Aglianico

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Aglianico

Aglianico-druvan är en av Italiens mest hyllade druvsorter och producerar viner som är kraftfulla, komplexa och fulla av karaktär. Denna druva trivs i ett varmt klimat och är känd för sin höga tanninstruktur och syrahalt. I den här artikeln kommer vi att utforska Aglianico-druvan, dess smakprofil och vilken mat som passar bäst med viner gjorda på denna druva.

Aglanico-druvan är en tät och mörk druva som odlas i södra Italien, särskilt i regionen Campania och Basilicata. Druvan har en hög syrahalt och hög tanninstruktur, vilket ger den dess kraftfulla och komplexa smakprofil. Aglianico-viner är också kända för att ha en hög surhetsnivå, vilket hjälper till att balansera den höga tanninstrukturen.

Smakprofilen av Aglianico-viner

Aglanico-viner är kända för sin höga tanninstruktur, mörka färg och smaker av mörka bär, plommon, lakrits och tobak. Viner gjorda på Aglianico-druvan kan också ha en subtil kryddighet och en mineralisk ton. Äldre Aglianico-viner kan ha en komplex smakprofil med toner av läder, jord och svamp.

Vinregioner kända för Aglianico-druvan

Aglanico-druvan odlas främst i regionerna Campania och Basilicata i södra Italien. Den mest kända appellationen för Aglianico-viner är Taurasi DOCG i regionen Campania. Andra kända appellationer inkluderar Aglianico del Vulture DOCG i regionen Basilicata och Aglianico del Taburno DOC i regionen Campania.

Mat som passar väl med Aglianico-viner

Aglanico-viner passar väl med kraftfulla kötträtter, särskilt de med hög fetthalt som grillat kött, lam och vilt. Vinerna fungerar också bra med starka ostar, mörk choklad och mat med en rik och kryddig smakprofil.

Trender inom produktion av Aglianico-viner

Trenden inom produktion av Aglianico-viner är att producera moderna och fruktiga viner med subtila smaker och mjukare tanniner. Vinmakare använder moderna tekniker, inklusive temperaturkontrollerad jäsning och kortare fatlagring, för att bevara de subtila smakerna och aromerna i druvan. Det är också en ökande trend att producera hållbara Aglianico-viner, där druvorna odlas ekologiskt eller biodynamiskt.

Aglanico-druvan är en imponerande druva som producerar kraftfulla och komplexa viner med hög tannin och syra. Viner gjorda på denna druva är kända för sina djupa färger, rika smaker av mörka frukter och kryddor samt en lång finish. Aglianico-viner är ofta en favorit bland vinentusiaster och passar bra med rika och kraftfulla maträtter som grillat kött, vilt och hårdare ostar. Denna druva är mest känd i vinregionerna i södra Italien, särskilt i regionerna Campania och Basilicata, men odlas också i andra delar av världen, inklusive Australien, Kalifornien och Argentina. Vinmakare fortsätter att experimentera med olika stilar av Aglianico-viner och använder moderna tekniker för att framhäva dess subtila smaker och aromer, samtidigt som de strävar efter hållbarhet i produktionen.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Aglianico, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om Aglianico

Frågor och svar om Aglianico

Vilka är de mest kända vinregionerna för Aglianico-druvan?

De mest kända vinregionerna för Aglianico-druvan är Campania och Basilicata i södra Italien.

Vilken typ av smakprofil har vinerna gjorda på Aglianico-druvan?

Vinerna gjorda på Aglianico-druvan har en hög tanninstruktur och en distinkt smakprofil med toner av mörka bär, lakrits, tobak och kryddor.

Vilken typ av mat passar bra med Aglianico-viner?

Aglianico-viner passar bra med kraftigare maträtter som rött kött, vilt, lam, grillade grönsaker och hårda ostar.

Vilken är den vanligaste stilen av Aglianico-viner?

Den vanligaste stilen av Aglianico-viner är fylliga och kraftfulla viner som är gjorda för att åldras.

Vad är den typiska alkoholhalten i Aglianico-viner?

Den typiska alkoholhalten i Aglianico-viner ligger mellan 13% och 15%.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.