Hem » Vin Tips » Vin från Jura – En statussymbol i vinvärlden
Vin Tips

Vin från Jura – En statussymbol i vinvärlden

olympus-digital-camera - Vinjournalen.se

Vinområdet Jura ligger vid foten av bergskedjan med samma namn, närmare bestämt i östra Frankrike på gränsen till Schweiz. Under de senaste 5-6 åren har försäljningen fördubblats men produktionen är fortfarande begränsad. Trots att fina restauranger och barer gärna erbjuder ett glas tillhör det inte vanligheten att man hittar ett stort utbud av viner från Jura i butik. Jura är idag känt för:

  • Rött
  • Vitt
  • Rosé
  • Mousserande

Jura är ett litet vinområde med en odlingsyta på mindre än 2000 hektar. Trots detta finns det många olika stilar bland vin och bland de ovanstående utgör de vita vinerna den största andelen (ungefär hälften). De flesta vita vinerna är av torr karaktär men det finns två typer som kallas Vin de Paille och Vin Jaune som går åt det sötare hållet. Vin Jaune, som betyder ”gult vin” är en av de mest kända vinerna och har funnits sedan mycket långt tillbaka i tiden.

Både inhemska och internationella druvor används i Jura. Chardonnay och Pinot Noir har odlats i århundraden, den sistnämnda för ändamål som mousserande och rödviner. Chardonnay är den vanligaste druvan. Om man skulle sammanfatta karaktärsdragen hos viner från Jura skulle de kunna beskrivas som karakteristiska, gammeldags med en fräsch, ung twist, lagringsdugliga och mycket passande till mat. Även en viss jordig arom är närvarande i många viner.

För dig som gillar vitt vin är Chardonnay från Jura bland det bästa du kan hitta. Vin Jaune är också ett måste, men passar bättre för den som uppskattar lite annorlunda viner. Savagnin är en tredje typ som är mycket värd att smaka. Föredrar du rött vin är Trousseau och Pinot Noir det som gör störst intryck.

Frågor och svar:

Var ligger vinområdet Jura?

Vinområdet Jura ligger vid foten av bergskedjan med samma namn, närmare bestämt i östra Frankrike på gränsen till Schweiz.

Vad är Jura känt för?

Jura är känt för rött, vitt, rosé och mousserande vin.

Vilken druva är vanligast i Jura?

Chardonnay är den vanligaste druvan i Jura.

Vilken typ av vin är Vin Jaune?

Vin Jaune är en typ av vin som går åt det sötare hållet och är en av de mest kända vinerna från Jura.

Vilka karaktärsdrag har viner från Jura?

Viner från Jura beskrivs som karakteristiska, gammeldags med en fräsch, ung twist, lagringsdugliga och mycket passande till mat. En viss jordig arom är också närvarande i många viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.