Hem » Vin Tips » Vi rekommenderar de bästa vita vinerna från Italien

Vi rekommenderar de bästa vita vinerna från Italien

Italienska vita viner tenderar att ha en mjuk, krispig smak med hög syrlighet. Du kanske letar efter ett vitt vin gjort på Chardonnay-druvor eller Garganega, en äkta italienskt vitvinsdruva. Dessa viner har en fylligare karaktär. Experter menar att detta beror på de italienska jordarna och klimatet där druvorna växer.

Fem intressanta vita viner från Italien:

  • 2009 Sella Doranda Coste Della Sesia Erbaluce
  • 2009 Pigato di Albenga Masseratti
  • 2011 Santa Margherita Pinot Grigio
  • 2011 Principessa Gavia Gavi
  • 2010 Jermann Chardonnay

Italienska vingårdar är lika stolta över sina vita viner som de är över de röda, som de varit så berömda för i århundraden. Deras bästa vita viner kommer ifrån tre regioner: Trentino Alto-Adige, Tre Venezia och Fruili-Venezia Guilia. Många vita viner produceras också i Piedmont-regionen.

Majoriteten av de vita vinerna produceras i de svalare norra regionerna, vilket bidrar till deras rena, krispiga smaker. Med åtta olika sorter att välja bland – Arneis, Asti, Chardonnay, Gavi, Orvieto, Pinot Grigio, Soave och Verdicchio – kan det ta lite tid innan man hittar den rätta flaskan, men vägen dit är mycket njutningsfull.

Frågor och svar:

Vilken typ av smak har italienska vita viner?

Italienska vita viner har en mjuk, krispig smak med hög syrlighet.

Vilka druvor kan användas för att göra italienska vita viner?

Chardonnay-druvor eller Garganega, en äkta italienskt vitvinsdruva, kan användas för att göra italienska vita viner.

Vilka regioner i Italien producerar de bästa vita vinerna?

De bästa vita vinerna kommer från Trentino Alto-Adige, Tre Venezia och Fruili-Venezia Guilia. Många vita viner produceras också i Piedmont-regionen.

Vilka är några exempel på intressanta vita viner från Italien?

Exempel på intressanta vita viner från Italien är 2009 Sella Doranda Coste Della Sesia Erbaluce, 2009 Pigato di Albenga Masseratti, 2011 Santa Margherita Pinot Grigio, 2011 Principessa Gavia Gavi och 2010 Jermann Chardonnay.

Varför har italienska vita viner en fylligare karaktär?

Experter menar att detta beror på de italienska jordarna och klimatet där druvorna växer.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.