? Även om Chablis är en del av den större vinregionen Bourgogne, sticker den ut på något sätt ut i den vita vinvärlden. Om du väljer en Chablis så väljer du samtidigt ett Cchardonnay-vin, även med extra finesser och en helt annan stil än andra Chardonnay-viner som du kanske provat.  Här känner man mycket mineralitet i smaken och skarp, frisk syra. Man brukar också prata om “våta stenar, krita, flinta” och den skarpa, livfulla syran som kännetecknar dessa viner.

Chablis-viner brukar ha sitt höga pris, men du kan också hitta det prisvärda Chablis Domaine William Fèvre 2021 (50940) från en populär Chablis-producent. Här är smaken subtila gnistrande citrussmaker, en vit blommighet och jadå, flinta med skarp syra som lagrats på ekfat i ca ett halvår.

Olika vinstilar – Beaujolais

Om man pratar om ett lite mer komplext vin så menar man ofta viner från Beaujolais-Villages eller Cru Beaujolais, som produceras enligt traditionella produktionstekniker. Dessa viner har en lättare kropp och hög syra gör Beaujolais-viner till ett utmärkt komplement till maten.

Ett Beaujolais-Villages vin av vinmakaren som skapade den världsberömda Beaujolais Nouveau-stilen är spännande. Ett bärigt och fruktigt ganska ungdomligt vin med viol och franska örter är Morgon 2021(nr 5106).

Olika vinstilar – Rhône

Rhôneviner från södra Frankrike är också kända för sina röda GSM-blandningar med framför allt druvan Grenache, Syrah och Mourvèdre men dessa goda matviner märkta som Côtes du Rhône kan innehålla dussintals sorter i blandningen. Viner som är mycket prisvärda och erbjuder ett utmärkt pris/kvalitets-förhållande och innehåller saftiga fruktsmaker som kompletteras med toner av örter, kryddor och har en ganska rejäl kropp.

För ett pålitligt och konsekvent smakrikt rödvin som är populärt på Systemet prova prisvärda Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, 2021 (nr 2298) gott, rött plommonfruktigt med kryddig smak av svartpeppar och lagerblad.

divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vad menas med ett klassiskt vin?

Klassiska viner brukar känneteckna en vinstil eller kategori av vin. Man kan prata om en fransk Cabernet, en Beaujolais eller ett annat vin som håller en konsekvent stil.

Vilka är de fyra huvudtyper av vin?

De 4 grundläggande typerna av vin är vita viner, röda viner, roséer och mousserande viner.

Vad är ett mycket fint vin?

Vinet Jeroboam från Chateau Mouton-Rothschild 1945 är ett av de mest prestigefyllda viner som tillverkats under de senaste 100 åren.

Vilka är vinets fyra pelare?

Parallellt kopplar den dessa utopiska grunder till utvecklingen av vinframställningens fyra pelare: terroir, vinodling, smaksättning och källare.

Är Merlot ett stilrent vin?

Merlot är en saftig, elegant och mångsidig röd druvsort som odlas över hela världen, men den är världskänd för sin roll i de lyxiga blandningarna av Bordeaux.

Läs mer om franska viner:

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - GRW Saperavi 2019 artikel nummer 209501 från producenten GRW (Georgian Royal Wine) från området Georgien - Vinjournalen.se
GRW Saperavi 2019
Pris:101 :-
Artikel nr:209501
Smak björnbär, choklad, ekfat, fruktig, lavendel, plommon, russin, mörka körsbär, nyanserad
Arom björnbär, choklad, ekfat, lavendel, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, russin, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2019Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.